Seime organizuojamas antikūnų testavimas – Seimo pirmininkė ragina dalyvauti

Seime ketvirtadienį organizuojamas antikūnų testavimas, parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen ragina parlamentarus dalyvauti.

Jos duomenimis, šiuo metu pasiskiepiję nuo koronaviruso ar ketina skiepytis apie šimtas Seimo narių, o testavimas parodytų, kiek iš viso parlamentarų turi imunitetą.

„Apie šimtas Seimo narių yra pasiskiepiję arba ketina skiepytis, nes yra atidėję (vakciną nuo COVID-19) dėl encefalito skiepo. Ketvirtadienį organizuojame Seime antikūnų testavimą, kuris leis tiksliau įvertinti Seimo narių, galėsiančių saugiai dirbti, skaičių“, – antradienį Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji pabrėžė, kad testavimas yra savanoriškas, ragino parlamentarus dalyvauti.

Jei pasirodys, kad didžioji dalis turi antikūnų, kitą savaitę galėtume kalbėti ir apie fizinių barjerų Seimo salėje nuėmimą.

„Čia yra savanoriškas dalykas ir aš kviečiu seniūnus paraginti Seimo narius, nes kitu atveju mes negalime žinoti, koks procentas Seimo narių gali susirgti. Jei pasirodys, kad didžioji dalis turi antikūnų, kitą savaitę galėtume kalbėti ir apie fizinių barjerų Seimo salėje nuėmimą“, – pažymėjo parlamento vadovė.

Seimo nariai su ministrais ir valstybės vadovais buvo įtraukti į prioritetinių skiepijimo grupių sąrašą ir buvo vakcinuojami „AstraZeneca“ vakcina, kad paskatintų skiepijimąsi šia visuomenėje prieštaringų vertinimų sulaukusia vakcina.

Palaikys siūlymą, kad skiepijant būtų galima nereikalauti rašytinio sutikimo

V. Čmilytė-Nielsen teigia palaikysianti buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymą, kad skiepijant nuo COVID-19 nebūtų reikalaujama rašytinio paciento sutikimo. Parlamento vadovė teigia, kad ši iniciatyva yra logiška ir prasminga siekiant supaprastinti skiepijimo tvarką.

„Šiam siūlymui ketinu pritarti, bus paprastesnė tvarka skiepijantis. Ir, manau, kad tas tvarkos supaprastinimas yra logiškas. Žmonės, kurie eina skiepytis, iš esmės neturės pasirašyti, perskaityti to viso sutikimo. Toks tvarkos liberalizavimas, aš manau, yra prasmingas“, – žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Šiam siūlymui ketinu pritarti, bus paprastesnė tvarka skiepijantis. Ir, manau, kad tas tvarkos supaprastinimas yra logiškas.

Savo ruožtu siūlymo iniciatorius A. Veryga atkreipia dėmesį, kad dėl galiojančios dabartinės tvarkos, kai skiepijant reikalingas rašytinis paciento sutikimas, skundžiasi medikai.

„Jūs turbūt girdėjote, kad patys medikai skundžiasi, kad yra daug popierių pildyti. Kam teko skiepytis matėte, kiek yra įvairiausių formų, sutikimų ir panašiai pildoma. Tai tikslas yra palengvinti, pagreitinti procesą vakcinacijos“, – žurnalistams antradienį sakė A. Veryga.

„Valstietis“ atkreipia dėmesį, kad ateidamas į vakcinacijos centrą asmuo jau iš esmės išreiškia sutikimą skiepytis.

„Kam teko stebėti vaizdus iš Jungtinių Amerikos Valstijų, tai ten žmonės nuleidę automobilio langą, petį iškišę pro langą yra paskiepijami. Tai daroma prielaida, kad jeigu žmogus jau atėjo iki skiepijimo vietos, tai jis tokiu būdu ir išreiškia sutikimą. Jo gi pro šalį einančio niekas neskiepys gatvėje, jeigu žmogus to nenori“, – sakė politikas.

„Tai čia niekaip nesusiję nei su prievarta, nei su kažkokiais apgaudinėjimais, o informacijos pateikimo niekas nepaneigia. Žmogui, pagal ministro nustatytą tvarką, turės ta informacija matomoje vietoje būti pateikta, skiepijamo metu slaugytoja vis tiek supažindina su galimais pašaliniais poveikiais, nepageidaujamomis reakcijomis“, – taip pat akcentavo jis.

A .Veryga pabrėžia, kad ši jo siūloma supaprastinta tvarka skiepijant neapsunkins nuo COVID-19 paskiepytų žmonių fiksavimo.

„Sutrikti negali, todėl, kad į e.sveikatą duomenis vis tiek reikės žmogaus suvesti. Bet jau iškrinta dalis visų pasirašinėjimų“, – paaiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių