Tiesioginiai merų rinkimai: kas nori vadovauti didiesiems miestams?

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje - išradingos idėjos

Perrinkimo siekiantis Liberalų sąjūdžio atstovas Vytautas Grubliauskas uostamiestyje konkuruoja su keturiomis moterimis ir septyniais vyrais - pagal moterų kandidačių į merus skaičių Klaipėda lenkia Vilnių ir Kauną. Dešimt kandidatų iškėlė partijos, du - visuomeniniai komitetai.

Iš dabartinių tarybos narių, be V.Grubliausko, meru nori būti „tvarkietis“ medikas Artūras Razbadauskas, socialdemokratė Seimo narės Irenos Šiaulienės padėjėja Lilija Petraitienė, parlamentarės Loretos Graužinienės sekretorius-padėjėjas „darbietis“ Ivanas Romanovas ir Lietuvos rusų sąjungos sąjungos kandidatas Viačeslavas Titovas. Pastarasis žada ypatingą dėmesį Sovietų Sąjungos karo veteranams. Apie istorinę atmintį rinkimų programoje kalba ir Tautininkų sąjunga, į merus kelianti Marių Šileiką, tik ji žada šalinti iš viešųjų erdvų okupacinius režimus šlovinančius kūrinius.

Dėl Klaipėdos mero posto konservatorė Agnė Bilotaitė ir Rusų aljanso atstovė Irina Rozova pasiryžusios paaukoti Seimo nario mandatą. Mero pareigų siekia ir verslininkas Rimantas Cibauskas, kurį iškėlė „Klaipėdos“ visuomeninis rinkių komitetas.

Kandidatų į uostamiesčio merus sąraše taip pat yra Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) keliamas sostinėje taksi paslaugas teikiančios viešosios įstaigos „Vilnius veža“ direktorius Benas Renatas Baltusis, Lietuvos vėjo energetikų asociacijos prezidentas, alternatyvia energetika užsiimančios įmonės „Eksponentė“ vadovas Stasys Paulauskas bei Vilniaus mero posto siekiančio parlamentaro Naglio Puteikio žmona Nina Puteikienė.

Klaipėdiečiams dauguma kandidatų į merus žada spręsti automobilių statymo problemas, tarp variantų minimas ir visiškas apmokestinimo senamiestyje panaikinimas, ketina mažinti šildymo kainas, skatinti daugiabučių renovaciją, didinti darželių prieinamumą.

„Inicijuosiu kultūrinio savitumo ir grožio programą, dėl ko miestas ir jo žmonės taps kultūringesni ir gražesni (...). Inicijuosiu dalies senamiesčio uždengimą stiklo stogu“, - skelbia S.Paulauskas. „Dėsiu visas pastangas, kad būtų pastatytas tiltas į Neriją“, - savo pažadų sąraše nurodo I.Romanovas. „Pradėsime dengto futbolo stadiono ir sporto bazės aukšto lygio sportininkų ugdymui galimybių analizę bei projektavimo darbus“, - žada B.R.Baltusis. „Peržiūrėsiu visas sutartis su miesto partneriais: Valstybinio jūrų uosto direkcija, Lietuvos geležinkeliais, ministerijomis, Vyriausybe etc. Taip į miesto biudžetą įplauktų virš 100 milijonų eurų“, - rašo R.Cibauskas.

Uostamiestį valdyti siekia daugiau kaip 400 politikų. Tarp žymesnių kandidatų į tarybą - sportinių šokių klubo „Žuvėdra“ pirmininkas Romaldas Idzelevičius, įtrauktas į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratų sąrašą, aktorė Virginija Kochanskytė, sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas, esantys „Klaipėdos“ visuomeninį rinkimų komiteto sąraše.

Klaipėdos tarybos nario mandato siekia ir buvęs Seimo narys Gintautas Babravičius Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) sąraše. Buvęs Klaipėdos meras ir europarlamentaras, dabar Seimo narys liberalas Eugenijus Gentvilas rinkimų kovoje pats nedalyvaus, tačiau Liberalų sąjūdžio sąraše antruoju numeriu - iš karto po V.Grubliausko - įrašytas Klaipėdos liberalams vadovaujantis E.Gentvilo sūnus Simonas Gentvilas.

Vadovauti Šiauliams nori ir bajoras, ir talkų organizatorius

Vienuolika kandidatų į merus ir daugiau kaip 500 pretenduojančiųjų į savivaldybės tarybos narius - tokį pasirinkimą kovo 1-ąją turės šiauliečiai.

Antrą kadenciją likti Šiaulių vadovu siekia socialdemokratas Justinas Sartauskas, dėl mero regalijų varžosi ir jo pavaduotoja „darbietė“ Danguolė Martinkienė. Tarp kandidatų yra dar keturi dabartiniai savivaldybės tarybos nariai: aplinkos viceministrė „tvarkietė“ Daiva Matonienė, nepartinis humanitarinių mokslų daktaras Stasys Tumėnas (iškėlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), nuolatiniu talkų organizatoriumi biografijoje rinkėjams prisistatantis Artūras Visockas (iškėlė visuomeninis rinkimų komitetas „A.Visocko nepartinis sąrašas“) bei buvęs švietimo ir mokslo viceministras liberalas Vaidas Bacys.

Vieni žinomiausių kandidatų į merus - buvęs Seimo narys ir milijonierius Andrius Šedžius (iškėlė Lietuvos liaudies partija) bei parlamentaras Valerijus Simulikas. Šiaulių mero rinkimuose taip pat dalyvauja vietos žurnalistas Mykolas Deikus (iškėlė partija „Lietuvos sąrašas“), savivaldybės tarnautojas Tomas Petreikis (iškėlė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), verslininkas ir bajoras Vidmantas Šimkus (iškėlė Lietuvos laisvės sąjunga).

Patekti į miesto savivaldybės tarybą veržiasi devynių partijų bei keturių visuomeninių rinkimų komitetų nariai. Jų sąrašuose - ir seniai miesto valdžioje matomi veidai, ir visiškai nauji.

Taryboje pirmą kartą norėtų dirbti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas žinomas aktorius Aurimas Žvinys. Prie miesto valdymo pasiryžęs prisidėti didžiausio Šiaulių muziejaus „Aušra“ direktorius Raimundas Balza. Su V.Simuliko judėjimo „Už Šiaulius“ sąrašu iš Kauno „persikraustė“ žinomas humoristas Artūras Orlauskas. „Lietuva - labai mažas kraštas, Niujorko rajono dydžio. Koks skirtumas kokiam daugiabuty gyveni“, - BNS sakė jis, paklaustas, kodėl nutarė Kauną iškeisti į Šiaulius.

Dauguma kandidatų į merus Saulės miestui žada investicijų, sutvarkyti viešąjį transportą, užtikrinti gyventojų saugumą. Tačiau kai kurių kandidatų pažadai dosnesni - „darbietė“ D.Martinkienė žada sporto kompleksą futbolui, žolės rieduliui, regbiui, 50 m ilgio baseiną, senelių ir vaikų globos namus, liberalas V.Bacys - kiekvienam šiauliečiui po 100 eurų iš biudžeto kultūrinėms reikmėms tenkinti, Laisvės sąjungos atstovas V.Šimkus - siekti, kad Šiauliai išliktų Lietuvos didmiesčiu – didesniu nei 100 tūkst. gyventojų miestu. „Nežadu nieko, išskyrus sąžiningą darbą“, - teigia nepartinis kandidatas A.Visockas. Tuo metu „tvarkietė“ D.Matonienė tvirtina būsianti itin atvira su miestiečiais: „Būsiu atvira ir bendraujanti su kiekvienu šiauliečiu. Mano telefono numeris bus viešas, o durys visad atviros kiekvienam miestiečiui.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Populiste Kaukėtasis Petriuk,gražuoliuk,kodėl žemini "Lietuvos vyrus",bukai nesuvoki socialinės ir fizinės lyčių skirtumų? Tau vienodai rodo,reklamuoji savo kiauras iš užpakalio savo kelnes,žmona tave dėl to paliko?

Kaunui

Kaunui portretas
reikia mero ismananciam kaip ukininkauti,kad miestas pradetu klesteti,o ne nyktu kaip supuves lepsis,atleiskit,kupcinskai,saukstai jau po piet,-prisivadovavot-kad net kedainiai ir Sakiai geda sakyti,lenkia musu miesta-todel klapciukai t.buti uz borto.Musu netenkina jusu uzmojis ir demesys baznycioms.. gal taip tikites davatku balsu?!

Daiva- kaunieciui

Daiva- kaunieciui  portretas
Prabalsuokit uz ta Buskeviciu kai vel eis zmones juokinti sokdamas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių