Mirė Seimo narys K. Glaveckas

Ligoninėje mirė Seimo narys, Kovo 11-osios Akto signataras, vienas Lietuvos laisvosios rinkos instituto įkūrėjų Kęstutis Glaveckas.

Kaip Eltai patvirtino ilgametis jo politinis bendražygis Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas, K. Glaveckas mirė po komplikacijų, kilusių atlikus širdies operaciją.

Penktadienį mirusiam Seimo nariui K. Glaveckui būtų sukakę 72 metai.

Ketvirtadienį parlamentaro kolegos portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad K. Glaveckas atsidūrė ligoninėje, o jo sveikatos būklė – sunki.

1990 metais išrinktas į Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą, vėliau politikas nuo 1996 metų be pertraukos buvo renkamas Seimo nariu, dirbo Biudžeto ir finansų komitete, daugiausiai ėjo komiteto pirmininko, pavaduotojo pareigas.

1998–2000 metais K. Glaveckas buvo Lietuvos centro sąjungos (LCS) pirmininko pavaduotojas, nuo 2000 metų – pirmininkas. Politikas buvo aktyvus LCS vienijimosi su Lietuvos liberalų sąjunga ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga iniciatorius, 2003 metais išrinktas Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pirmuoju pavaduotoju.

Skilus Liberalo ir centro sąjungai, K. Glaveckas buvo Liberalų sąjūdžio nariu, tačiau po paskutinių Seimo rinkimų su šia politine jėga išrinktas į parlamentą vėliau paliko liberalų parlamentinę frakciją.

1949 metų balandžio 30 dieną gimęs K. Glaveckas yra baigęs Vilniaus A. Vienuolio vidurinę mokyklą (dabartinę Vytauto Didžiojo gimnaziją), 1967–1972 metais studijavo Vilniaus universiteto Pramonės ekonomikos fakultete.

1972–2000 metais dėstė VU Ekonomikos fakultete, 1976 metais apgynė ekonomikos mokslų kandidato laipsnį, o 1987 metais Talino universitete apgynė habilitacinį darbą, už kurį jam buvo suteiktas habilituoto ekonomikos mokslų daktaro laipsnis.

1988 metais tobulinosi Frankfurto prie Maino universitete, 1989 metais jam buvo suteiktas profesoriaus vardas. 1989–1990 metais tobulinosi Niujorko universitete, 1992–1993 metais – Budapešto ekonomikos universitete.

1992–1996 metais politikas konsultavo Lietuvos ir užsienio kompanijas, kartu su kitais įkūrė Lietuvos laisvosios rinkos institutą, 1992–1998 metais buvo šio instituto tarybos pirmininkas.

2003 m. – Kauno miesto savivaldybės tarybos narys. 2003 m. gegužės 31 d. išrinktas Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pirmuoju pavaduotoju. Nuo 2008 m. – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narys.

K. Glaveckas yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

Yra paskelbęs daugiau kaip 300 mokslinių darbų rinkos ekonomikos klausimais Lietuvoje ir užsienyje; knygų „Gamybos intensyvinimo problemos“, „Rinkos ekonomika“ ir „Valstybinis reguliavimas“ autorius.

Valstybės vadovai reiškia užuojautas

Prezidentas Gitanas Nausėda ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė reiškia nuoširdžią užuojautą dėl ilgamečio Seimo nario, Nepriklausomybės Akto signataro, ekonomisto prof. K. Glavecko netekties.

Pasak prezidento, K. Glaveckas buvo žymus valstybės kūrėjas, įnešęs svarbų indėlį į Lietuvos politinį gyvenimą.

„Man, kaip ir daugeliui mano kartos ekonomikos studentų, prof. K. Glavecko paskaitos buvo šviežio oro gūsis 1985-1986 m. dar nelaisvos Lietuvos ekonomikos mokslo padangėje. Jo paskaitų mes nekantraudami laukėme. Vėliau, rengiant disertaciją, teko su gerb. Kęstučiu daug bendrauti M. Mažvydo bibliotekos mokslinėje skaitykloje. Jis buvo ekonomistas iš didžiosios raidės, kartu su Kazimieru Antanavičiumi ir Eduardu Vilku nutiesęs kelią Lietuvai iš planinės į rinkos ekonomiką“, – rašoma valstybės vadovo užuojautoje.

Šią sunkią valandą šalies vadovas linki stiprybės visiems K. Glavecko artimiesiems, kolegoms ir bendražygiams.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė taip pat reiškia užuojautą dėl Kovo 11-osios Akto signataro, ilgamečio Seimo nario K. Glavecko mirties.

„Netekome politiko, kuris aktyviai prisidėjo kuriant šalyje laisvos rinkos pagrindus, nuolat buvo gerai matomas ir girdimas viešų ekonominių diskusijų metų. Jo iniciatyva buvo įsteigtas Lietuvos laisvosios rinkos institutas, pradėjo veikti Vilniaus vertybinių popierių birža ir tai suteikė ryškų postūmį visai ekonominės minties raidai. Dėl Kęstučio Glavecko mirties reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, artimiesiems, partijos bičiuliams ir visiems, kuriems teko laimė bendrauti su šia ryškia asmenybe“, – sakoma premjerės užuojautoje.

Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pažymėjo, kad K. Glaveckas paliko ryškų pėdsaką šalies istorijoje, politikoje ir ekonomikoje.

„Netekome išskirtinės Lietuvos asmenybės, talentingo politiko, kuris paliko ryškų pėdsaką mūsų šalies istorijoje, politikoje ir ekonomikoje. Jaučiuosi dėkinga už jo prasmingą veiklą Seime, kartu reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems“, – sakė parlamento vadovė užuojautoje dėl K. Glavecko mirties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Didele uzuojauta seimai,giminems,mums visiems

Didele uzuojauta seimai,giminems,mums visiems  portretas
Mire labai issilavines, profesionalas, eruditas,Profesorius,Seimo narys, a.a Kestutis Glaveckas. Veltui valstybe jam pinigu nemokejo,tegu niekas neprikaisiojo,jis ruosesi posedziams,renge istatymus,suprato ekonominius desnius,istatymus.Garbe Lietuvai tureti tokiu zmoniu Seime,ministerijose, firmose.Tenka ilgai laukti,kol ateina darbui pasirenge zmones.Gaila,kad nutruko jo gyvenimo siulas,galejo dar gyventi ir gyventi.Nelemta. Nesuprantu zmoniu,kurie kekviena proga isnaudoja ,pildami pamazgas.Juk nuo to netapsim protingesni,mylimi,grazus ir turtingi.Negi nebijom karmos desniu. Kol neismoksim gerbti,vertinti prota,issilavinima,ismanyma,tol i rimtas pozicijas rimti zmones neis,tik avantiuristai ,suktoki ir tauskaliai.Tie tai atsparus Jusu kritikoms ir ju nepaiso. Sveikatos visiems

a.k

a.k portretas
Iš kur jūsų atmatu čia priviso? Jus kaip mūsės prie šudo. Kur tik rašo apie Lietuvos politikus iš karto jus trolibanai atsirandat. Jums nėra jokios atjautos, nors mirė žmogus, vienas geriausiu politiku. O jus lojat ir lojat. Tikiuosi kai patys dvėsit gausit tokia pačia reakciją iš savo artimuju, nors tokie kaip jus ko gero tokiu net neturi.

Upuojauta

Upuojauta portretas
Keitė partijas, keitė žmonas...Tai i sveikatos tikrai neprideda. Užuojauta pirmai žmonai Gruodienei, vaikams.
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių