A. Širinskienė: nežadame tiesiog paklusti valdančiųjų diktatui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė neslepia, kad valdančiųjų elgesys, kuomet nurodinėjama opozicijai, kokias kandidatūras siūlyti į Seimo vicepirmininko postą, jai primena nedemokratiškus valdymus Rytų valstybėse.

„Mums ne tik pasiūlė ieškoti kitos kandidatūros. Mums kaip opozicinei frakcijai netgi nurodė, kokia ši kandidatūra turėtų būti. Vakar visą dieną nurodinėjo per žiniasklaidos priemones. Mūsų atžvilgiu, toks elgesys pozicijai tikrai nėra deramas. Paprastai opozicija demokratinėse valstybėse formuojasi ir apsisprendžia pati, nenurodinėjant pozicijai. Pozicija nurodinėja opozicijai tik Rytuose, Baltarusijoje arba Rusijoje, kur visuomet bandoma sukurti sau palankią opoziciją, kad galėtų imituoti demokratiją. Tai aš tikrai tikiu ir tikiuosi, kad Lietuva nėra tokia valstybė, kur pozicija sprendžia, ką turi turėti ir kaip turi formuotis opozicija“, – LRT radijui teigė A. Širinskienė.

Nematome jokio galimybės ieškoti kito kandidato arba nežadame tiesiog paklusti pozicijos diktatui, kuris, mūsų galva, yra tikrai nederamas demokratijoje.

„Valstietė“ taip pat patvirtino LVŽS lyderio žodžius, kad kitos Seimo vicepirmininkės kandidatūros nei Aušrinės Norkienės „valstiečiai“ nežada siūlyti. 

„Nematome jokio galimybės ieškoti kito kandidato arba nežadame tiesiog paklusti pozicijos diktatui, kuris, mūsų galva, yra tikrai nederamas demokratijoje“, – teigė ji.

Seimo vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen penktadienio sprendimas siūlyti į Seimo vicepirmininkus mažiausios pagal dydį opozicinės frakcijos atstovą Andrių Mazuronį nustebino A. Širinskienę.

„Labai keista situacija, kuomet matai tris kartus mažesnes frakcijas, kaip Darbo partijos frakcija, kuri turi vicepirmininkus. O tuo metu mes susilaukiame tokių užuominų, kad galbūt mums tokių pozicijų nereikia ir turėkite opozicijos lyderį“, – teigė ji.

Neaišku, ar bus pasirašytas opozicinių frakcijų susitarimas

A. Širinskienė teigia, kad kol kas neaišku, ar Seime bus pasirašytas kažkoks oficialus bendradarbiavimo susitarimas tarp opozicinių partijų. Visgi A. Širinskienė pripažįsta, kad bendras opozicijos lyderis prisidėtų prie geresnio Seimo mažumos atstovavimo ir matomumo.

„Kad būtų išrinktas opozicijos lyderis, reikia turėti pusę mažumos balsų, tai mūsų vienai frakcijai trūksta dviejų, berods, balsų, kad galėtume savarankiškai rinkti opozicijos lyderį, bet mes to niekada ir nesiekėme daryti“, – LRT radijui teigė A. Širinskienė.

Be abejo, vienytis mes vis tiek turėsime bet kokia forma, ar ta forma leis mums turėti opozicijos lyderį bendrą, tai parodys ateitis.

„Opozicinės frakcijos ir partijos kalbasi, bet jūs puikiai suprantate tą subtilią situaciją su Darbo partija, kai tikrai gali įtarti, kad ji kolaboruoja su valdančiaisiais. Ir vis dėlto reikia pripažinti, kad Darbo partija mus apgavo“, – pridūrė ji.

A. Širinskienės teigimu, pasitikėti Darbo partija šiuo metu „valstiečiams“ tikrai yra labai sudėtinga. Todėl, pasak politikės, opozicinėms partijoms visų pirma reikėtų nusiraminti ir apmąstyti susiklosčiusią situaciją.

„O kad tam tikras bendradarbiavimas būtų, be abejo, bus, tarimasis ir diskutavimas, bet, ar bus pereita prie oficialaus sutarčių pasirašymo, ką būtų galima teoriškai ir praktiškai daryti ir su gerbiamo Gintauto Palucko vadovaujama partija, tai, manau parodys laikas“, – sakė A. Širinskienė.

„Be abejo, vienytis mes vis tiek turėsime bet kokia forma, ar ta forma leis mums turėti opozicijos lyderį bendrą, tai parodys ateitis“, – taip pat akcentavo ji.

Visgi „valstiečių“ atstovė pripažįsta, kad bendras opozicijos lyderis prisidėtų prie geresnio opozicijos atstovavimo, matomumo bei teisių gynimo.

ELTA primena, kad naujos kadencijos Seimas pirmajame posėdyje išsirinko Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, jos pirmąjį pavaduotoją konservatorių Jurgį Razmą ir pavaduotoją Darbo frakcijos narį A. Mazuronį.

V. Čmilytės-Nielsen penktadienio sprendimas siūlyti į Seimo vicepirmininkus mažiausios pagal dydį opozicinės frakcijos atstovą Andrių Mazuronį stebina ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderius. Pasak LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio, yra konstitucinė norma, kai Seimo pirmininkas pasiūlo vienu iš savo pavaduotojų skirti didžiausios opozicinės frakcijos atstovą.

„Valstiečių“ siūloma kandidatė į Seimo vicepirmininkės pareigas šiuo metu yra Aušrinė Norkienė. Tačiau po pirmadienį vykusio susitikimo su R. Karbauskiu V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad LVŽS frakcijai reikėtų paieškoti kito kandidato į parlamento vicepirmininkus.

Tuo metu LSDP žadėjo siūlyti G. Palucko kandidatūrą, bet po penktadienį susiklosčiusios situacijos jis atsakė posto ir savo kandidatūrą perleido bendrapartiečiui Juliui Sabatauskui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rink.

Rink. portretas
Negalima paklusti ,jokių būdu.

Ķava

Ķava portretas
Teks...

A

A portretas
Kartais nesuprantu daugumos zmoniu kurie niegina homoseksualus. Ar jus esat nukenteja nuo ju? Gal ikiso jums i dupce svetimkuni kad tokia nepykanta ant ju? :)
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių