R. Žemaitaitis praleido visus Seimo komiteto posėdžius: sako protestuojantis

Opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovas Remigijus Žemaitaitis gruodį praleido visus šešis vykusius Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) posėdžius.

Parlamentaras sako juose nedalyvaujantis ir nedalyvausiantis, nes protestuoja prieš valdančiųjų užsienio politiką.

Seimo ERK vadovės konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės vertinimu, parlamentaras „savo tinginystę dangsto keistais pasiteisinimais“.

R. Žemaitaitis: nedalyvavau, nedalyvauju, nedalyvausiu

„Aš juose nedalyvavau, nedalyvauju nes Seimo statutas numato, jeigu tu nesutinki, protestuoji prieš politiką, gali posėdžiuose nedalyvauti, ir aš toliau juose nedalyvausiu“, – BNS priežastis, kodėl gruodį praleido visus ERK posėdžius, nurodė R. Žemaitaitis.

„Aš protestuoju prieš komiteto pirmininkę, kuri elgiasi labai nekultūringai, neetiškai, stumdama savo pasisakymus ir amerikonišką politiką, kada teikiama subjektyvi informacija ir jokie klausymai nevyksta“, – tvirtino parlamentaras.

Seimo komiteto vadovė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė sako esanti nustebinta kolegos pareiškimų dėl vienos pozicijos primetimo, nes sprendimai 25 narius turinčiame ERK, pasak jos, dažniausiai patvirtinami bendru sutarimu.

„Savo tinginystę dangsto keistais pasiteisinimais. Matyt, kad prie visos Seimo nario veiklos, du papildomi komiteto posėdžiai, o tokiu dažniu visuomet dirba ERK, per savaitę gali tapti našta. Apgailestauju, kad kolega neranda laiko svarbiems Europos Sąjungos ir Lietuvos klausimams, kuriems mes dažniausiai komitete padiskutavę pritariame bendru sutarimu“, – BNS sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Aš protestuoju prieš komiteto pirmininkę, kuri elgiasi labai nekultūringai, neetiškai, stumdama savo pasisakymus ir amerikonišką politiką.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pateiktoje pažymoje nurodoma, kad R. Žemaitaitis be pateisinamos priežasties praleido šešis iš šešių gruodį vykusių ERK posėdžių, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ Tomas Tomilinas – penkis.

T. Tomilinas BNS sakė dalyvaujantis tuose posėdžiuose, kuriuose svarstomi socialiniai, aplinkos klausimai, nes tai esanti jo sritis, ir šiuo metu ieškantis, kas iš frakcijos narių jį galėtų pakeisti Europos reikalų komitete.

„Mano pašaukimas yra socialiniai reikalai, bet dėl frakcijų kvotų aš negaliu dalyvauti socialinio komiteto darbe. Pradėjau dirbti Aplinkos komitete ir reikia truputį laiko susipažinti su nauja sfera, faktiškai dirbu aplinkos ir socialinių reikalų temoje. ERK funkcionuoja kaip papildomas, jame dalyvauja Seimo nariai dirbantys kitose komitetuose, aš šiuo metu ieškau, kas iš mano frakcijos galėtų pakeisti mane ERK komitete“, – BNS sakė T. Tomilinas.

Atgarsiai atsirito iki valdybos

Situacija dėl R. Žemaitaičio praėjusią savaitę buvo aptarta Seimo valdybos posėdyje.

„Aš nebe pirmą kartą pastebiu toje informacijoje vieną išskirtinį atvejį, kur pažymėta, kad R. Žemaitaitis visiškai nelanko Europos reikalų komiteto posėdžių. Yra keista, kai praleisti visi posėdžiai. Gal reikia atkreipti frakcijos dėmesį, jei jų atstovas nenori dirbti tame komitete, gal jie gali rasti kitą atstovą, kuris dirbtų?“ – sakė Seimo pirmasis vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė su Lietuvos regionų frakcijos seniūne Rita Tamašuniene situaciją anksčiau aptarusi ir „esant progai tikrai verta vėl apie tai pakalbėti“.

„Su frakcijos seniūne esame kalbėję apie delegavimą Seimo narių, esant progai tikrai verta apie tai vėl pakalbėti, ir gal frakcija kitaip pažiūrėtų į šį klausimą“, – sakė Seimo pirmininkė.

Savo tinginystę dangsto keistais pasiteisinimais.

R. Žemaitaitis tvirtino siūlęs frakcijai deleguoti kitą atstovą, bet nuspręsta jo nekeisti.

„Aš siūlau frakcijai, kad gal pakeisit, bet frakcija, mes svarstėm gal tris kartus, nusprendėme protestuoti ir taip atkreipti dėmesį, kas vyksta Europos reikalų komitete“, – sakė R. Žemaitaitis.

Dėl praleistų posėdžių – jokių sankcijų

Iš viso gruodį vyko 12 plenarinių posėdžių, juose nedalyvavo nuo dviejų iki 13 Seimo narių, į komandiruotes ir keliones posėdžių metu buvo išvykę 18 Seimo narių. Tris plenarinius posėdžius praleido ir priežasties nenurodė konservatorius Žygimantas Pavilionis.

Pagal Seimo statutą, nedalyvavimo Seimo, komiteto ar komisijos posėdyje svarbiomis pateisinamomis priežastimis laikomas laikinas nedarbingumas, komandiruotė, atostogos vaikui prižiūrėti ar kitos svarbios aplinkybės, taip pat nedalyvavimas posėdžiuose Seimo valdybos pritarimu.

Jei Seimo narys nepraneša, kad posėdyje nedalyvaus, arba nenurodo nedalyvavimo priežasčių, laikoma, kad posėdis praleistas be svarbios pateisinamos priežasties.

Seimo nariams anksčiau už praleistus posėdžius buvo taikomos finansinės sankcijos, tačiau Konstitucinis Teismas 2016 metais tai numatantį Seimo statuto straipsnį pripažino prieštaraujančiu Konstitucijai.

Tuomet teismas konstatavo, kad Seimo nariui, be svarbios pateisinamos priežasties nuolat nedalyvavusiam posėdžiuose, to mėnesio algos mažinimas tik trečdaliu neatitinka atsakingo valdymo principo. Seimas naujo reguliavimo nepriėmė, tad šiuo metu sankcijų nėra išvis.

Sankcijos už praleistus posėdžius buvo įrašytos į Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektą, tačiau Seime nepakanka balsų jam priimti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tskant

Tskant portretas
Atimti teisę iš ne konservatorių į balsą, o nesutinkantiems su ŠAIKA - pasiūlyti nusiteisti paliekant kyboti ant šakos...

Man jis pats vertingiausias srimunas

Man jis pats vertingiausias srimunas portretas
Jis drožia tiesa į akis, o tai niekam netinka. Visi matom kokia politika varo konservai su vagių ir sudgniauziu partijomis

ALGIS

ALGIS portretas
Anksčiau valdė rusų koloborantai , dabar amerikonų KOLOBORANTAI , kKADA LIETUVA BUS N E P R I K L A U S O M A .
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių