G. Landsbergis: dėl A. Navalno situacijos vien politinių pareiškimų neužtenka

  • Teksto dydis:

Pirmadienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Briuselyje dalyvaus pirmoje šiais metais Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje. Joje bus aptariama ES klimato ir energetikos diplomatija, Aleksejaus Navalno sulaikymas, ES strategija dėl COVID-19 vakcinų Rytų partnerystės šalims, transatlantiniai santykiai, situacija Honkonge, Venesueloje.

ES užsienio reikalų ministrai neformaliai diskutuos dėl ES – Jungtinės Karalystės (JK) ateities santykių bendros užsienio ir saugumo politikos srityje, nuotoliniu būdu su Japonijos užsienio reikalų ministru Toshimitsu Motegi aptars Indijos – Ramiojo vandenyno regioną ir jo saugumo problemas.

Ministrai, kaip teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime, aptars ES veiksmus ir prioritetus, ruošiantis lapkritį Glazge (JK) vyksiančiai Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijai COP26. Siekiant padėti valdyti pandemiją ant ES slenksčio, užsienio reikalų ministrai tarsis, kokios yra ES paramos galimybės Rytų partneriams apsirūpinant COVID-19 vakcinomis.

Ministrai taip pat aptars galimus ES veiksmus, reaguojant į opozicijos lyderio A. Navalno, kuris po apnuodijimo chemine medžiaga „Novičiok“ gydėsi Vokietijoje, sulaikymą sausio 17 d. Šeremetjevo oro uoste Maskvoje. Rusijos jėgos struktūros sulaikė ir kelias dešimtis žurnalistų bei aktyvistų, atvykusių pasitikti A. Navalno, o sausio 23 d. panaudojo brutalią jėgą prieš tūkstančius Rusijos miestų gatvėse susirinkusių taikių protestuotojų, daugiau kaip du tūkstančius jų sulaikė.

Neužtenka vien tik politinės reakcijos. Kremlius jos paprasčiausiai negirdi.

„Kremliaus veiksmai prieš A. Navalną ir jo bendražygius peržengia bet kokį žmogiškumą, teisės logiką, o ir supratimą apie žmogaus teises ir laisves. Tai aiškus Kremliaus signalas, kad A. Navalnas yra tikras oponentas, turintis realų žmonių palaikymą. Baimė, kad Baltarusijos orumo revoliucija gali pasikartoti Rusijoje, privertė Kremlių imtis tokio beprecedenčio susidorojimo. Neužtenka vien tik politinės reakcijos. Kremlius jos paprasčiausiai negirdi“, – išvykdamas į Briuselį sakė užsienio reikalų ministras.

Vizito Briuselyje metu, sausio 26 d., užsienio reikalų ministras G. Landsbergis lankysis ir NATO būstinėje, kur susitiks su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, taip pat su NATO Karinio komiteto pirmininku aviacijos maršalu seru Stuartu Peachu.

Antradienio popietę, kaip nurodoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, ministras išvyks į Paryžių, kur dviejų dienų darbo vizito metu dalyvaus pirmajame 3+1 formato Baltijos valstybių ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų susitikime, susitiks su UNESCO ir Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vadovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RIMAS

RIMAS portretas
SENIS OŽYS JUOKIASI , KAD LIETUVIAI MIRŠTA NUO KOVYDO, TAD PALIKĖSIU IŠDVĖST VISAI JO IŠSIGIMUSIAI PADERMEI .

Pasikviesk į talką komsomolcą

Pasikviesk į talką komsomolcą portretas
Šakes į rankas ir...pirmyn ant Kremliaus...Būsi pats didžiausias didvyris, vertas Nobelio premijos. Išsipildys Nausėdos svajonė. Lietuva turės laureatą...

Anonimas

Anonimas portretas
Ja ja situ pridurku pareiskimu jau neuzteks.Privales imtis ragatkiu ir atakuoti ta nieksa Putina. ES paziures, isanalizuos, apsvarstys ir pasius situos Pribaltikos dolbaobus ant triju rusisku raidziu.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių