Prezidentė apdovanota už nuopelnus teismų sistemai

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Visuotiniame teisėjų susirinkime apdovanota 1-ojo laipsnio pasižymėjimo ženklu „Už nuopelnus teismų sistemai“.

Šis apdovanojimas Teisėjų tarybos nutarimu prezidentei skirtas už nuoseklų dėmesį teismų sistemai ir teisėkūros iniciatyvas, paskatinusias sistemos pokyčius.

Abi kadencijas teismų sistemos skaidrumas, atvirumas ir veiklos efektyvumas buvo vienas svarbiausių prezidentės prioritetų.

Šalies vadovės inicijuoti įstatymų pakeitimai svariai prisidėjo prie kokybiškesnio ir spartesnio teisingumo vykdymo. Ypatingas dėmesys teisėjų korpuso formavimo kokybei leido iš esmės jį atnaujinti, o rotacija teismų vadovybėje tapo natūraliu reiškiniu. Teisėjo karjerą šiandien lemia ne formalūs darbo stažo kriterijai, o aukšti kompetencijos ir reputacijos reikalavimai.

Svarbios įstatymų pataisos teisėsaugai ir teismams suteikė būtinus procesinius instrumentus kovoti su žalingiausiais ir labiausiai valstybę ir žmones skurdinančiais, neteisingumo jausmą sėjančiais reiškiniais - neteisėtu praturtėjimu, mokesčių vengimu, stambaus sukčiavimo atvejais, prekyba poveikiu ir kitomis korupcinėmis veikomis.

Prezidentės iniciatyva buvo pailginti senaties terminai, sugriežtintos sankcijos už pavojingiausius nusikaltimus. Baudžiamosiose bylose apribojus pertraukų trukmę, užkirstas kelias vilkinti bylas. Siekiant teismų nešališkumo, įtvirtintas kolegialus skundų dėl suėmimo nagrinėjimas. O nukentėjusių ar liudijančių vaikų apklausas privaloma vykdyti tik pasitelkus profesionalų psichologą. Šalies teismuose diegiamos priemonės teismo proceso dalyvių psichologiniam saugumui užtikrinti šiais metais sulaukė ir aukštų tarptautinės teismų bendruomenės vertinimų.

2013 metais startavusi ir 2018 metais užbaigta teismų reforma sudarė prielaidas paspartinti bylų nagrinėjimą ir suvienodinti teismų darbo krūvius, sumažinti administravimo išlaidas. Pagal civilinių bylų nagrinėjimo terminus ir atvirumą visuomenei Lietuvos teismai nuosekliai išlieka vienais pirmaujančių Europos Sąjungoje.

Teismų sistema kasmet tampa vis modernesnė ir atviresnė. Teisėjai nevengia aiškinti savo sprendimų, o įteisintos jų paskelbimo transliacijos - dar vienas svarbus žingsnis teismų atvirumo visuomenei kryptimi. Elektroninių paslaugų portalas e.teismas.lt leido teismų paslaugas padaryti patogesnes žmonėms - elektroninėje erdvėje galima pateikti dokumentus teismui, susipažinti su bylų medžiaga. Daugiau kaip 70 proc. civilinių ir administracinių bylų - elektroninės. Teismų posėdžiai vyksta nuotoliniu būdu, panaudojant vaizdo konferencijas.

Griežti profesionalumo reikalavimai, efektyvesnis teisingumo vykdymas atsispindi visuomenės vertinimuose, pagal kuriuos pasitikėjimas teismais pasiekė aukščiausią lygį per dvidešimt metų.

Prezidentė, dėkodama už apdovanojimą, sakė, kad atsinaujinusi teismų sistema turi ir toliau tobulėti, nebijoti keistis, kurti naujos kartos teismą, atvirą modernioms technologijoms, pateisinantį žmonių lūkesčius dėl garbingo ir profesionalaus teisingumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisigumas?

Teisigumas? portretas
Didziausias teisingumas yra tada, kai salies vadovybe nemirksedama meluoja tautai. Viskas labai grazu ir teisinga, kai teismuose pesasi paprasti zmones, bet tegu pabando paprastas zmogus i teisma paduoti itakinga, o ypac D. Grybauskaites globojama asmeni ir jis gaus tiek daug "teisingumo" i pasirdzius, kad nebezinos nei kur randasi virsus, nei kur apacia.

P.

P. portretas
Aha. LTSR teismai teisingiausi ES ir pasaulyje.

ko

ko portretas
gero tai ir bus pitkino /paslaptis/?.....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių