Kas sieja auksinių šakučių pardavėją „Nota Bene“ ir G. Landsbergį?

  • Teksto dydis:

Prezidentė ragina Krašto apsaugos ministeriją nutraukti sutartį su bendrove "Nota Bene", su kuria artimų ryšių, kaip įtariama, turi ne tik socialdemokratų politikai.

Išaiškėjo ryšiai

Aiškėja, kad "Nota Bene" gali turėti ir artimų ryšių su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovybe. "Nota Bene" direktoriaus Andriaus Jazgevičiaus žmona Lina Jazgevičienė vadovauja konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio žmonos Austėjos Landsbergienės įkurtai Karalienės Mortos mokyklai.

"Jūs užduodate man asmeninius klausimus?" – gerokai nusistebėjo A.Jazgevičius, paklaustas, kas sieja jį ir Karalienės Mortos mokyklos direktorę L.Jazgevičienę. A.Jazgevičius iš karto įspėjo nekomentuosiantis nieko, kas susiję su jo asmeniniu gyvenimu.

"Taip, ji mano žmona", – patvirtino bendrovės "Nota Bene" vadovas.

Pasiteiravus apie jo galimus ryšius su konservatorių partija bei Gabrieliaus ir Austėjos Landsbergių šeima, A.Jazgevičius tik dar kartą pakartojo nekomentuosiantis nieko, kas susiję su jo asmeniniais ryšiais.

"Įdomus faktas, ar ne?" – šyptelėjo G.Landsbergis, paklaustas, ar turi artimų ryšių su bendrove "Nota Bene" ir Jazgevičių šeima.

"Net nežinojau šitos informacijos iki tol, kol nepasirodė šis skandalas. Akivaizdi viena tendencija: kai iškilo žento skandalas, mes principingai paprašėme premjero atsakyti į visus klausimus, buvo pradėtas puolimas prieš mano žmoną. Nesėkmingai. Buvo atmesti visi kaltinimai, kurie buvo absurdiški. Premjeras į klausimus vis dar neatsakė", – priminė G.Landsbergis.

Anot jo, L.Jazgevičienė savo karjerą Karalienės Mortos mokykloje pradėjo kaip darželio auklėtoja. "Dirbo, kilo jos pareigos, dabar yra vieno filialų vadovė. Bet tai yra socialdemokratų praktika nukreipti dėmesį, ir jie net valstybės išdavystės akivaizdoje bando plauti savo mundurą. Tai neatleistina valstybės atžvilgiu", – pareiškė G.Landsbergis.

Sutartis – niekinė?

Prezidentė Dalia Grybauskaitė vakar Krašto apsaugos ministeriją paragino nutraukti sutartį su "Nota Bene" dėl brangių virtuvės įrankių įsigijimo. Tai šalies vadovė teigė po to, kai Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė pareiškė, kad sutartis su bendrove dėl auksinių šakučių pirkimo yra niekinė ir galėjo būti nutraukta jau penkias dienas.

"Labai tikiuosi, kad ministras šiandien sureaguos į ponios Vilytės pasisakymą, kuriuo ji konstatavo, kad jau penkias dienas ministerija turi galimybę atšaukti niekinę vadinamąją sutartį, ir tai yra juridinis pagrindas", – pareiškė D.Grybauskaitė. Auksinių šakučių iš "Nota Bene" įsigijo kariuomenės Materialinių resursų departamentas.

Viešųjų pirkimų tarnyba antradienį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės "Nota Bene" kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau nei rinkoje. Šie įrankiai iš "Nota Bene" įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų.

2014 m. Lietuvos kariuomenė su minėta bendrove pasirašė iš viso 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

Sekėsi ir antrinei įmonei

Auksinių šakučių istorijoje išgarsėjusi bendrovė "Nota Bene", per dešimtmetį laimėjusi 30 mln. eurų vertės kariuomenės skelbtų viešųjų pirkimų, dėl kai kurių užsakymų konkuruodavo su tų pačių akcininkų valdoma gaminių sertifikavimo įmone "Eurotest Baltic". 2014–2015 m. pastaroji įmonė ir kariuomenė yra pasirašiusios septynias 7,4 mln. eurų vertės preliminarias sutartis.

"Nota Bene" ir "Eurotest Baltic" kariuomenės konkursuose dalyvaudavo atskirai ir yra laimėjusios tų pačių konkursų skirtingas dalis. Sutartys su "Eurotest Baltic" pasirašomos nuo 2013-ųjų ir galioja iki 2017–2019 m.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė nežinantis šių pirkimų aplinkybių, taip pat negirdėjęs bendrovės "Eurotest Baltic" pavadinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

verslyninkas

verslyninkas portretas
vsio zokonno

Anonimas

Anonimas portretas
ta vitska kartu su gabriuku ant sakiu.....

Toks gyvenimas

Toks gyvenimas portretas
Malonu matyti, kad toks populiarus jaunas politikas. Tik nesuprasi ar čia pavyduolių komentarai ar noras žmogų pažeminti. Bet konservatorių partijos jėga jaučiama. Šiaip ar taip, bet jie bus valdžioje.
VISI KOMENTARAI 104

Galerijos

Daugiau straipsnių