Virusų pilnas nešiojamas kompiuteris kaip meno kūrinys parduotas už 1,3 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

Kinų menininkui Guo O Dongui paprastas juodas „Samsung“ nešiojamasis kompiuteris su šešiais galingais virusais simbolizuoja vieną iš labiausiai bauginančių pasaulio grėsmių.

Antradienį jo kūrinys „The Persistence of Chaos“ („Chaoso gajumas“) supurtė meno pasaulį, kai Niujorke organizuotame interneto aukcione buvo nupirktas už daugiau kaip 1,3 mln. dolerių (1,2 mln. eurų).

2008 metų 10 colių kompiuteris su jau atgyvenusia „Microsoft“ operacine sistema „Windows XP“ niekuo neypatingas, bet jo atmintyje yra kompiuterijos pasaulio pavojingiausios užkrečiamosios ligos: 2000-ųjų „I LOVE YOU“, 2003-iųjų „Sobig“, 2004-ųjų „MyDoom“, 2013-ųjų „DarkTequila“, 2015-ųjų „BlackEnergy“ ir visų baisiausia, dvejų metų senumo „WannaCry“.

Tai įtaigus grėsmės, kurią paprastas nešiojamasis kompiuteris gali kelti visam pasauliui, simbolis. Šie šeši Trojos arkliai, virusai ir kenkėjiškos programos visame pasaulyje padarė žalos už mažiausiai 95 mlrd. dolerių (84,9 mlrd. eurų), sako Guo O Dongas.

Jis yra interneto menininkas, „savo darbais kritikuojantis šiuolaikinę itin internetinę kultūrą“, nurodė aukciono organizatoriai – kibernetinio saugumo grupė „Deep Instinct“.

Kompiuterį buvo galima apžiūrėti per interneto transliaciją. Aukciono metu jis buvo nepavojingas: įjungtas, bet neprijungtas prie jokio tinklo ar interneto. Aukciono organizatoriai sakė, kad jo interneto ir belaidžio interneto jungsenos fiziškai ir elektroniniu būdu blokuotos.

Tačiau pirkėjas buvo perspėtas nepaleisti jo kenksmingų programų, galbūt paprasčiausiai įdedant atmintuką.

Aukciono svetainėje pabrėžiama, kad šis meno kūrinys skirtas tik tyrimams, ir sakoma, kad visi aukciono dalyviai kontraktuose nurodė „neketinantys skleisti jokių kenkimo programų“.

Tuo pačiu svetainė, regis, pripažino, kad pirkėjas galėtų nepaisyti susitarimo.

„Prašom prisiminti, kad tai aktyvūs ir pavojingi kenkimo programų pavyzdžiai, – perspėja svetainė. – Jų nevaržomas paleidimas reiškia, kad jūs užkrėsite save ir kitus piktomis ir pavojingomis kenkėjiškomis programomis.“

Pirkėjo tapatybė neskelbiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių