Prezidentas pasirašė valstybės tarnybos pertvarką

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė įstatymų pakeitimus, numatančius valstybės tarnybos pertvarką.

„Prezidentas pasirašė Valstybės tarnybos įstatymą ir lydinčiuosius teisės aktus“, – BNS penktadienį patvirtino prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Anksčiau valstybės vadovas minėjo, kad parlamentas atsižvelgė į nemažą dalį Prezidentūros teiktų pastabų.

Apie sprendimą Prezidentūra penktadienį atskirai neinformavo, nors įprastai institucija praneša apie aktualiausių teisės aktų patvirtinimą.

Prezidentas yra minėjęs, kad nori, jog valstybės tarnybos reforma judėtų į priekį, tačiau kartu būtų sprendžiamas ir aktualus prokurorų atlyginimų klausimas, tam G. Nausėda sakė svarstysiantis teikti atskirą iniciatyvą.

Seimas gegužę patvirtino valstybės tarnybos pertvarką, kuri, pasak premjerės Ingridos Šimonytės, bus lankstesnė, modernesnė ir leis valstybės tarnautojams mokėti panašias algas kaip privačiame sektoriuje.

Valstybės tarnybos reformą Vyriausybė įvardijo vienu svarbiausių šios kadencijos darbų.

Palyginti su Vyriausybės teikti pradiniu variantu, pertvarka Seime buvo pakoreguota, pavyzdžiui, liko priedas už stažą valstybės tarnyboje, pirminiame variante jo siūlyta atsisakyti.

Svarstant projektą parlamente pasiektas susitarimas, kad šis priedas liks, bet negalės viršyti 20 proc. pareiginės algos ir bus skaičiuojamas po 1 proc. už kiekvienus metus.

Valstybės tarnautojams palikta ir kita socialinė garantija – atostogos bus skaičiuojamos pagal ligšiolinę tvarką, tai yra skiriamos ne mažiau kaip 22 darbo dienos. Pradiniame variante siūlyta, kad valstybės tarnautojams atostogos būtų suteikiamos įprasta Darbo kodekse numatyta tvarka, t. y. per metus 20 darbo dienų.

Įstatymas nustato naują bazinį dydį valstybės tarnautojų atlyginimams skaičiuoti, jį siejant su praėjusių metų šalies vidutiniu mėnesiniu darbo užmokesčiu, dabar jis siekia 1785,4 euro.

Numatyta, kad vėlesniais metais, ne rečiau kaip kas dvejus metus, bus perskaičiuojamas ne bazinis dydis, o įstaigos darbo užmokesčio fondas. Perskaičiuojant bus atsižvelgiama į darbo užmokesčio tendencijas rinkoje, valstybės ekonominę situaciją ir darbo našumo pokyčius.

Dėl konkretaus įstaigos užmokesčio fondo didėjimo procento turėtų būti susitariama nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje. Sutartas dydis būtų fiksuojamas biudžeto įstatyme.

Pareigybėms, kurios turės fiksuotą pareiginės algos koeficientą (politikams, valstybės pareigūnams, teisėjams, prokurorams) tokiu pačiu sutartu procentu ir tokiu pačiu reguliarumu būtų indeksuojama pareiginė alga.

Numatoma, kad priėmus valstybės tarnybos reformos paketą nuo šių metų liepos 1 dienos didės teisėjų ir merų atlyginimai, su nauju baziniu dydžiu bus susieti ir perskaičiuoti Specialiųjų tyrimų tarnybos bei žvalgybos pareigūnų koeficientai.

Visi kiti pakeitimai įsigalios nuo kitų metų sausio 1 dienos, o Seimo narių, premjero ir ministrų atlyginimai padidės nuo naujos kadencijos.

Taip pat pertvarka sustiprinti vadovų įgaliojimai, centralizuotos jų atrankos, Valstybės tarnybos departamentas reorganizuojamas į į Viešojo valdymo agentūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
Šaunu.Sveikiname.

Anonimas

Anonimas portretas
KRYLOVO KVARTETAS

šitas tvarto klozeto dangtis pasirašys bet ką ką jam pakiš

šitas tvarto klozeto dangtis pasirašys bet ką ką jam pakiš portretas
konservatutėlės, kad jis apsimyžes iš baimės ir taip visiems aišku
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių