- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Virtuvėje naudojama buitinė technika itin palengvina kasdienybę, tad interjero dizainerė Eimantė Nemanė pataria atnaujinant virtuvę jai skirti ypatingą dėmesį. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pagrindinius ir dažniausiai naudojamus pagalbininkus virtuvėje?
Funkcinis trikampis
„Rinkdamiesi buitinę techniką visų pirma pagalvokite, kaip judate sukdamiesi virtuvėje. Erdvė bus kur kas patogesnė, jei suskirstysite ją funkcinėmis zonomis: produktų laikymo, plovimo ir valgio ruošimo. Jei to neapgalvosite iš anksto, galiausiai turėsite nepraktišką virtuvę, kurioje vyraus chaosas ir bus nepatogu darbuotis“, – teigia interjero specialistė.
Svarbiausia taisyklė planuojant virtuvę yra vadinamasis funkcinis trikampis: viryklė, plautuvė ir šaldytuvas turėtų būti išdėstyti gana arti, idealu, jei per kelis žingsnius vienas kito. Jei spintelės ir buitiniai prietaisai virtuvėje bus įrengti priešais, interjero dizainerė pataria įsitikinti, kad tarp jų lieka pakankamai erdvės durelėms varstyti ir praeiti. Įprastai virtuvinės spintelės derinamos prie buitinės technikos, tad apie pastarąją reikėtų galvoti pirmajame virtuvės planavimo etape.
„Galite rinktis atskirai pastatomą buitinę techniką, išsiskiriančią dizainu, arba įmontuojamąją, kurią lengva paslėpti už virtuvinių fasadų. Su įmontuojamąja technika virtuvės interjeras atrodys vientisas ir tvarkingas, tad toks sprendimas ypač parankus mažose erdvėse“, – atkreipia dėmesį E.Nemanė.
Šaldytuvas – pagal poreikius
Šaldytuvas – vienas iš esminių buitinių prietaisų virtuvėje. Jį renkantis, be dizaino, būtina atkreipti dėmesį ir į jo energijos efektyvumo klasę, montavimo ypatybes, namiškių poreikius.
„Šaldytuvas – daugiausia elektros energijos naudojantis namų prietaisas. Pasirinkus aukštesnę energijos efektyvumo klasę, galima sumažinti sąskaitas už elektrą. Šaldytuvų energijos efektyvumo klasė žymima raidėmis nuo G iki A (nuo žemiausios iki aukščiausios)“, – sako E.Nemanė.
Šaldytuvo dydžio pasirinkimą turėtų lemti tai, kiek maisto produktų norėsite laikyti, kokio dydžio yra jūsų šeima ir kiek vietos turite virtuvėje – svarbu įvertinti patalpos plotį ir aukštį. Nedidelei erdvei galima rasti itin mažų šaldytuvų su šaldikliais.
„Šaldytuvą reikėtų montuoti toliau nuo karščio šaltinių, palikti pakankamai vietos vėdinti ir durelėms varstyti. Jei dažnai naudojate šaldiklį, rinkitės modelius su didesne šaldymo kamera. Ir priešingai – jei labiau mėgstate šviežius produktus nei užšaldytus, ieškokite šaldytuvo, turinčio daugiau vietos jiems. Kai kurie modeliai turi vėdinimo sistemą, atskirai reguliuojančią šaldytuvo ir šaldiklio drėgmę, temperatūrą ir kartu neleidžiančią maisto kvapams susimaišyti“, – sako interjero specialistė.
Kaitlentė: funkcijų įvairovė
Kaitlentės pasirinkimas priklauso nuo to, kaip dažnai ją naudosite. Kai kam gali pakakti kilnojamosios su viena kaitviete, kitiems norisi modernios indukcinės, dujinės ar stiklo keramikos kaitlentės. Svarbu įvertinti ir tai, kiek patiekalų įprastai gaminate vienu metu. Jei virtuvė maža arba vienu metu gaminate nedaug, lengvai išsiversite ir su dviejų kaitviečių kaitlente.
„Indukcinės kaitlentės greičiau įkaista ir yra kur kas taupesnės, palyginti su kitomis, nes jų šiluma perduodama tiesiai į maisto ruošimo indo dugną. Stiklo keramikos kaitlentes lengva ir patogu naudoti. Kai kurios iš jų net turi prie puodų ar keptuvių dydžio prisitaikančias kaitvietes. Dujinės kaitlentės leidžia patogiau reguliuoti temperatūrą. Jos idealiai tinka, kai reikia greitai apkepti ar paskrudinti maistą“, – sako E.Nemanė.
Skiriasi ir techninės kaitlenčių funkcijos. Pavyzdžiui, kai kurios turi apsauginį užraktą, kuris praverčia valant arba jei namuose yra vaikų. Kitos – automatinę išjungimo funkciją, kuri išjungia kaitlentę, kai ruošiamas maistas išbėga per kraštus ir užlieja valdymo skydelį.
Orkaitė: maitintis sveikiau
Renkantis orkaitę, interjero dizainerė pataria atkreipti dėmesį į kelis dalykus: kokios funkcijos reikalingos – šiandien galima pasirinkti nuo visai paprastų modelių iki variantų su pačiomis įvairiausiomis funkcijomis; kokiam skaičiui žmonių įprastai gaminate; kiek patiekalų ketinate kepti vienu metu – nuo to priklausys dydžio pasirinkimas; ir koks orkaitės stilius tiks jūsų virtuvėje.
„Bene populiariausias pasirinkimas – konvekcinės orkaitės. Orkaitėje su priverstine oro cirkuliacija (konvekcija) karštas oras paskirstomas tolygiai, todėl galima kepti kelis patiekalus vienu metu ir nesibaiminti, kad jų skonis ar kvapas nukentės. Orkaitės su pirolizės, arba savaiminio valymo, funkcija veikia panašiai į konvekcines, tik jas valyti kur kas paprasčiau. Tokios orkaitės sudegina riebalus ir nešvarumus iki pelenų – lieka tik iššluostyti. Taip pat yra garinių orkaičių, skirtų siekiantiems maitintis sveikiau. Garų ir karšto oro derinys užtikrina tinkamą drėgmės ir šilumos lygį, todėl ruošiamas patiekalas išlieka minkštas ir drėgnas viduje, o iš išorės gražiai apskrunda, tampa traškus“, – sako interjero dizainerė.
Pasak jos, skirtingos orkaitės gali turėti įvairių papildomų funkcijų: įtaisytą maisto termometrą, keptuvo (grilio) funkciją, kepinių programą, pašildymo funkciją, duonos ir picos kepimo programą, greito įkaitimo funkciją ir pan. Jei namuose yra vaikų, verta rinktis orkaitę su specialiu durelių užraktu.
Gartraukis: apgalvokite dydį
Rinkdamiesi gartraukį, apgalvokite jo dydį – kad veiktų tinkamai, jis turi būti ne siauresnis už jūsų turimą kaitlentę. Žinoma, svarbu prisiminti, kad gartraukis ne tik valo orą virtuvėje, bet ir yra interjero dalis. Jų esama sieninių ir lubinių, o kurį rinktis, lemia virtuvės išdėstymas.
„Žmonės dažniau renkasi sieninius gartraukius. Kadangi šis prietaisas yra svarbi virtuvės detalė, reikėtų apgalvoti, kokio labiau norisi – susiliejančio su virtuvės interjeru ar išskirtinio. Rinktis tikrai yra iš ko: gartraukiai su stiklo apdaila atrodo itin lengvai, griežtų ir tiesių linijų modeliai idealiai tinka minimalistinio ir modernaus dizaino virtuvėse, o užapvalinti – tradiciniame interjere“, – paaiškina E.Nemanė.
Siekiantiems vientiso, neperkrauto virtuvės vaizdo, interjero dizainerė pataria rinktis įmontuojamąjį gartraukį. Toks sprendimas gali tapti jūsų indaujos ar kitos spintelės dalimi ir dailiai įsilieti į bendrą interjerą. Nestandartinio tipo virtuvėse, pavyzdžiui, turinčiose virtuvinę salą, gartraukį galima įrengti ir virš jos. Tuomet reikėtų ieškoti lubinių modelių.
Daugumą gartraukių paprasta prijungti prie namo ventiliacijos sistemos. Tačiau jei tokios galimybės nėra, rinkitės modelius su kvapus šalinančiais filtrais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...
-
Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...
-
Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...
-
Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...
-
Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai12
Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...
-
Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams6
Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Kaip padengti nepamirštamą Velykų stalą?
Per Velykas visi stengsimės sukurti jaukią nuotaiką tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Pirmiausia nuspręskite, ko norite: išlaikyti tradicijas, minimalizmo ar sukurti ką nors žaismingo. Nepamirškite, kad nėra vieno tinkamo būdo &sc...
-
Tvarios dekoracijos – ir draugiškos gamtai, ir madingos
Daugelis įprato Velykoms puošti namus kuo spalvingiau: krepšelis įvairiaspalvių margučių, ryškios dekoracijos – dažna pavasario šventės namų puošmena. Vis dėlto dekoro specialistės pataria atkreipti dėmesį i...