Seimo vadovė nepritaria siūlymui sudaryti komisiją dėl trąšų tranzito

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nepritaria opozicijos siūlymui sudaryti laikinąją komisiją dėl Baltarusijos valstybinės įmonės „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybių tyrimo. Anot Seimo pirmininkės, klausimus užtektų aptarti komitetuose.

„Aš nematau tokios tyrimo komisijos prasmės, juolab mes praeityje esame turėję ne vienoje kadencijoje labai daug tokių tyrimų komisijų, kurios iš esmės buvo fasadinės ir beprasmės“, – ketvirtadienį prieš Seimo posėdį atsakydama į žurnalistų klausimus sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos nuomone, ir Seimo komitetuose galima tinkamai vykdyti parlamentinę kontrolę bei ieškoti atsakymų dėl baltarusiškų trąšų tranzito istorijos.

„Parlamentinė kontrolė turi būti vykdoma, tam tinka ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, ir Ekonomikos komitetas. Aš net neabejoju, kad ir be ypatingo įpareigojimo tie komitetai tą darys, galbūt dar šiandien Seime ir bus priimtas atskiras sprendimas ypatingai įpareigoti komitetus vykdyti vieną iš savo funkcijų“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

S. Skvernelis: jei norime sužinoti tiesą, turėti komisiją yra tikslinga

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis teigia, kad laikinosios komisijos sudarymas užkirstų kelią skleisti melagingą informaciją.

„Komisija iš tikrųjų turi kitą statusą ir netgi norint sužinoti tiesą, liudijimai komisijoje arba melavimas komisijoje turi tam tikras teisines pasekmes. Jei mes norime sužinoti tiesą, o tai yra tikrai svarbu atsakant į klausimą, kas tarpininkavo režimo atstovų derybose su Vyriausybe, tai būtų tikslinga turėti komisiją ir atsakyti į klausimus, kas ką žinojo, kas ką darė, ko nedarė“, – Seime žurnalistams teigė S. Skvernelis.

Aš nematau tokios tyrimo komisijos prasmės, juolab mes praeityje esame turėję ne vienoje kadencijoje labai daug tokių tyrimų komisijų, kurios iš esmės buvo fasadinės ir beprasmės.

Visgi, jei „Belaruskalij“ trąšų tranzito detalių aiškinimasis nebūtų pavestas laikinajai komisijai, S. Skvernelio nuomone, į klausimus turėtų atsakyti Užsienio reikalų komitetas.

„Reikėtų pasirinkti tuos komitetus, kurie išties galėtų atsakyti į tuos svarbiausius klausimus. Visgi užsienio politikos srityje, manau, parlamentinė kontrolė yra svarbiausia Užsienio reikalų komiteto", – pridūrė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ vadovas.

L. Kasčiūnas: komisijoje neturėsime galimybės paklausti iš anksto nesuformuluotų klausimų

Tuo metu laikinosios tyrimo komisijos idėjos nepalaikantis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tikina, kad atlikdami parlamentinę kontrolę komitetuose Seimo nariai turėtų daugiau lankstumo, kadangi tokiu atveju būtų galima užduoti ne tik iš anksto suformuluotus klausimus, kurie parengiami sudarant laikinąją komisiją.

„Kai suformuluoji klausimus tyrimų komisijai – tu nebegali nuo jų nutolti. O yra klausimų, kurių galima paklausti. Pavyzdžiui, ar prezidentas, sakykime, per tuos keturis mėnesius parodė iniciatyvą aiškinantis, kaip valstybė ruošiasi taikyti amerikietiškas sankcijas. Ar išvis nesiruošė. Aš neturėsiu galimybės tyrimo komisijoje paklausti tokio klausimo, jeigu ten tokio klausimo nebus, o parlamentinės kontrolės seanse aš tą galėsiu padaryti“, – žurnalistams sakė L. Kasčiūnas.

Parlamentaras taip pat pažymėjo, kad tyrimą, jo nuomone, turėtų vykdyti ne Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK), o NSGK.

„Registravau pataisą, kad vietoj URK, būtų Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Nes URK irgi turėjo atlikti tam tikrą parlamentinę kontrolę šioje srityje. Jis kuruoja Užsienio reikalų ministeriją, ir tai turėjo patikrinti. Mano žiniomis, nebuvo URK posėdžio šiuo klausimu, tai matyt, URK, irgi gali būti tyrimo objektas“, – samprotavo L. Kasčiūnas.

I. Šimonytė: tokių komisijų praėjusioje kadencijoje turėjome į valias

Premjerė Ingrida Šimonytė kritikuoja opozicijos siūlymą sudaryti laikinąją komisiją dėl Baltarusijos valstybinės įmonės „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybių tyrimo. Anot ministrės pirmininkės, neturėtų būti piktnaudžiaujama specialiųjų komisijų sudarymais dėl iškilusių klausimų.

„Yra Konstitucinis Teismas pasakęs ir tokia yra parlamentų praktika, kad specialiosios komisijos yra steigiamos tada, kai reikia išsiaiškinti kažkokius labai svarbius klausimus. Čia man iniciatyva yra panaši į tas specialiąsias komisijas, kurių praėjusias kadencijas turėjome į valias. Paprastai visų tų komisijų paskirtis yra tirti konservatorius, tai čia matyt irgi yra tokia“, – ketvirtadienį prieš Seimo posėdį atsakydama į žurnalistų klausimus teigė I. Šimonytė.

Jei laikinoji komisija dėl baltarusiškų trąšų tranzito aplinkybių išaiškinimo bus sudaryta, I. Šimonytė problemos atsakyti į klausimus sako nematanti.

„Jei Seimas sudarys komisiją, tai sudarys (...) Aš nematau problemos atsakyti į klausimus nei Seimo salėje, nei komisijoje, nei komitete, nei iš viso kur nors“, – kalbėjo premjerė.

Visgi, anot I. Šimonytės, ir Seimo komitetuose galima tinkamai spręsti parlamentinę kontrolę. Be to, premjerės teigimu, į klausimus neturėtų atsakinėti Užsienio reikalų komitetas.

„Žinoma, kad praktiškiau, kad tai darytų komitetas, ypatingas toks komitetas, kurio visi nariai turi galimybę gauti informaciją, kuri yra jautri, nes tokiose istorijoje visą laiką būna tų aplinkybių, kurios yra su grifu“, – teigė I. Šimonytė.

„Tik nežinau iš kur pasitikėjimas užsienio reikalų komitetu opozicijoje, galiu spėti, bet nespekuliuosiu. Man atrodo, kad šita tema yra labai mažai užsienio reikalų tema“, – pridūrė ministrė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimas ketina svarstyti dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą aplinkybių tyrimo komisijos sudarymo.

Per parlamentinį tyrimą siūloma nustatyti, kada ir kokių veiksmų ėmėsi Vyriausybė, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, ministrai, taip pat Seimo komitetai (jų vadovai), atsakingi už nacionalinį saugumą, ekonomiką, užsienio reikalus, kad būtų pasiruošta sankcijų Baltarusijai įgyvendinimui.

Praėjusią savaitę Seimui nepritarus siūlymui sudaryti laikinąją tyrimo komisiją šiuo klausimu, į Seimo darbotvarkę grįžta patobulintas tai numatantis nutarimo projektas. Jį teikia 52 parlamentarai.

Opozicija siūlo, kad tyrimo komisijoje dirbtų 13 Seimo narių, pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą turinčių teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KGB

KGB portretas
KGB valdo Lietuvą ! Kas atitempė šitą kikimarą į politiką ir pasodino į Seimo pirmininko kėdę ? ! Ožys ?! Tai pasityčiojimas !

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
KGB agentai, komunistai, okupantai, kaip valdė taip ir valdo, Laisvė Lietuviams akių dūmimas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių