Desanto į Malaiziją tikslai – migloti

Su Malaizija Lietuva neturi iš esmės jokių verslo ar kitokių ryšių, bet Ūkio ministerija (ŪM) nusprendė, kad armija aukštų pareigūnų ir valdininkų turi ją aplankyti. Didžiulė delegacija į atokią šalį išvyko penktadienį.

Su Malaizija Lietuva neturi iš esmės jokių verslo ar kitokių ryšių, bet Ūkio ministerija (ŪM) nusprendė, kad armija aukštų pareigūnų ir valdininkų turi ją aplankyti. Didžiulė delegacija į atokią šalį išvyko penktadienį.

Delegacijoje – ir finansininkė

Ką veikti baigiantis vasarai ir prieš prasidedant politiniam sezonui? Žinoma, galima aplankyti Malaiziją. ŪM sumąstė, o ministras pirmininkas savo potvarkiu patvirtino delegacijos į šią tolimą šalį sudėtį. Penktadienį į valstybę Pietryčių Azijoje patraukė aukšti valdininkai ir ministrai – jie čia viešės iki pat ketvirtadienio, rugsėjo 5 d.

Delegacijos vadovas – ūkio ministras Evaldas Gustas, taip pat išskrido sveikatos apsaugos viceministras Gediminas Černiauskas. Vietos lėktuve atsirado ir Finansų ministerijos valdininkei – Fiskalinės politikos departamento direktorei. Čia pat – ir dar keli veikėjai iš ŪM: Gvidas Kerušauskas, vadovaujantis ŪM ES reikalų departamentui, Gina Jaugielavičienė, ŪM vadovaujanti Investicijų ir eksporto departamentui.

Maža to, į Aziją išvyko ir Gediminas Almantas, Vilniaus oro uosto generalinis direktorius, bei Justas Pankauskas – premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas, anksčiau kuravęs kultūros klausimus.

Daugiatūkstantinės išlaidos

Vienintelė ŪM atskleidė, kiek trims šios institucijos valdininkams atsieis tolima kelionė. Suma – 21 808 litai. "Informacijos apie kitų institucijų išlaidas neturime", – pridūrė ŪM atstovai. Nors delegacijai pritarė pats A.Butkevičius, nei Vyriausybės kanceliarijos buhalteriai, nei finansininkai bei kiti dokumentą rengę žmonės taip ir nesiteikė atskleisti tokio svarbaus septynių asmenų vizito kainos bei kitų detalių. Darant prielaidą, jog išlaidos vienam asmeniui siekia tiek pat, kiek ir ŪM pateiktuose duomenyse, išvyka galėjo kainuoti apie 50 tūkst. litų.

Paulius Kunčinas, Pramonininkų konfederacijos atstovas, yra užsiminęs, kad Lietuvoje Malaizija nesidomi beveik niekas, tačiau galimybių šalims bendradarbiauti esą yra – Lietuva gali importuoti į Malaiziją jai reikiamų maisto produktų, ši valstybė turi gerai išplėtotą finansų sektorių ir ieško galimybių investuoti Europoje.

Tiesa, nei šios organizacijos vadovų, nei investicijomis besirūpinančių ŪM prieglobstyje esančių viešųjų įstaigų "Versli Lietuva" bei "Investuok Lietuvoje" atstovų į delegaciją valdininkai šįkart kažkodėl neįtraukė.

Vis dėlto ūkio ministras ir kiti veikėjai mano, kad vizitas prasmingas. Skelbiama, kad kelionėje ministras susitiks su Tarptautinės prekybos ir pramonės ministerijos vadovais, Malaizijos Perako valstijos vadovais ir Perako valstijos sosto įpėdiniu Raja Nazrinu Shahu, Malaizijos investicijų ir inovacijų agentūros vadovais, bendrovės "Petronas", bankų CIMB bei "Maybank" ir koncerno "Sime Darby" atstovais.

Tikslai – aptakūs

"Per susitikimą su Tarptautinės prekybos ir pramonės ministerijos vadovais ir per kitus susitikimus bus pristatytos verslo galimybės Lietuvoje, aptarti dvišaliai ekonominiai bei prekybiniai Malaizijos ir Lietuvos santykiai, Lietuvos gaminių eksporto į Malaiziją bei Lietuvos eksporto plėtros į Pietryčių Azijos regioną galimybės ir Malaizijos eksporto į Lietuvą galimybė, Malaizijos užsienio investicijų į Lietuvą pritraukimas, Lietuvos ir Malaizijos bendradarbiavimas inovacijų srityje", – biurokratine kalba vizito tikslus pristato ŪM atstovai.

Pranešama netgi tai, kad "susitikime su Malaizijos Perako valstijos vyriausybės vadovu Dr. Zambry Abdulu Kadiru bus aptariami ekonominiai bei prekybiniai santykiai su Perako valstija, Perako valstijos logistikos ir transporto infrastruktūros panaudojimas Lietuvos eksporto plėtrai į Malaiziją ir Pietryčių Azijos regioną, Lietuvos transporto ir logistikos paslaugų teikimas Malaizijos eksportuotojams, Perako valstijos investiciniai projektai Lietuvoje (maisto pramonė, turizmas, elektronika), turizmo srautų tarp Perako valstijos ir Lietuvos skatinimas."

O ką veiks sveikatos apsaugos viceministras? Žinoma, aptars Lietuvos ir Malaizijos bendradarbiavimą sveikatos apsaugos srityje. Kaip skelbiama, bus aptariamos "galimybės Lietuvos medicinos įstaigoms eksportuoti medicinos paslaugas į Pietryčių Aziją, Lietuvos medicinos įstaigų dalyvavimas vystant Tarptautinio medicinos parko prie Kvala Lumpūro oro uosto projektą."



NAUJAUSI KOMENTARAI

CHA

CHA portretas
Sumanė ir išvažiavo paturistauti, na , gal atvež kokių nors saldainukų receptų.

vigis

vigis portretas
turizmas ir visa paslaptis...juk ponams reikia..,kaip gi kitaip.,kai alkani vaikai eina i mokyklas

Remigijus1

Remigijus1 portretas
Atsinaujinusi Socdemų išlaidavimo praktika.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių