Rašytojos B. Garmus literatūrinis debiutas sukėlė audrą ir virtuvėje, ir literatūros pasaulyje

  • Teksto dydis:

Į televizijos kulinarinio šou virtuvę ji įsisuko tarsi viesulas. Tarp puodų, keptuvių ir tyškančių riebalų amerikiečių rašytojos Bonnie Garmus sukurta chemikė ir televizijos žvaigždė Elizabetė Zot 1961-aisiais moterims kalbėjo dalykus, kurie keitė jų gyvenimus. Labai gali būti, kad šiandien pokyčiai irgi vyksta – knyga „Chemijos pamokos“ išversta į daugybę kalbų, atsidūrė visuose svarbiausiuose knygų topuose, o netrukus turėtų pasirodyti ir serialas, kuriame pagrindinį chemijos ir kulinarijos ikonos vaidmenį atliks aktorė Brie Larson.

Chemikė E. Zot nėra eilinė moteris. Iš tiesų, tai ji pirmoji ir pasakė, kad nėra tokio dalyko kaip paprasta eilinė moteris. Tačiau septintojo dešimtmečio pradžioje Elizabetės vyriška kolegų komanda Hastingso tyrimų institute lygybę supranta labai nemoksliškai. Tiesą sakant, gyvenimas, kaip ir mokslas, yra siaubingai nenuspėjamas, – po kelerių metų E. Zot tampa vieniša motina ir, nenoromis, populiariausios televizijos laidos „Vakarienė šeštą“ žvaigžde. Čia ir paaiškėja: E. Zot moteris moko ne tik ruošti valgį, bet ir drąsina keisti savo gyvenimą bei padėtį visuomenėje.

Šmaikštų, įžvalgų, pasauliniu bestseleriu tapusį, į 35 kalbas išverstą amerikietės Bonnie Garmus romaną „Chemijos pamokos“ į lietuvių kalbą išvertė Inga Tuliševskaitė, išleido leidykla „Alma littera“.

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų į Angliją persikėlusi kūrybininkė B. Garmus šiandien daro tai, ką visą laiką norėjo daryti – rašo. „Jau galiu iš to gyventi“, – džiaugiasi. Ir tikrai – debiutinė autorės knyga „Chemijos pamokos“ sulaukė nepaprastos sėkmės. Galbūt dėl to, kad B. Garmus neabejotinai turi ką pasakyti – su savo pirmąją knyga ji debiutuoja būdama 64-erių.

Rašytoja pasakoja, kad knygą parašyti ją įkvėpė bloga nuotaika. „Kartą, po kažkokio susitikimo, kuriame mane suerzino kasdienio seksizmo apraiškos, parėjau namo, atsisėdau prie darbo stalo ir staiga pajutau, kad šalia sėdi dar kažkas. Jos vardas buvo E. Zot. „Tau buvo prasta diena? – ji paklausė ir pasiūlė: perkraukim ją“.

E. Zot pasirodymas, pripažįsta autorė, jai nebuvo naujiena. Šis personažas jau atliko nedidelį vaidmenį romane, kurį ji buvo pradėjusi ir padėjusi į lentyną prieš daugelį metų, – leidyklos nusprendė, kad debiutuojančiai autorei jis – pernelyg ilgas. „Nauja buvo tai, kokia tikra yra Elizabetė ir kiek daug turi pasakyti apie seksizmą, rasizmą, religiją ir visuomenę. O svarbiausia – apie pokyčius ir drąsą keistis“, – pasakoja B. Garmus.

Bonnie Garmus. / Asmeninio archyvo nuotr.

Knygos veiksmą rašytoja nusprendė perkelti į savo mamos laiką, – šitaip ji norėjo pasveikinti nepastebėtų moterų kartą. Vadinamųjų namų šeimininkių kartą, kuriai priklausė ir jos mama, namuose prižiūrėjusi keturias savo dukras. Iš chemijos laboratorijos atleista knygos veikėja E. Zot imasi jai visai nemielo darbo televizijoje, kad apmokėtų savo sąskaitas, tačiau netrukus šou platforma tampa nepaprasta galimybe skleisti moterų revoliucijos idėjas milijonams namų šeimininkių.

Zot ryžtas būti savimi įkvepia. Vaizdelis, kurį TV ekrane norėtų matyti šou kūrėjai, jai visiškai nepatinka – graži, besišypsanti moteris, pasakojanti, kaip lengva ir smagu gaminti, yra ne ji. Tai Elizabetę paskatina apsipręsti, kad savo žiūrovus mokys chemijos, nes maisto gamyba juk chemija ir yra. Nuo tos akimirkos kiekvienas jos pasirodymas ekrane tampa visuomenės pokyčių katalizatoriumi.

Knygos autorė, populiaraus serialo „Breaking Bad“ gerbėja, savo knygoje netgi atkartoja mėgstamo savo herojaus Walterio White‘o mantrą: „Chemija yra pokyčiai“, jos veikėja Elizabetė taip pat mėgsta taip sakyti. Dar su autore ją sieja pomėgis irkluoti ir plaukioti tvenkiniuose. Rašytoja Londone tai daro visus metus. Ir niekada nevilki hidrokostiumo!

Rašydama apie chemikės transformacijas, knygos autorė skaitė šeštojo dešimtmečio chemijos vadovėlius, o kai tekstas jau buvo parašytas, pakvietė jį patikrinti du savo bičiulius mokslininkus. Pati B. Garmus irgi ne taip toli nuo mokslo temos – baigusi universitetą kurį laiką dirbo mokslinių knygų leidykloje, vėliau kūrė tekstus apie technologijas, mediciną ir švietimą.

Savo karjeroje rašytoja taip pat yra pajutusi, ką reiškia būti atstumtai – per vieną susitikimą su klientais vyrais ji pastebėjo skepsį, kurį sukėlė jos pristatymas. Tuo tarpų panašios, vyro išsakytos idėjos buvo priimtos su susižavėjimu. „Taip tikrai neturi būti“, – įsitikinusi rašytoja, laikanti save feministe, nors kur kas dažniau naudojanti terminą – lygiavertė.

„Apie feminizmą parašyta tiek daug, kad tikrai nejaučiu poreikio kartoti tai, ką mokslas jau seniai įrodė: moterys nėra ir niekada nebuvo prastesnės. Mes neturime mažesnių smegenų; mes ne mažiau protingos. Ar tai būtų pandemija, ar klimato kaita, ar bet kuri kita mūsų kelyje įvykusi nelaimė, turime kartą ir visiems laikams palaidoti šias neįtikėtinai pasenusias sampratas apie tai, ką moterys gali ir ko negali. Mes galime padaryti bet ką. Tačiau pirmiausia mes (tas „mes“ apima daugybę apsišvietusių žmonių) turime panaikinti vis dar likusias baimes ir išankstinį nusistatymą, kuris neleidžia pusei pasaulio gyventojų išnaudoti savo potencialą. Kaip sako kinų posakis: moterys išlaiko pusę dangaus. Jei atrodo, kad dangus griūva, paklauskite savęs, kodėl?“ – svarsto rašytoja, bestselerio „Chemijos pamokos“ autorė B. Garmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių