Du Seimo nariai siūlo keisti Kaliningrado pavadinimą

  • Teksto dydis:

Seimo nariai konservatoriai Vilius Semeška ir Paulė Kuzmickienė kreipėsi į Valstybinę lietuvių kalbos komisiją (VLKK) dėl Kaliningrado srities ir Kaliningrado miesto pavadinimo nevartojimo, keičiant jį Karaliaučiaus pavadinimu.

Pasak Seimo narių, dabartinis esamas pavadinimas priklauso rusiškam naratyvui ir atsirado Sovietų Sąjungai vykdant agresinius veiksmus Antrojo pasaulinio karo metu.

„Sovietų Sąjungos regionas buvo pavadintas seno bolševikų revoliucionieriaus Michailo Kalinino vardu. Po mirties Kalinino garbei jo vardu pervadinta net keletas miestų. Vienas iš jų – anuomet Kionigsbergas, dabar Kaliningradas – tą vardą išlaikė iki šiol“, – teigiama pranešime.

Anot Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkės P. Kuzmickienės, rusifikuojant šio regiono vietovardžius, siekta parodyti jo priklausomybę Maskvai.

Parlamentarų teigimu, karo Ukrainoje kontekste reikia peržvelgti pavadinimus, atsisakyti lietuvių kalbai svetimų pavadinimų vartojimo.

Jau seniai metas atsisakyti sovietinio palikimo ir neteršti mūsų valstybinės kalbos svetimkūniais.

„Jau seniai metas atsisakyti sovietinio palikimo ir neteršti mūsų valstybinės kalbos svetimkūniais. Solidarizuojamės su kaimynais lenkais ir kviečiame lietuvių kalboje nenaudoti mums primestų, dirbtinų pavadinimų“, – teigė V. Semeška.

Šią savaitę Lenkijoje įsigaliojo rekomendacija Kaliningradą, tarp Lenkijos ir Lietuvos įsiterpusį Rusijos anklavą, vadinti Karaliaučiumi (lenk. Królewiec).

Šios šalies Plėtros ir technologijų ministerija pabrėžė, kad Lenkija taip grįžta prie tradicinių pavadinimų, susijusių su istorija ir kultūros paveldu.

„Nenorime rusifikacijos Lenkijoje, todėl nusprendėme Kaliningradą ir Kaliningrado sritį pervadinti gimtąja kalba. Šie pavadinimai mums primesti ir yra dirbtiniai, nesusiję su mūsų istorija“, – teigė plėtros ir technologijų ministras Waldemaras Buda (Valdemaras Buda).

Reaguodamas į šį Lenkijos sprendimą Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad „tai jau net nebe rusofobija, šie Lenkijoje vykstantys procesai yra kone beprotybė“.

Karaliaučiaus miesto pradžia – vokiečių ordino Karaliaučiaus pilis, XIII amžiaus viduryje pastatyta prūsų sembų gyvenvietėje Tvankstoje. Gyvenvietė buvo pavadinta Čekijos karaliaus Pršemislo II Otakaro garbei Kunigsbergu, vėliau – Kionigsbergu (Karaliaus kalnu).

Karaliaučiaus pavadinimas nuo XVI amžiaus vartotas Mažosios ir Didžiosios Lietuvos lietuvių raštijoje.

1946 metais Sovietų Sąjunga miestą pervadino Kaliningradu SSRS Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo pirmininko Michailo Kalinino garbei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Matomai šitiem seimažmogam kumelys į galvą įspyrė kad tokie durni?.?.

WC

WC portretas
suda gali vadinti kaip nori, taciau jis nuo to vasku netaps...

Tai ir taip Karaliaučium vadinam

Tai ir taip Karaliaučium vadinam portretas
Kodėl tik Karaliaučiaus? Ten dar yra Tilžė, Ragainė ir tūkstančiai mažesnių miestelių ir kaimelių senaisiais mažlietuvių pavadinimais. Juokingiausia, kad valdantieji maskolijoj keičia pavadinimus, kai pačių dėka tuoj Šalčininkus pervadinsim į Soleczniki, Nemenčinę - Niemenczyzna. Geriau savo pavardę pasikeitų iš Kuzmickienės į kuzmiŠkienę.. o tao dabar lyg lenkė kokia, Semaška irgi.. ai palauk, juk patys siūlo su galūne -a rašyti.. Tada bus Kuzmicka.. bus lyg ruskė kokia, ar lenkė. O rasijoj lietuviškai siūlo, Lietuvą toliau slavindami.. nors visai ne rasija ten, lenkai turbūt ruošiasi po karo pasiimti. O mūsiškiai konservatoriai ruošiasi rasijai žlugus ir atsiradus galimybei, nors Tilžę ar Kuršių marias pasiimti, ar viską lenkams paliks? Šalčininkus ir Sostinės apylinkes jau beveik atidavė lenkams, šitie valdantieji
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių