Tytuvėnų piligrimų centras turės nutraukti sutartį

Viešoji įstaiga „Tytuvėnų piligrimų centras“ turėtų nutraukti sutartį su bendrove „Kauno paminklų projektavimo restauravimo institutas“ dėl gaisro nuniokotos Tytuvėnų šv. mergelės Marijos angelų karalienės bažnyčios atstatymo darbų projektavimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų pirkimo.

Išvadą, kad vasarį sudaryta sutartis turi būti pripažinta niekine ir nutraukta, padarė perkančiosios organizacijos patikrinimą atlikusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Skubus gaisro likvidavimo darbų pirkimas buvo įvykdytas šiemet vasario mėnesį, iškart po Tytuvėnų bažnyčią iš vienuolyną nuniokojusio gaisro. Įvykdžius pirkimą, buvo nuspręsta sudaryti sutartį su mažiausią kainą - 200 tūkst. litų - pasiūliusia bendrove „Kauno paminklų restauravimo projektavimo institutas“. Ji darbus buvo įpareigota atlikti iki šių metų spalio pabaigos.

Anot VPT, instituto pasiūlyta kaina - neįprastai maža. Kiti konkurso dalyviai pasiūlė du ir daugiau kartų didesnes kainas: bendrovė „Inžinerinė mintis“ - 395 tūkst. litų, o Ž.Radvilavičiaus projektavimo biuras - 492,5 tūkst. litų.

VPT nustatė, kad „Kauno paminklų projektavimo restauravimo institutas“ nepateikė perkančiosios organizacijos reikalavimų atitinkančio neįprastai mažų pasiūlymų kainų pagrindimo, o Viešojo pirkimo komisija, nusižengdama įstatymams, vasario 8-ąją nusprendė, kad tiekėjas neįprastai mažą kainą pagrindė.

„Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra pasisakęs, kad perkančiosios organizacijos formalūs veiksmai, kuriais ji iš tikrųjų nesiekia patikrinti tiekėjo, pasiūliusio neįprastai mažą kainą, pasiūlymo rimtumo arba apskritai nesudaro jam sąlygų pateikti paaiškinimus, pagrindžiančius tokį pasiūlymą, pripažintini per se neteisėtais ir pažeidžiančiais viešųjų pirkimų teisiniame reglamentavime įtvirtintas jos pareigas bei viešojo pirkimo principus“, - teigia VPT.

VPT nustatė ir kitų pažeidimų - kad supaprastinto pirkimo sąlygose nebuvo nurodyta privaloma informacija apie tai, ar bus deramasi ir kokia derėjimosi tvarka, komisija nenustatė tiekėjams minimalių kvalifikacijos reikalavimų, susijusių su tiekėjo patirtimi, vykdant panašaus objekto ir trukmės sutartis. Tarnybos nuomone, minėti pažeidimai turėjo įtakos pirkimo rezultatams.

„Imperatyvioms įstatymo nuostatoms prieštaraujantis sandoris yra niekinis ir negalioja, todėl, tarnybos nuomone, perkančioji organizacija 2012-02-24 Paslaugų pirkimo-pardavimo sutartį Nr. G-003 turėtų nutraukti ir organizuoti naują viešąjį pirkimą reikiamų paslaugų įsigijimui“, - teigiama VPT vertinimo išvadoje.

Per Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos angelų karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje sausio 26 dieną kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos, sudegė dalis sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos. Po gaisro pasigesta 60 kultūros vertybių, iš kurių 24 įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.

„Tytuvėnų piligrimų centras“ vėliau skelbė kitus konkursus bažnyčiai ir vienuolynui atstatyti. Konkursą bažnyčios atstatymo darbams pirkti laimėjo bendrovė „Irdaiva“, pasiūliusi darbus atlikti už 1 mln. 970 tūkst. litų, o konkursą vienuolyno atstatymo darbams - bendrovių „Irdaiva“, „Eigesa“, „Pamario restauratorius“ bei „Statybos ir restauravimo darbai“ grupė, pasiūliusi 2 mln. 990 tūkst. litų kainą. Darbus jos turėtų atlikti iki 2015-ųjų pavasario.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įdiotizmo

įdiotizmo portretas
viršūnė............debiliška viešoji kontorėlė neturinti savo ''kompetencijos ribose'' nei vieno restauratoriaus sustabdo darbus ...........geriau tegu griūna bet gavęs su plytą per galvą išlips sausas iš tos balos...........
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių