Opozicijos atstovai grįžta į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją (keičia sudėtį)

Seimas sėmėsi pataisų, kurios didina VTEK narių skaičių

Seimas ėmėsi pataisų, kurios nuo penkių iki šešių didina Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) narių skaičių.

Pagal pataisas, kurioms antradienį po pateikimo pritarta 57 parlamentarams balsavus už, 29 - prieš, ir trims susilaikius, papildomą komisijos narį siūlytų skirti Seimo pirmininkas. Pataisas toliau svarstys parlamentiniai komitetai.

Šiuo metu VTEK sudaro penki nariai, kuriuos Seimui tvirtinti teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Patvirtinus pakeitimus, Seimo pirmininkas teiktų ne vieną, o du iš frakcijų pasiūlytų kandidatų.

Taip pat pataisomis būtų nustatyta, kad sprendimas dėl pažeidimo galėtų būti priimamas už jį balsavus ne mažiau kaip penkiems iš šešių komisijos narių.

Dar pataisomis nustatoma, kad VTEK nariai bei darbuotojai "neturi teisės skelbti nuomonių ar pastabų, pareikštų pasitarimų kambaryje, taip pat informacijos apie balsavimo priimant sprendimą rezultatus, jeigu tai nėra nustatyta įstatyme".

Pataisas inicijavo valdančiųjų atstovai: "tvarkietis" Kęstas Komskis, "darbietis" Vytautas Gapšys, socialdemokratė Irena Šiaulienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Rita Tamašunienė.

Opozicijos atstovai grįžta dirbti į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) vėl pradės darbą visa sudėtimi, svarstoma galimybė ateityje keisti jos sudarymo tvarką.

Taip pat sutarta, kad opozicijos protestą sukėlęs klausimas dėl Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho neliečiamybės ketvirtadienį bus įtrauktas į plenarinių posėdžių darbotvarkę.

Protestuodami prieš valdančiųjų balsais priimtą sprendimą daugiau nesvarstyti komisijos dėl V.Uspaskicho neliečiamybės sudarymo klausimo, penki opozicijos atstovai, tarp jų ir komisijos pirmininkas konservatorius Valentinas Stundys, paskelbė sustabdantys savo įgaliojimus Etikos ir procedūrų komisijoje.

Antradienį opozicijai priklausantys komisijai nariai susidariusią situaciją aptarė su Seimo pirmininke "darbiete" Loreta Graužiniene.

"Aš džiaugiuosi, kad Etikos komisijos pirmininkas sukvietė trečiadienį posėdį, ir tai bus du klausimai, dėl biudžeto, kur yra Tėvynės sąjungos kreipimasis dėl procedūrų, tai labai svarbus klausimas, nes turi išaiškinti, ar reikia perbalsuoti dėl biudžeto, ar ne, ir dėl komisijos klausimas, todėl tikiuosi, kad ketvirtadienį mes galėsime normaliai dirbti", - po susitikimo sakė L.Graužinienė.

Ji patvirtino, kad klausimas dėl V.Uspaskicho neliečiamybės po sprendimo Etikos ir procedūrų komisijoje ketvirtadienį grįš į plenarinio posėdžio darbotvarkę.

"Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį šį klausimą įtraukė į darbotvarkę, ir ketvirtadienį jis bus įtrauktas į plenarinio posėdžio darbotvarkę", - žurnalistams patvirtino L.Graužinienė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas V.Stundys sakė, kad opozicijos atstovai atnaujins darbą komisijoje, o su parlamento vadovybe sutarta dėl pačios komisijos sudarymo tvarkos pakeitimo. Šiuo metu komisija sudaroma proporcinio atstovavimo principu. Anksčiau galiojo tvarka, kai atstovus į ją iškelti galėjo grupės Seimo narių.

"Kolegos priims savo sprendimas, didžioji dalis pasakė, kad rytojaus posėdyje dalyvaus, ir tas dalyvavimas grindžiamas įsiklausymu į tai, kad reikia iš esmės pergalvoti komisijos sudarymo principus ir tvarką, kad ji turėtų didesnį pasitikėjimą. Galų gale tai yra institucija, kuri rūpinasi ir Seimo viešuoju prestižu, todėl ji turi būti pati savaime kelianti pasitikėjimą", - po susitikimo žurnalistams sakė V.Stundys.

Pasak konservatoriaus, pakeitimai dėl Etikos ir procedūrų komisijos formavimo tvarkos galėtų būti svarstomi pavasario sesijoje.

"Yra susitarimas su Seimo pirmininke, ir valdyboje apie ta kalbėta, kad pavasario sesijoje bus tam tikri siūlymai, kaip ta naujoji komisija galėtų būti sudaroma. Galų gale yra įregistruoti ir atskiri siūlymai - kolegės Dalios Teišerskytės, tai yra grąžinti modelį, kuris buvo nuo 1994-ųjų iki 2006-ųjų, kai reikėjo Seimo nariui, norinčiam būti komisijos nariu, susirinkti 15 kolegų parašų. Tai tikrai nėra paprasta procedūra. Yra ir kitas pasiūlymas - galbūt keisti sprendimų priėmimo procentuotę, kad galbūt du trečdaliai balsuotų už sprendimą. Tikėtina, kad iki pavasario sesijos šis tas įvyks, tas negali įvykti greitai, mes puikiai suprantame, tam reikia laiko ir frakcijų tam tikro susitarimo", - kalbėjo V.Stundys.

Jis taip pat patvirtino, kad opozicija sulaukė pažado grįžti prie V.Uspaskicho neliečiamybės klausimo. "Kalba (apie tai - BNS) buvo, jokio prieštaravimo dėl to nėra", - sakė V.Stundys.

Gruodžio 3 dieną konservatoriai V.Stundys, Vytautas Juozapaitis ir Stasys Šedbaras, liberalė Dalia Teišerskytė bei Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys pranešė stabdantys savo įgaliojimus Etikos ir procedūrų komisijoje, nes joje sprendimai vadovaujantis partiniais interesais, nepaisant Seimo statuto reikalavimų.

Taip parlamentarai reagavo į daugumo balsais priimtą EPK sprendimą daugiau nebesvarstyti teisiamo Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho neliečiamybės klausimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių