S. Gentvilas apie konfliktą su AAD: dėmesys atkreiptas dėl gaunamų skundų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos dėl konflikto su Aplinkos apsaugos departamentu (AAD) ir jo vadove Olga Vėbriene pasiaiškinti pakviestas aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad šį konfliktą būtina deeskaluoti, nes tai – žmogiškai nesusiklosčiusi dalykinė diskusija. Jis taip pat priduria, kad šiuo metu AAD darbas nėra paralyžiuotas.

„Lyginant su rugsėjo mėnesio biudžeto projektu, Aplinkos ministerijos biudžeto projektas, kuris patvirtintas gruodį, buvo papildytas 2,5 mln. eurų darbo užmokesčiui. Pusė iš tų pinigų yra skiriama AAD. AAD šiuo metu dirba virš 500 darbuotojų, virš 2,2 tūkst. darbuotojų – Aplinkos ministerijoje.

Tikrai neproporcingai didesnė dalis finansų yra skiriama (AAD – ELTA), ir įstaiga tikrai neparalyžiuojama. Tai bus vienintelė įstaiga, kurioje atsiras papildomi etatai dėl to, kad kontrolės funkcijos konsoliduojamos“, – teigė S. Gentvilas.

„Bus vieno langelio principas, kurį jūs inicijavote praėjusiose kadencijoje, už tai tuomet taip pat balsavau ir tęsiu jūsų darbą konsoliduoti tai vienoje įstaigoje“, – pridūrė jis.

S. Gentvilas pabrėžė, kad didesnis dėmesys į AAD veiklą atkreiptas dėl gaunamų skundų.

Mes turime jį deeskaluoti, nes tai yra dalykinė diskusija, kuri galbūt nesusiklostė žmogiškai.

„Kalbant apie konfliktą (su AAD – ELTA), mes turime jį deeskaluoti, nes tai yra dalykinė diskusija, kuri galbūt nesusiklostė žmogiškai. Kodėl gali atrodyti, kad neproporcingas dėmesys skiriamas AAD, – mes esame gavę 8 skundus dėl departamento veiklos, 4 iš jų esame gavę direktorės atžvilgiu. Dėl kitų įstaigų nesame gavę“, – tikino ministras.

Vertindamas konflikto su O. Vėbriene priežastis, S. Gentvilas pažymėjo, kad Būtingės avarijos atveju vienam iš AAD inspektorių buvo taikomos pernelyg griežtos nuobaudos.

„Antrasis dalykas, kuris nesusiklostė, tai santykis su Būtingės avarija. O. Vėbrienė apie tai informavo mane asmeniškai. (...) Šioks toks nesusipratimas buvo, nes paklausus eilinio inspektoriaus, mano manymu, neproporcingos priemonės prieš jį buvo taikomos“, – teigė jis.

„Bandau įsivaizduoti, kaip, pavyzdžiui, Saulius Skvernelis reaguotų į vieną pavaldžios įstaigos vadovę, jei ji žmogų, kuris informavo vieną iš Ekstremalių situacijų komisijos narį, pašalintų iš pareigų“, – svarstė S. Gentvilas.

Tuo metu Seimo narė Agnė Širinskienė prašė ministro patikslinti, kas įvyko pokalbio su O. Vėbriene metu.

„Turiu esminį klausimą apie tai, kas vyko tarp jūsų ir O. Vėbrienės tame garsiajame pokalbyje, kuris iš tiesų skamba labai skandalingai, kada ji pasakojo, jog jūs išsikvietėte valstybės pareigūną ir tiesiog nurodinėjote, kad tas asmuo neturi teisės prokuratūrai perduoti informacijos?“ – klausė ji.

Jei tas pokalbis buvo toks skandalingas ir jei jis buvo įrašytas (...), tai paviešinkite. Jūs, atrodo, žinote daugiau detalių negu aš.

Atsakydamas S. Gentvilas teigė, kad minėtas pokalbis pernelyg politizuotas, bei neigė prašęs AAD vadovės atsiimti skundą, pateiktą prokuratūrai.

„Jei tas pokalbis buvo toks skandalingas ir jei jis buvo įrašytas (...), tai paviešinkite. Jūs, atrodo, žinote daugiau detalių negu aš. Bet aš tame pokalbyje neprašiau atsiiminėti skundų iš prokuratūros, o sakiau, kad mes, kaip institucijos, turime dirbti kolektyviai, turime per mažai resursų, kad mūsų teisininkai vienas prieš kitą kovotų ministerijos viduje.

Ir kai ateina naujas traktavimas ir trūksta teisės aktų, mes turime įsivardinti spragas. Dabar tai pateikiama kaip sensacija, kad S. Gentvilas darė spaudimą institucijai, – aš visiškai nesutinku su tuo traktavimu ir šitame įžvelgiu per daug politikos“, – teigė jis.

LVŽS kiek anksčiau susitiko su AAD vadove Olga Vėbriene, su kuria, kaip skelbiama frakcijos pranešime, buvo kalbėtasi „apie kritinę padėtį, susidariusią aplinkos apsaugos sistemoje“.

„Ji atvirai prakalbo apie patiriamą spaudimą ir sunkiai paaiškinamus politinius sprendimus, politikų skambučius, įspėjimus nepranešti teisėsaugai apie tarnybos metu pastebėtas galimai nusikalstamas veiklas, planuojamas AAD pertvarkas ir drastiškus etatų mažinimus, kurie lems, kad daugelis darbuotojų praras darbą ir pajamas, nukentės aplinkosaugos kokybė“, – rašo LVŽS.

Frakcijos išplatintame pranešime taip pat teigiama, kad „aplinkos ministro S. Gentvilo veiksmus sunku suprasti, jų negali paaiškinti viešuoju interesu, pasigendama aiškaus siekio užtikrinti skaidrią ir nuo interesų grupių nepriklausomą aplinkos apsaugos sistemą“.

Netrukus po susitikimo su O. Vėbriene LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei LVŽS frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, premjerę Ingridą Šimonytę bei Generalinę prokuratūrą dėl aplinkos ministro S. Gentvilo galimai neteisėtų veiksmų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikiu

tikiu portretas
Pati didziausia klaida kada Prezidentas skyre si veikeja i Ministro posta Labai idomu nejaugi Prezidentas nepasidomejo sio busimo Ministro praeitimi jo rysius su Grigeo ir is straipsniu matosi kad pas si veikeja labai daug tamsiu demiu Bet nieko nepadarysi reikia tiketi kad buna stebuklu

Gentvilėlis melagėlis

Gentvilėlis melagėlis portretas
Te papasakoja savo dėmesį kai palangiškiai dėl Grigeo smarvės skundėsi....

senelis

senelis portretas
mano nuomone paziurejus y Gentvilo tevo diskusijas atrodo kad jis atsiklaupes ant keliu prie prezidentura atgailauja ir tik ja gire gal bijo del savo sunelio ateities tai buvo mano nuomone nes jei politologai smerke prezidentura del ambasadoriu neskyrimo reikalquja ju atsalimo tai Gentvilas atrodo kad pritare atsaldymui gal as klystu ?nepykit man jau labqai daug metu maceu visokiu zmoniu geru blogu prisitaikeliu kuriu tegu apsaugo mus dievas nuo ju
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių