Seimo pirmininkas pasmerkė sulaikymus Baltarusijoje

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pasmerkė Baltarusijos pareigūnų veiksmus, kai praėjusį savaitgalį vykusių protestų metu buvo sulaikyti keli šimtai asmenų.

„Smerkiame jėgos struktūras panaudojus brutalius fizinius veiksmus prieš taikius gyventojus ir piktinamės šiurkščiais  susirinkimo ir saviraiškos laisvės pažeidimais. Griežtai smerkiame taikių protestuotojų, demokratinės opozicijos lyderių, žiniasklaidos atstovų ir  daugybės pilietinės visuomenės aktyvistų sulaikymus“, – antradienį išplatintame pranešime sakė parlamento vadovas.

Jis paragino Baltarusijos valdžią nedelsiant nutraukti bet kokį smurtą prieš pilietinės visuomenės aktyvistus ir išlaisvinti sulaikytuosius.

Nevyriausybininkai teigia, kad šeštadienį Minske per opozicijos mėgintą surengti nesankcionuotą mitingą „Laisvės diena“ policija sulaikė daugiau kaip 400 aktyvistų.

Mažesnio masto sulaikymai Baltarusijoje tęsėsi pastarąsias kelias savaites, šalies žmonėms protestavus prieš vadinamąjį „veltėdžių“ mokestį. Jis buvo įvestas nuolatinio darbo neturintiems gyventojams.

V.Pranckiečio pasisakymas išplatintas jam viešint Lenkijoje. Ten jis dalyvauja Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamentų narių asamblėjoje.

Seimo pirmininkas taip pat susitiko su Lenkijos vyriausybės įgaliotiniu energetikos infrastruktūros klausimais Piotru Naimskiu.

Pastarasis prieš porą savaičių pareiškė, kad šalis nepirks elektros iš Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) bei išardys elektros liniją tarp šalių.

Blokuoti elektrą iš Astravo AE kaimynines šalis raginanti Lietuva teigia, kad jėgainė statoma nesilaikant saugumo standartų.

Susitikęs su P.Naimskiu parlamento vadovas sakė, kad „nesaugus Astravo AE projektas Baltarusijoje potencialiai sukurs ir nesąžiningą konkurenciją elektros rinkoje“.

„Vertiname Lenkijos vyriausybės pareiškimą (...), jog Lenkija nepirks elektros energijos iš Baltarusijos Astravo atominės elektrinės. Tikiuosi, kad ir mūsų trišalės asamblėjos sesijos dokumente atsispindės Astravo AE problema ir visų trijų valstybių – Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos solidarumas“, – teigė V.Pranckietis.

Baltarusijos valdžia tikina, kad atominė elektrinė statoma laikantis aukščiausių saugumo standartų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Linkevicius smerkia Lukasenka ,kad jis iesko priesu uz salies ribu ,bet pats nepasiziuri ,kad pats ,visom keturiom, iesko prieso russijoje.

stebuklas

stebuklas portretas
pirmininkas uzmirso kas smerke suimtus prie musu seimo o gal teisino ir vadino suimtus huliganais
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių