Kaip sužinoti, ar kavinėje muzika skamba legaliai

„Čia muzika skamba legaliai!“ - tokiu šūkiu nuo šiol savo klientus ir lankytojus galės pasitikti kavinės, restoranai, barai ir kitos vietos, kuriose esame įpratę girdėti skambančią muziką.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, viešose vietose muzikos įrašus naudojantys asmenys privalo gauti licenciją ir mokėti atlyginimą atlikėjams bei fonogramų gamintojams. Artimiausiomis dienomis kavinėms, turinčioms reikiamą licenciją ir naudojančioms muzikos įrašus viešose vietose, bus išdalyti pirmieji 500 lipdukų su užrašu „Čia muzika skamba legaliai!“

Sukurti lipdukų sistemą nusprendė atlikėjams bei fonogramų gamintojams atstovaujanti Lietuvos gretutinių teisių asociacija (AGATA).

„Lipduką ant savo durų ar lango turinčios kavinės taip informuos klientus, jog šie pasirinko vietą, kurioje nėra pažeidžiamos atlikėjų ir fonogramų gamintojų teisės. Be to, lipduką turinčią kavinę atlikėjų teisių gynėjams bus lengviau atskirti nuo vietų, kuriose muzika skamba nelegaliai. Tikėtina, kad šis skiriamasis ženklas turės ir prevencinį poveikį. Esami pažeidėjai gali suskubti pasirūpinti reikiama licencija, kai pamatys, jog  jie tampa lengvai atskiriami nuo savo konkurentų, gerbiančių intelektinę nuosavybę“, - viliasi praėjusią savaitę veiklos dešimtmetį paminėjusios asociacijos AGATA direktorė Liudmila Balcevič.

Panašios lipdukų sistemos egzistuoja ir kai kuriose užsienio valstybėse, pavyzdžiui, Olandijoje ar kaimyninėse Latvijoje ar Lenkijoje.

Anot garsaus aktoriaus ir AGATA Tarybos pirmininko Rimanto Bagdzevičiaus, „šie lipdukai taip pat skatins supratimą, jog teisėtas muzikos naudojimas yra ne tik įstatymo laikymosi, bet ir garbės bei sąžiningumo klausimas. Žmonės pradeda suprasti, jog atlikti ir įrašyti muzikos kūrinį nėra taip paprasta, todėl su atlikėju ir fonogramų gamintoju reikia atsiskaityti. Kol kas negaliu sakyti, kad visiems žmonėms yra svarbu žinoti, ar jie pietauja kavinėje, kurioje skaitomasi su atlikėjais. Visgi toks laikas ateis, dėl to muziką teisėtai naudojantys asmenys turėtų susidomėti šiuo lipduku. Kodėl gi neparodžius visuomenei, kad atsižvelgi į atlikėjų teises? Juk bent jau tos sąmoningosios visuomenės akyse tampi pranašesnis už savo konkurentus.“


Šiame straipsnyje: AGATA lipdukas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių