Seime – siūlymas įteisinti internetinį balsavimą

Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas antradienį Seimui ketina pateikti Seimo rinkimų įstatymo pataisas, siūlančias įteisinti internetinį balsavimą Seimo rinkimuose.

Pagal siūlomą projektą, internetu balsuojantiems rinkėjams nustatyta tvarka Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto puslapyje būtų pateikiami elektroniniai balsavimo biuleteniai ir balsavimo programinė įranga.

Seimo rinkimų įstatymo pataisose yra kalbama ir apie balsavimo internetu slaptumą ir pasirengimą balsavimui internetu.

Projektas numato, kad niekam, įskaitant ir informacinės sistemos valdytoją ir tvarkytoją, neturi būti suteikta galimybė atskleisti, pakeisti, panaikinti rinkėjo paduoto balso turinio ar įdėti į elektroninę balsadėžę papildomų rinkėjo balsų.

Duomenims šifruoti būtų naudojami patikimi kriptografijos mokslo pripažįstami informacijos šifravimo būdai, atitinkantys informacinės sistemos valdytojo nustatytus reikalavimus.

Jeigu rinkėjas pageidauja, taip pat būtų numatyta galimybė perbalsuoti, bet būtų įskaitomas tik paskutinis elektroninėje balsadėžėje gautas šio rinkėjo balsas. Numatyta, kad internetiniam balsavimui skirta programinė įranga turi būti parengta ir Vyriausiosios rinkimų komisijos pasirinktų auditorių audituota ne vėliau, kaip likus 10 dienų iki balsavimo internetu pradžios. Kriptografiniai raktai, kurie bus naudojami internetiniam balsavimui, būtų sukuriami ne anksčiau kaip prieš 20 valandų iki balsavimo internetu pradžios.

Jei Seimas pritartų, balsuoti internetu būtų galima nuo paskutinio antradienio iki rinkimų dienos 9 valandos iki paskutinio ketvirtadienio iki rinkimų dienos 22 valandos. Rinkėjas balsuotų Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto tinklapyje.

Visi balsavimo elektroniniame biuletenyje veiksmai būtų vykdomi tik rinkėjo balsavimo įrenginyje, informacija apie rinkėjo atliktus veiksmus balsuojant elektroniniame biuletenyje rinkėjo balsavimo įrenginyje neturėtų būti išsaugoma ar perduodama į internetą. Elektroniniuose biuleteniuose rinkėjas pažymėtų vieną kandidatą ir vieną kandidatų sąrašą, už kuriuos jis balsuoja „Už“, taip pat rinkėjas galėtų suteikti pirmumo balsus ne daugiau kaip penkiems kandidatams iš balsuoto kandidatų sąrašo.

Projektas numato, kad duomenys apie rinkėjo balsavimą internetu turi būti prieinami Vyriausiosios rinkimų komisijos, rinkėjo apygardos ir apylinkių rinkimų komisijų nariams bei rinkėjui apie save. Visuomenei susipažinti VRK ne rečiau kaip kartą per dieną skelbtų statistinius duomenis, kiek rinkėjų, kuriose rinkimų apygardose, apylinkėse balsavo internetu.

Seimo rinkimų įstatymo pataisos numato, kad elektroninių biuletenių grupės būtų perkeliamos į dešifravimo įrenginį. Pagal projektą, į dešifravimo įrenginį perkeliami biuleteniai negali turėti identifikavimo su rinkėjų tapatybe ar jų elektroninio balsavimo paketais ryšį nustatančių elementų. Tik po to, kai biuletenių grupės perkeltos į dešifravimo įrenginį, iš saugyklos būtų paimamas dešifravimo raktas ir pradedamas elektroninių biuletenių dešifravimas.

Dešifruoti elektroniniai biuleteniai iš dešifravimo įrenginio būtų perkeliami į elektroninių biuletenių skaičiavimo įrenginį. VRK turėtų pasirūpinti visos dešifravimo įrenginyje esančios informacijos sunaikinimu. „Elektroninių biuletenių skaičiavimo įrenginyje esančių balsavimo biuletenių informacija yra vieša. Šiame įrenginyje pagal suskaičiuotų biuletenių grupes yra sukuriami balsų skaičiavimo protokolai. Protokolai paskelbiami Vyriausiosios rinkimų komisijos informacinėje sistemoje ir internetiniame tinklapyje“, – numato projektas.

Įstatymo pataisos numato, kad VRK privalo pasirūpinti, kad niekam nebūtų atskleidžiamas dešifravimo raktas, kuris kartu su elektroninės balsadėžės turiniu būtų sunaikinamas naujai išrinktam Seimui susirinkus į pirmąjį posėdį.

Seimo rinkimų įstatymo pataisas parengė Seimo nariai „socialdarbiečiai“ Juozas Bernatonis, G. Kirkilas, Rimantas Sinkevičius, dalyvaujant buvusiam VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui. Rengiant projektą atsižvelgta į Estijos ir kitų valstybių patirtis, rengiant internetinį balsavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bufetava

Bufetava portretas
Niekada nebalsuosiu nei uz viena

...

... portretas
Už internetinį balsavimą TIK balsų pirkliai gali agituot!

Juozas

Juozas portretas
Iki kokio zemo mastymo nusirito uzsisedeje bebriniai del savo asmeniones naudos.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių