Muziejaus eksponatai (ne)dingo?

Kupiškio rajono Uoginių kaimo žmonės susirūpino, kad iš žymaus kolekcininko Adomo Petrausko etnografinio muziejaus dingo eksponatai.

Nors rajono valdžios sudaryta komisija konstatavo, esą muziejuje nieko netrūksta, žmonės rankų nenuleidžia ir tikisi, kad eksponatai bus surasti, praneša LTV „Panorama“.

Uoginių kaimo gyventojai skaičiuoja, kad A. Petrausko muziejuje buvo mažiausiai pusantro šimto girnapusių. Dabar bendruomenės nariai pasigenda ne tik jų.  

„Paveikslai dingę, kažkokios ikonos, akmeninės knygos nebėra. Nes žmonės dovanojo, nešė, o eksponatų nemato daugybę metų. Jiems yra skaudu“, – kalbėjo Kupiškio rajono Uoginių bendruomenės pirmininkė Zita Kaušakienė.

Žymus Kupiškio rajono kolekcininkas A. Petrauskas per visą gyvenimą savo sodybą pavertė etnografiniu muziejumi. Senovinius buities rakandus ne tik pats rinko, bet ir mielai iš kiekvieno priimdavo.

Todėl bendruomenės nariai neberasdami kai kurių daiktų kreipėsi į rajono merą, prašydami ištirti, kokių eksponatų trūksta. Nors komisija nusprendė, kad iš muziejaus niekas nedingo, bendruomenė įtaria, kad komisijos pirmininkas Andrius Kleniauskas į tai pažiūrėjo pro pirštus.

„Pakalbėjau su pačiu Andriumi, kalbėjau su komisijos nariais, Albinu Vaižmužiu. Jis irgi sakė, kad Andriui liepė važiuoti, o jis nevažiavo“, – pasakojo Z. Kaušakienė.

Komisijos pirmininkas tikina buvęs muziejuje vienas, kitų narių netrukdęs, o ieškojęs tik kai kurių neva dingusių eksponatų.

„Tam, kad nuodugniai patikrinčiau visus A. Petrausko muziejaus eksponatus, man reikia mesti visus darbus ir metus, pusantrų ten būti ir nuodugniai žiūrėti“, – aiškino Kupiškio rajono savivaldybės tarybos laikinosios komisijos pirmininkas A. Kleniauskas.

Komisijos pirmininkas sako girnapuses radęs muziejaus rūsyje, bet jų esą niekada nebuvę pusantro šimto.

Mirus A. Petrauskui, muziejus perduotas Kupiškio etnografijos muziejaus žinion, o jo direktorė sako, kad tarp keturių tūkstančių eksponatų girnapusės net neinventorizuotos.

„Aš nesakau, kad nė vienas eksponatas nedingęs per 10 metų. Sunku šiandien pasakyti, gal ko ir truks“, – sakė Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė.

Muziejaus direktorė tikina, kad revizija bus atlikta po mėnesio. Uoginių kaimo bendruomenė nelinkusi laukti ir prašo rajono mero sudaryti dar vieną komisiją.

Policija jau anksčiau dėl to pradėjo ikiteisminį tyrimą.


Šiame straipsnyje: muziejuskultūradingo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių