Tiesioginiai merų rinkimai: kas nori vadovauti didiesiems miestams?

  • Teksto dydis:

Panevėžys tikrai turės naują merą

Panevėžyje tiesioginiuose merų rinkimuose taip pat dalyvauja vienuolika politikų, kurie atstovauja aštuonioms partijoms bei trims visuomeniniams rinkimų komitetams. Tarp kandidatų nėra dabartinio mero, konservatoriaus Vitalijaus Satkevičiaus, kuris susikirto su partija dėl teisėsaugos akiratyje atsidūrusio kolegos Vito Matuzo.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų keliamas vicemeras Maurikijus Grėbliūnas žada siekti grąžinti Panevėžiui „metropolinio miesto statusą“ prijungiant priemiesčius. Administracijos direktoriaus pavaduotoja socialdemokratė Janina Gaidžiūnaitė pabrėžia, kad rinkėjams užtikrins „grįžtamąjį ryšį“. „Aukštaitijos vandenų“ statybos direktorius, „tvarkietis“ Sigitas Činga deklaruoja didesnę paramą mėgėjiškiems meno kolektyvams ir vietos bendruomenių savivaldos stiprinimui.

Į merus pretenduoja ir „darbietis“ Petras Narkevičius, tarybos nario postą 2012-aisiais iškeitęs į Seimo nario kėdę. Jis irgi žada atkurti „žmogiškuosius ryšius“ su bendruomenėmis, taip pat mažinti nedarbą bei rūpintis miesto buitimi.

Po pertraukos į aktyvią politiką siekia grįžti buvęs konservatorius, architektas Rytis Mykolas Račkauskas, pastarąjį kartą tarybos nariu buvęs 1995-1997-aisiais. Jis mero posto sieks su parlamentaro vardu pasivadinusiu rinkimų komitetu „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“.

Naujas veidas tarp patyrusių miesto politikų - Lietuvos liaudies partijos keliamas verslininkas Vytautas Žagunis, kuris šiuo metu turi žaliosios energetikos projektais užsiimančia mažąją bendriją ir jai vadovauja. Jis be kitų tikslų žada siekti, kad nedirbantys pensininkai miesto viešuoju transportu važinėtų nemokamai. Politikos naujokas yra ir turtingiausias kandidatas - jis nurodo turintis 236 tūkst. eurų (814 tūkst. litų) privalomo deklaruoti turto ir lėšų. Panevėžio kolegijos Praktinio mokymo centrui vadovaujantį Kęstutį Lukoševičių į rinkimus kelia visuomeninis rinkimų komitetas „Mums svarbu“.

Su savo vardo rinkimų komitetu į merus pretenduoja ir buvęs parlamentaras, dabartinis Panevėžio tarybos narys Gintaras Šileikis, jis šiuo metu metu vadovauja Aukštaitijos siaurojo geležinkelio Kultūrinio turizmo padaliniui. Jei būtų išrinktas, politikas žada dėti pastangas nutraukti miesto koncesijos sutartį su arena „Cido“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į merus deleguoja europarlamentaro Bronio Ropės padėjėją, buvusią ilgametę Panevėžio apskrities viršininkę Gemą Umbrasienę. Lakonišką programą pristatanti politikė tikina, kad jai tapus mere „Panevėžys taps miestu, kuriame miestiečiams smagu ir patogu gyventi“.

A.Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatas - Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Valdemaras Jakštas tikina sieksiantis supaprastinti „verslo pradžios ir pabaigos procesus“. Liberalų sąjūdžio deleguojama Zita Kukuraitienė, vadovaujanti sveikatos srityje dirbančios viešosios įstaigos rinkodarai, žada siekti panevėžiečiams daugiau darbo vietų, didesnių atlyginimų ir kad jie būtų išklausyti kiekvienoje valdžios įstaigoje.

Dauguma kandidatų kartoja vieni kitų programines nuostatas žadėdami tvarkyti miestų gatves ir kiemus, rūpintis jaunimo užimtumu, žaliųjų erdvių kūrimu ar išsaugojimu, kultūrinio gyvenimo puoselėjimu, skatinti verslą ir investicijas.

Tarp daugiau kaip 300 pretenduojančiųjų į tarybos narius kone visuose sąrašuose yra ir kultūros veikėjų, aktorių, muzikantų, kitų žymių panevėžiečių. Konservatorių gretas sustiprins pirmąkart į tarybą pretenduojantis muzikos kūrėjo ir prodiuserio Leono Somovo tėvas, vietos radijo stoties savininkas Vladas Somovas, taip pat konstruktorius ir lėktuvų pilotas Vladas Kensgaila. Su liberalais į rinkimus pretenduoja choreografas Ričardas Bakanauskas, Darbo partijos sąraše įtrauktas Juozo Miltinio teatro aktorius Vytautas Kupšys. Visuomeninis rinkimų komitetas „Mums svarbu“ į tarybą deleguoja dainininką Sigitą Ksaverą Stankūną. Tuo metu su G.Šileikio komitetu į tarybą būti išrinktas siekia džiazo muzikantas ir kompozitorius Rimantas Juozas Bagdonas. „Tvarkos ir teisingumo“ sąraše - buvusi Lietuvos atstovė „Eurovizijos“ dainų konkurse Simona Jakubėnaitė, šiuo metu nurodžiusi esanti bedarbė. Ji į rinkimus eina kartu su tėvu, dirigentu ir džiazo vokalo mokytoju Gendriumi Jakubėnu. Liberalų sąjūdis į tarybą deleguoja taip pat iš televizijos ekranų pažįstamą aktorių Laimutį Sėdžių, Panevėžio kolegijos direktorių Egidijų Žukauską.

Alytuje - dėmesys skandalingam garso įrašui

Rinkimų kampanija Alytuje sulaukė daug nacionalinės žiniasklaidos dėmesio dėl paviešinto garso įrašo, kuriame girdimas valstybę ir mažą algą keikiantis perrinkimo siekiantis dabartinis meras socialdemokratas Jurgis Krasnickas. Oponentai dėl garso įrašo paragino jį atsistatydinti, tuo metu pats miesto vadovas teigia, kad įrašas sumontuotas ir yra rinkimų juodųjų technologijų dalis.

Kandidatų sąrašus šioje savivaldybėje iškėlė aštuonios partijos ir keturi visuomenininkų komitetai. Iš viso alytiškiai savivaldybės tarybos narius rinks iš daugiau kaip 400 kandidatų.

Iš kandidatų į merus, be dabartinio miesto vadovo, dar šeši yra dabartinės savivaldybės tarybos nariai: visuomenininkų keliami Juozas Skestenis, Adelė Dimšienė bei Irena Sedleckaitė, Darbo partijos kandidatė Rima Mitkienė, konservatorius Dobilas Kurtinaitis, Liberalų sąjūdžio atstovas Gediminas Jegelevičius.

Vietos konservatorių skyriaus vadovas D.Kurtinaitis su buvusiu Alytaus meru Česlovu Daugėla bei daugiau kaip dešimt verslininkų ir tarnautojų yra kaltinamasis baudžiamojoje byloje dėl turto iššvaistymo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, atliekant Alytaus miesto stadiono rekonstrukcijos darbus. Jis savo kaltę kategoriškai neigia.

Visuomeninis rinkimų komitetas „Alytaus piliečiai“ į metus kelia buvusio policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus kandidatūrą, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) - Rimantą Dabulį, „Tvarka ir teisingumas“ - Alytaus nakvynės namų direktorių Artūrą Galakvoščių.

Iš kandidatų į merus daugiausiai turto sukaupę deklaruoja J.Krasnickas, G.Jegelevičius, R.Dabulis - jų registruotino turto, akcijų, turimų piniginių lėšų suma sudaro daugiau kaip po 150 tūkst. eurų, mažiausiai turto yra deklaravęs D.Kurtinaitis - apie 15 tūkst. eurų, tačiau taip pat yra paėmęs šiek tiek didesnę paskolą.

Kandidatų į Alytaus merus programose dažnai pasikartojantis siekis - grąžinti išvykusius alytiškius, ypač jaunimą. Tam siūloma remti darbo vietų kūrimą, renovuoti namus, grįžusioms iš užsienio ar kitų miestų jaunoms šeimoms subsidijuoti vaikų darželius, tarp prioritetų minimas ir šildymo kainų mažinimas, dažnas kandidatas atskirai įvardija skaidrų sprendimų priėmimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Populiste Kaukėtasis Petriuk,gražuoliuk,kodėl žemini "Lietuvos vyrus",bukai nesuvoki socialinės ir fizinės lyčių skirtumų? Tau vienodai rodo,reklamuoji savo kiauras iš užpakalio savo kelnes,žmona tave dėl to paliko?

Kaunui

Kaunui portretas
reikia mero ismananciam kaip ukininkauti,kad miestas pradetu klesteti,o ne nyktu kaip supuves lepsis,atleiskit,kupcinskai,saukstai jau po piet,-prisivadovavot-kad net kedainiai ir Sakiai geda sakyti,lenkia musu miesta-todel klapciukai t.buti uz borto.Musu netenkina jusu uzmojis ir demesys baznycioms.. gal taip tikites davatku balsu?!

Daiva- kaunieciui

Daiva- kaunieciui  portretas
Prabalsuokit uz ta Buskeviciu kai vel eis zmones juokinti sokdamas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių