Seimo narys K. Glaveckas išlydėtas į paskutinę kelionę

  • Teksto dydis:

Seimo narys, Kovo 11-osios akto signataras Kęstutis Glaveckas sekmadienį Antakalnio kapinėse atgulė amžinojo poilsio.

Urna su velionio palaikais buvo pašarvota Vilniaus laidojimo rūmuose Olandų gatvėje. 

Norintieji K. Glaveckui ištarti paskutinį „sudie“, tai galėjo padaryti šeštadienį ir sekmadienį.

Velionis amžinojo poilsio atgulė Antakalnio kapinėse.

Urna iš laidojimo namų išnešta sekmadienį 14 val. šalia jos buvo Lietuvos trispalvė.

K. Glavecką į paskutinę kelionę palydėjo šeima, politikos bendražygiai, oponentai, kolegos. Laidotuvėse dalyvavo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ji perskaitė atsisveikinimo žodį.

Nuotraukoje prie urnos K. Glaveckas – besišypsantis, būtent tokį jį prisimena ir geri bičiuliai – besišypsantį, pozityvų. Draugai sako, kad profesorius labai mėgo keliauti. „Nuoširdus žmogus, prisigalvojo visokių baikų, Būdavo linksma, smagu, gera. Gaila, kad taip įvyko“, – LNK žinioms pasakojo velionio draugas Kazimieras Mikulskis.

Profesorius Glaveckas – žmogus su visada besišypsančiomis akimis. Man atrodo, jo akys šypsodavosi net tada, kai jis būdavo piktas.

Šeštadienį pagerbti K. Glavecko atminimą atėję bendražygiai jį prisiminė kaip ryškų, inteligentišką, neieškantį žodžio kišenėje ir daug davusį Lietuvai. „Tikrai laisvos sielos, išmintingas žmogus. Man jis pirmiausiai yra Nepriklausomybės akto signataras. Čia turbūt yra didžiausias jo palikimas visoje valstybingumo byloje. Ir, aišku, jis yra ekonominės liberalizmo doktrinos pradininkas. Sakyčiau, gal net tėvas šiuolaikinėje Lietuvoje“ – sakė Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.

Šeštadienį atsisveikinti su anapilin iškeliavusiu K. Glavecku atvyko ir šalies prezidentas Gitanas Nausėda. „Nelengva šnekėti. Tokia netektis ne tik mūsų visuomeniniam gyvenimui, bet turbūt profesorius buvo tas ekonomikos šviesulys, kokių Lietuvoje turėjome labai nedaug. Po to buvo tikrai įspūdinga politinė karjera, bet man jis pirmiausia liks ekonomikos dėstytojas. Profesorius Glaveckas – žmogus su visada besišypsančiomis akimis. Man atrodo, jo akys šypsodavosi net tada, kai jis būdavo piktas“, – sakė G. Nausėda.

Žmogus, aktyviai dirbęs siekiant nepriklausomybės

„Netekome jo per gimtadienį – jam būtų suėję 72 metai. Jauno visiškai dar, kuris dar galėjo Lietuvai tikrai daug gerų dalykų padaryti, politiko, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, visuomenininko, kuris tais lemtingais 1990 metais aktyviai įsijungė į tuometinę politiką. Jis nebuvo pasyvus, jis buvo labai aktyvus“, – BNS sakė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo vadovė Birutė Valionytė.

Kaip teigė B. Valionytė, nors K. Glaveckas priklausė Lietuvos komunistų partijai, jis buvo vienas iš jos reformatorių, aktyviai siekęs ją atskirti nuo Sovietų Sąjungos komunistų partijos. „Jis veikė ryžtingai, buvo grupė sudaryta, kuri labai aktyviai šį darbą padarė. Šis žingsnis buvo labai svarbus atkuriant Lietuvos nepriklausomybę todėl, kad tai buvo Kremliui labai aiškus parodymas, kad jo bastionas, Komunistų partija, mąsto Lietuvoje kitaip nei Kremlius“, – pabrėžė signatarė.

Jos žodžiais tariant, Kovo 11-ąją K. Glaveckas sutiko „atvira širdimi“. „Jis puikiai suprato, kad tai Lietuvos vienintelis kelias ir kitokio tiesiog nėra. Kovo 11-ąją jam buvo iš tikro šventė“, – sakė signatarė.

Pavyzdys kitiems

Buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė prisimindama kolegą teigė, kad K. Glaveckas buvo kovotojas. „Labai gaila žmogaus, kuris buvo labai aktyvus, labai pozityvus, protingas, tokių tikrai Seime labai trūksta ir trūks. Kęstutis buvo kovotojas. Širdies problemų turėjo gan seniai, bet niekas neįtarė, kad jis turėjo problemų, Seime buvo vienas iš aktyviausių žmonių“, – kalbėjo ji.

Ryškus, charizmatiškas, linksmas, niekada neieškantis žodžio kišenėje ir kartu gilių įžvalgų, galbūt netgi aplenkiančių laiką, autorius – tiek apie ekonomiką, tiek apie politiką, gyvenimą.

Pasak buvusios parlamento vadovės, K. Glaveckas „visada turėjo tvirtą nuomonę, poziciją, juo labiau, kad buvo profesionalus, šiuolaikiškas ekonomistas“. „Labai aiškiai formuluodavo savo mintis ir pasakydavo tai, ką turėdavo pasakyti, tai buvo pavyzdys kitiems Seimo nariams, kolega, kuris, deja, šiandien išėjo“, – sakė I. Degutienė.

„Dar vieną bruožą galėčiau atskleisti – jei išorėje atrodydavo aktyvus, kartais ir aštrus, dūšioj buvo labai jautrus žmogus, ir jei, neduok Dieve, kam nors Seime būdavo problemos, jis tikrai buvo vienas iš pirmųjų, kuris norėdavo ir padėdavo“, – prisiminė buvusi Seimo vadovė.

Įžvalgos, aplenkiančios laiką

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė kalbėdama apie K. Glavecką akcentavo, kad jis buvo tikras savo srities profesionalas, eruditas, kurio dažnai reikėjo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio auditorijoms.

„K. Glaveckas atrodė visada randantis jėgų atsitiesti, todėl jo išėjimas toks netikėtas. Ryškus, charizmatiškas, linksmas, niekada neieškantis žodžio kišenėje ir kartu gilių įžvalgų, galbūt netgi aplenkiančių laiką, autorius – tiek apie ekonomiką, tiek apie politiką, gyvenimą“, – savo užuojautoje sakė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, tai buvo žmogus, kurio nuomonę, vertinimus, pagrįstus nauja pasauline informacija, visada būdavo įdomu išgirsti.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam A.K --kokio humanizmo žmogiškumo vedami ?

tam A.K --kokio humanizmo žmogiškumo vedami ? portretas
30 metų k a g e b i s t a i slepiasi nuo Lietuvos žmonių akių-- juk s ą ž i n i n g a m nėra dėl ko s l ė p t i s , nebent būtų NEĮGALŪS.---taigi A.K prieš moralizuodamas KITUS,siūlau nusivalyti SNARGLĮ , kuris galimai trukdo matyti gyvenimo TIKROVĘ, ir dar-- kad geriau m ą s t y t u m- būtina daugiau ž i n o t i , tai padės išklausyti KITO nuomonę be į ž e i d i n ė j i m o, ir nereikės demonstruoti RIBOTŲ galimybių asmenybės,

Dekui

Dekui portretas
Skaitykite 3 d. A.Dykovienes p. Čiapo atsiliepimus apie a.a.Kestuti,labai geras straipsnis,dėkui.

Taupus

Taupus portretas
,,,,,,Pasmokykit,kap iškadensijos susikrauti MILIJONUS IR NEVIENA,,,,?
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių