Seimo pirmininkas: aš esu daugumoje

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą rugsėjį palikęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako priklausantis valdančiajai daugumai, nors didžiausios Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir tvirtina priešingai.

„Aš esu daugumoj, jei vienas asmuo mane nori nominuoti į opoziciją, dar nereiškia, kad aš esu opozicijoje“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V. Pranckietis.

„Pažiūrėkit į mano balsavimus, sprendimus, pasisakymus, visada pasisakiau už Vyriausybės programos įgyvendinimą, už kurią aš esu balsavęs ir tęsiu tą veiklą“, – pažymėjo Seimo pirmininkas.

Skelbdamasis pozicijos dalimi V. Pranckietis taip pat atmeta valdančiųjų priekaištus, jog Seimo valdyboje daugumą turi opozicijos atstovai.

Valdantiesiems antradienį iš Seimo vicepirmininko posto atstatydinus „Tvarkos ir teisingumo“ vadovą Remigijų Žemaitaitį, Seimo valdybą šiuo metu sudaro V. Pranckietis, keturi pavaduotojai nuo valdančiųjų ir du nuo opozicijos, taip pat opozicijos lyderis.

Valdantieji vietoje R. Žemaitaičio norėtų deleguoti savo atstovą, tačiau V. Pranckietis siūlo septinto pavaduotojo pareigybę naikinti. Jis taip pat tvirtina, jog valdyba yra darbinė institucija, kur nebūna politinių balsavimų.

„Valdyba yra darbinis organas ir nereikia ten jokių galių, ten visada sprendžia žmonės, vadovaudamiesi savo galva. Jokių sprendimų, kur būtų kažkokie politiški, mes niekada nepriiminėjome, dažniausiai būdavo priimama bendru sutarimu“, – Žinių radijui kalbėjo V. Pranckietis.

„Tų pavaduotojų yra daug, padidintas skaičius buvo, kai buvo susitarimas su „Tvarkos ir teisingumo“ partija, tada buvo politinis sprendimas suteikti jiems tą poziciją. Dabar „Tvarkos ir teisingumo“ partija išbraukta iš sutarties, tas postas nebeturi tokios prasmės“, – teigė parlamento vadovas.

Seimo statute šiuo metu įrašyta, kad Seimo pirmininko pavaduotojų yra ne daugiau kaip septyni.

Seimo pirmininkas trečiadienį aptarti situacijos po R. Žemaitaičio atstatydinimo susitinka su parlamentinių frakcijų seniūnais.

Seimas antradienį valdančiųjų teikimu Seimo narių Mišrios grupės narį R. Žemaitaitį atleido iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų. Už tai balsavo 72 Seimo nariai, prieš buvo penki ir susilaikė vienas parlamentaras.

Projektą dėl R. Žemaitaičio atstatydinimo pateikė 44 valdančiųjų atstovai, tarp jų – ir buvę bendražygiai „tvarkiečiai“, argumentuodami, kad jis prarado į pareigas delegavusios frakcijos pasitikėjimą.

Atstatydinti Seimo vicepirmininką reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“. Valdantieji spalio mėnesį nesėkmingai bandė atstatydinti „valstiečius“ palikusį Seimo pirmininką V. Pranckietį.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga spalio pabaigoje nutraukė valdančiosios koalicijos sutartį su „Tvarka ir teisingumu“.

Rugsėjį visi Seimo „tvarkiečiai“, išskyrus partijos lyderį R. Žemaitaitį, įkūrė naują frakciją „Lietuvos gerovei“. Didžioji dalis šios frakcijos narių pasitraukė ir iš partijos „Tvarka ir teisingumas“. Ši frakcija su valdančiaisiais pasirašė susitarimą dėl bendro darbo Seime.

V. Pranckietis apie „valstiečių“ reitingus: jaučiu skausmą ir nerimą

Jaučiu skausmą ir nerimą, žiūrint į krintančius „valstiečių“ reitingus, sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Buvęs „valstietis“ teigia, kad po pirmadienį portalo Delfi paskelbtų „Spinter tyrimų“ atliktų visuomenės apklausų rezultatų Ramūnas Karbauskis turi padaryti išvadas. V. Pranckietis siūlo visuomenėje negatyviai vertinamam R. Karbauskiui į rinkimus 2020 m. eiti ne partijos sąrašo priekyje, bet įsirašyti dvidešimt penktu.

„Aš jaučiu tą skausmą. Gal tai ir nevadintina skausmu, bet nerimą ir nemalonumą... kada yra taip nugyvenama partija dėl vienašališkų ambicijų. Linkėčiau, kad tos ambicijos... mano pasiūlymas galėtų būti Ramūnui Karbauskiui įsirašyti dvidešimt penktu. Tegu jį išreitinguoja į priekį, o Saulių Skvernelį pakviesti į priekį. Ir tikrai žmonės sureaguotų labai pozityviai į tokius veiksmus ir partija galėtų atsigauti“, – „Žinių radijui“ sakė V. Pranckietis.

Pasak Seimo vadovo, visuomenėje nepalankiai vertinamas R. Karbauskis tiesiog negali būti „valstiečių“ partijos sąrašo viršuje.

„Reikėtų linkėti, kad sąrašo priekyje būtų žmonės, kurie yra populiarūs, o ne vertinami negatyviai. Jeigu reitingai yra negatyvūs ir siekia 60 proc... Tai su tokiu reitingu stoti į priekį nebūtų labai pozityvu“, – pabrėžė V. Pranckietis.

„Po pirmadienį paskelbtų reitingų reikia galvoti apie tai, kaip su tuo tvarkytis ir kokiu būdu eiti į rinkimus“, – sakė V. Pranckietis, akcentuodamas, kad 2016 m. šios valdančiosios partijos sėkmės priežastis buvo sąrašą vedęs premjeras Saulius Skvernelis.

„Saulius Skvernelis buvo aukso puodas šiam sąrašui“, – apibendrino politikas.

Kaip pirmadienį skelbė portalas Delfi, didžiausius populiarumo nuostolius pastarąjį mėnesį patyrė „valstiečiai“. Už šią partiją spalį balsuotų tik kiek daugiau nei 10 proc. respondentų. Lyginant su analogiška apklausa prieš mėnesį, „valdančiųjų“ populiarumas sumenko 4,4 proc.

Už šią partiją praėjusį mėnesį būtų balsavę 14,6 proc. rinkėjų, o spalį šis skaičius susitraukė iki 10,2 proc. „Valstiečius“ lenkia konservatoriai, už juos spalį būtų balsavę 18 proc. apklaustųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Albertas

Albertas portretas
Turbūt norėjo pasakyti, kad mėšle iki pazastu,,,

V.L

V.L portretas
Naivumo viršune........ pranskietis kažin pats ar tiki ka sako???

Čiubaka

Čiubaka portretas
politinis mėšlas
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių