Kvartalą papildys svarbus statinys

Valdžia nespėjo koja į koją su verslininkais – miesto pakraščiuose per pastaruosius metus pridygus naujų gyvenamųjų kvartalų, vaikų ugdymo ir švietimo įstaigų juose neatsirado. Vienas pavyzdžių, kaip galima spręsti naujakuriams opų klausimą, netrukus bus pademonstruotas Perkūnkiemio kvartale.

Miesto vadovai su bendrove "Ranga IV" praėjusį mėnesį pasirašė sutartį, pagal kurią verslininkai savo sklype ir už savus pinigus pastatys vaikų lopšelį-darželį, o miesto savivaldybė išpirks ir privatų sklypą, ir pastatus. Galutinė sandorio suma negali viršyti 35 mln. litų. Šiuo metu atliekama objekto sąmatos ekonominė ekspertizė, ją baigus bus patikslinta projekto kaina. Bendrovės "Ranga IV" rinkodaros direktorė Dita Purlienė teigė, kad projektas tankiai apgyvendintame kvartale gali būti įgyvendintas net per devynis mėnesius, jeigu nekils netikėtų nesusipratimų. Pagal sutartį su savivaldybe verslininkai darželį privalo pastatyti per 20 mėnesių nuo dienos, kai pasirašytas susitarimas.

"Perkūnkiemyje labai daug naujakurių, auginančių mažus vaikus arba planuojančių šeimos pagausėjimą. Ši žinia juos labai nudžiugino – sulaukėme nemažai skambučių, žmonės teiraujasi, kada galėtų registruoti savo atžalas į naują ugdymo įstaigą", – sakė D.Purlienė.

Lopšelio-darželio projektas yra kartotinis, universalus, lengvai pritaikomas konkrečiai vietovei. Pastatas suprojektuotas pagal šiuolaikines normas ir standartus, ekonomiškai eksploatuojamas. Projekto autorius – architektas Donaldas Trainauskas.

Lopšelio-darželio pastatas sudėtas tarsi iš konstruktoriaus kubelių, visi elementai vienodi, kiekviena pastato dalis turi savo spalvą. Antai vaikų ugdymo patalpos pažymėtos geltona spalva, techninis blokas – natūralaus betono, komunikacinės sistemos – raudona spalva.

Dėl unikalios architektūros ir greitai surenkamo gelžbetonio karkaso projektą galima pritaikyti įvairaus statymo teritorijose, išlaikant griežtas higienos normas.

Suprojektuotas pastatas yra dviejų aukštų. Aukštai suplanuoti atskiriant ir skaidant patalpas pagal tikslinę jų paskirtį. Tad bus atskirtos vaikų grupių patalpos nuo maisto ruošimo bloko, administracinio bloko, medicinos ir techninių patalpų.

Pirmame ir antrame aukšte vaikų ugdymo patalpos orientuotos į pietų pusę. Patalpų aukštis nuo grindų iki lubų – 3 m. Visose patalpose, išskyrus maisto bloką, numatyta įrengti akustines kabamąsias lubas. Išorės sienų konstrukcijos užtikrins didelę šiluminę varžą, dėl kurios sumažės šildymo ir vėsinimo eksploatacijos sąnaudos.

Vaikų prausyklose ir tualetuose bus įrengta grindų šildymo sistema. Per šildymo sezoną grindys šils nuo centrinės šildymo sistemos, o jam pasibaigus, bus šildomos elektra. Oras į patalpas pateks per ventiliacijos kameras ir naudojant rekuperacinę sistemą. Pastaroji irgi neleis patirti šilumos nuostolių.

Šildymo sistemą ketinama įrengti tokią, kurios eksploatacija nebūtų brangi. Svarstoma, kad tai galėtų būti geoterminis šildymas arba geoterminis, kombinuotas su saulės kolektoriais.

Ikimokyklinės įstaigos sklypo dydis nustatomas atsižvelgiant į planuojamą vaikų skaičių. Numatoma, kad Perkūnkiemio vaikų lopšelį-darželį lankys apie 200 mažųjų kvartalo gyventojų. Vienam vaikui įstaigoje numatomas ne mažesnis kaip 35 kv. m plotas, o bendrą patalpų plotą sudarys 7 tūkst. kv. m

Vaikų ugdymo įstaigos teritorija bus aptverta 1,6 m aukščio ažūrine tvora ir apsodinta 5 m pločio želdinių juosta.

Projektuojama darželio teritorija suskirstyta pagal veiklos zonas: žaidimų ir sporto, ūkinė. Taip pat suprojektuotos pavėsinės su sandėliais lauko žaislams ir inventoriui laikyti. Pavėsinėse karštomis vasaros dienomis vaikai galės pailsėti nuo kaitrių saulės spindulių, o prastesniu oru – nuo kritulių.

Sklypo dalis, skirta vaikų žaidimo aikštelėms, irgi skaičiuojama pagal vaikų skaičių – vidutiniškai vienam vaikui bus skirta ne mažiau kaip po 7 kv. m. Žaidimų ir sporto zonoje kiekvienai grupei bus įrengta atskira žaidimų aikštelė.

"Namų" inf.


Šiame straipsnyje: Perkūnkiemio kvartalasnamai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių