„Skamba skamba kanklių“ programoje – beveik 50 renginių

Kitą savaitę Vilniaus kiemuose ir aikštėse vyks jubiliejinis – 40-asis – tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“.

Savo istoriją festivalis skaičiuoja nuo 1973-ųjų metų.

40-ojo jubiliejaus proga organizatoriai į festivalį pakvietė dalyvauti du kartus daugiau atlikėjų, nei būdavo iki šiol. Nuo kito ketvirtadienio vyksiančioje folkloro šventėje pasirodys svečių iš Lietuvos miestų, Europos šalių, Indonezijos ir Žaliojo kyšulio salų.  

Kasmet festivalyje pristatomi ir mažai žinomi, įdomūs etnografai. Šįkart daugiau sužinosime apie žymų XX-ojo amžiaus pradžios baltistą, archeologą Eduardą Volterį. Jis Lietuvoje pirmasis pritaikė to meto išradimą – Edisono fonografą ir Lietuvos kaimuose įrašė vėliau išnykusį daugiabalsį dainavimą, dūdmaišių muzikos.

„Kadangi jis tuo metu profesoriavo Peterburgo universitete, tai čia XX a. pradžioje mokėsi tame universitete studentai, vėliau tapę lietuvių tautai labai garsiais žmonėmis. Tai Augustinas Valdemaras, tapęs 1918-ais metais pirmuoju ministru pirmininku, taip pat Kazimieras Būga, kuris tapo labai žymiu kalbininku. Ir jie pasikviesdavo į savo tėviškę pas savo giminaičius.

E. Volteris atvažiavęs su fonografu įrašydavo tų giminaičių, pvz., Augustino Voldemaro tėvo Juozo Voldemaro dūdmaišiu grojamas melodijas, taip pat Agotos Voldemarienės dainuojamas dainas, sesers Liucijos dainuojamas dainas“, – pasakoja etnomuzikologė Rūta Žarskienė.

E. Volterio darytus garso įrašus bus galima išgirsti kitą penktadienį Vilniaus Maironio gatvėje esančioje gotikos salėje.

Šių metų „Skamba skamba kanklių“ programoje – beveik 50 renginių, kurie vyks Senamiesčio gatvelėse, Rotušės aikštėje, ir po septynerių metų pertraukos vėl grįš į Vilniaus universiteto kiemus.

Pasidainavimai, naktišokiai, filmų peržiūros ir pernai pirmą kartą įvykęs, bet labai šiltai sutiktas sutartinių takas.

„Sutartinių taką šiemet jau išplėtėme nuo Barbakano iki universiteto, ir atlikti sutartinių suvažiuoja taip pat nemažai grupių iš Lietuvos. Vieną valandą skambės sutartinės visame Senamiestyje“, – sako festivalio direktorė Milda Ričkutė.

Vaikų folkloro šventė „Saulytė“ šiemet persikels į Prezidentūros kiemą. Atskirai bus pristatomas Aukštaitijos regionas. Išgirsime aukštaičiams būdingus instrumentus, dainavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių