Valstybės dienos minėjimas – per dvarų kultūros aspektus

  • Teksto dydis:

Minint Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, organizuojama daug įvairių renginių visoje Lietuvoje. Muziejai taip pat aktyviai prisijungia prie šios sukakties minėjimo ir kviečia visuomenę į prasmingus renginius.

Šių metų „Lietuvos muziejų kelio“ dalyviai Valstybės dienos renginius susiejo su dvarų kultūra ir šventinę dieną minės žvelgdami per dvarų prizmę.

Kupiškio etnografijos muziejus atidaro Aukštaitijos krašto dvarus apžvelgiančią parodą. Valdovų rūmai parengė plačią programą, pristatančią Lietuvos valstybingumo ištakas bei raidą, Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvaro istoriją bei kultūros paveldą. Vytauto Didžiojo karo muziejus atidarys parodą, pasakojančią apie dvarus, kuriose buvo brandinama valstybingumo ir pasipriešinimo idėja. Biržų krašto muziejus „Sėla“ pristatys didikų giminės – Radvilų – portretus, edukacines programas dvarų tema. Kiek vėliau Maironio lietuvių literatūros muziejus kvies lankytojus pažinti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gyvenimą ir veiklą Puziniškio dvare, įsilieti į literatūros ir muzikos vakarą.

Aukštaitijos regione Lietuvos muziejų kelio renginiai tęsis iki liepos 24 d.

Artimiausių „Lietuvos muziejų kelio“ renginių programa Aukštaitijos regione:

Liepos 5 d. 18 val.

Kupiškio etnografijos muziejus, Komarų dvaras, Stirniškių k., Kupiškio r., tel. 8 (459) 35439.

Komarų dvare Baltijos kamerinis operos teatras ir Klaipėdos nonetas pristatys kamerinės operos spektaklį „Eugenijus Oneginas“ pagal P. Čaikovskio to paties pavadinimo operą.

Liepos 6 d. nuo 10 val.

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Katedros a. 4, Vilnius, tel. (8 5) 262 0067.

Lietuvos Valstybės dienai skirti renginiai pristato Lietuvos valstybingumo ištakas bei raidą, Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvaro istoriją bei kultūros paveldą: interaktyvus žaidimas „Pažink Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvaro kultūrą“; kelionė po Valdovų rūmų erdves, kurią paįvairins muziejaus specialistų ir gidų pasakojimai apie Lietuvos valstybingumo raišką „Istorinio valstybingumo ženklai Valdovų rūmuose“; atvira meninė edukacinė studija „Mūsų Vytis“; virtualus istorinės realybės atkūrimas muziejaus ekspozicijoje „Virtuali kelionė laiku“; virtuali papildytos realybės ekskursija Valdovų rūmų muziejaus bokšto apžvalgos aikštelėje „Pasimatymas su Vilniumi“, istorinių dokumentinių filmų peržiūros ir kt.

16 val. prasidės vieša prof. dr. Antonio Natali paskaita „Uficių didybės paslaptis: nuo Medičių sukauptų meno lobių iki pasaulinio garso muziejaus“ (Uficių galerija, Florencija, Italija). Ilgametis Florencijos Uficių galerijos (it. Galleria degli Uffizi) direktorius dr. Antonijus Natalis (Antonio Natali) pristatys vienos garsiausių Europos dinastijų – Medičių – indėlį į Renesanso kultūros sklaidą ir pasaulio meno istoriją. Turtingų ir galingų, puikų išlavintą skonį turėjusių šios dinastijos valdovų, taip pat aistringų kolekcininkų ir mecenatų įkurtas seniausias pasaulyje muziejus, garsėjantis turtingiausia Renesanso tapybos darbų kolekcija, šiuo metu yra vienas labiausiai lankomų muziejų ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje.

Liepos 6 d. 10 val.

Vytauto Didžiojo karo muziejus, K. Donelaičio g. 64, Kaunas, tel. (8 37) 32 07 65.

Vytauto Didžiojo karo muziejus parodoje Dvarų relikvijos pasakoja… nuo kovų iki kovų” atskleis karinį dvarų aspektą ir akcentuos, kad dvarai visada buvo visuotinės savimonės telkimosi centrai, kuriuose prasidėdavo svarbios valstybei permainos. Parodoje bus galima išvysti keturis svarbius politinius dvarų laikotarpius: 1830–1831 m. ir 1863–1864 m. sukilimus, 1904 m. tautinio atgimimo ir 1918–1923 m. Nepriklausomybės kovų.

Dvarai siejami ir su prabanga, aukštuomene ir europietiška kultūra, todėl ji tvyros ir parodoje. Lankytojas galės pamatyti autentiškus to meto eksponatus, o įsijausti į XIX–XX a. pr. dvasią padės išskirtinis apšvietimas. Paroda veiks iki gruodžio mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių