Į „Stebuklų šalį“ Klaipėdoje – susitikti su cirko žvaigždėmis

Jau kitą savaitę, rugpjūčio 3 ir 4 dienomis, Klaipėdos „Švyturio menų doko“ Orlen Land vasaros terasoje vyksiančiame gatvės cirko festivalyje „Stebuklų šalis“ pagrindiniu smuiku – žiūrovų juoku – grieš iš visos Europos ir Izraelio suvažiuosiantys gatvės komediantai.

Gatvės cirke daugiau netikėtumų ir įvairovės nei klasika vadinamuose pasirodymuose palapinėje su dresuotais gyvūnais ir tradiciniais klounų pokštais. Netikėtumų jau yra ir renginio programoje – nors organizatoriai buvo numatę, kad dvi dienas vyksiantys pasirodymai užtruks iki vidurnakčio, patikslinus grafiką matyti, kad cirko fiesta, kurią vainikuos „Viduramžio pasiuntinių“ ugnies ir pirotechnikos šou, užsitęs bent porą valandų ilgiau.

„Tikimės, publika nesupyks“, – krizena cirko žvaigždės, turinčios savitą požiūrį į laiko vertę. Jų arkliukas – sugebėti priversti praeivį sustoti gatvėje pamiršus dienos rūpesčius, kelionės tikslą ir tapti vaidinimo dalimi.

Lietuvis stebina tautiečius

„Gatvės cirko atlikėjų sugebėjimas iš praeivių atimti valandą brangaus laiko, kurio kuo toliau, tuo mažiau turime, man tebėra stebuklas“, – prisipažino Lietuvos gatvės cirko pajėgoms festivalyje atstovaujantis Viačeslavas Mickevičius – gatvės cirko „Le Artist“ įkūrėjas ir bene vienintelis šio žanro propaguotojas gimtojoje šalyje.

Šitoks meistriškumas nėra svetimas ir jam pačiam – klajodamas po Lietuvą, V.Mickevičius, kuris yra ir uostamiesčio Dramos teatro aktorius, studijavęs Klaipėdos universiteto Menų fakultete, įgyja vis daugiau gerbėjų, pasiruošusių žiūrėti jo šou po kelis kartus iš eilės.

V.Mickevičius ėmė mokytis žongliravimo, ekvilibristikos ir kitų cirko meno disciplinų paskatintas Edinburgo (Škotija) gatvės festivalio įspūdžių bei sceninio judesio paskaitų. Jo triukai tampa vis sudėtingesni, o artistą išgarsinęs vienratis – vis aukštesnis.

„Lietuvos publika puikiai supranta, kad iš užsienio artistų, kurie atstovauja šimtmečių senumo cirko tradicijai, galima tikėtis aukščiausio lygio. O kai kažką panašaus atlieka tautietis, tai daug kam sukelia nuostabą. Būna džiugu sulaukti palaikymo žodžių“, – šypsojosi V.Mickevičius.

Populiariausias Švedijoje

Klaipėdoje lankysis ir bene populiariausias Švedijos gatvės cirkas – akrobatų-žonglierių duetas „Magmanus“. Patyrę cirko artistai Magnusas Bjoru ir Manu Tigeris į duetą susibūrė 2009-aisiais. Publikos dalyvavimas, žaismė, improvizacija – „lengvoji“ jų šou atributika, mat „Magmanus“ šou pagrindas yra aukščiausio lygio cirko įgūdžiai. Per paskutiniąsias dvi vasaras duetas surengė per 120 pasirodymų 15-oje skirtingų šalių.

Ispanų Kikio ir Amelijos duetas „Las Cossas Nostra“ pristatys iškart kelias savo programas: „La Cossas Nostra – the Show“; Amelijos solinę programą su gimnastikos lankais „Breaking Broken Dreams“, pasakojančią apie kuklią tarnautoją, pabėgusią iš biuro užkariauti pasaulio; ir Kikio „firminę“ programą „The T.N.T Show“, kuriame ambicingas savamokslis pristato savo sukurtą sprogstamąjį užtaisą. Sprogimas – nepavojingas, tačiau gero juoko dozė – garantuota.

Iš Izraelio – su roko energija

Asafas Barsella, publikai labiau žinomas kaip Asaf‘n‘Roll – britų cirko ir fizinio teatro mokyklos „Circomedia“ absolventas, akrobatas, klounas bei žonglierius, siekiantis kiekvieną savo pasirodymo aikštelę paversti per roko koncertą šėlstančiu stadionu.

Kiekvienam yra tekę iš popieriaus išlankstyti lėktuvėlį ar laivelį, o kruopštesniems – ir daugiau figūrėlių, tačiau retas prilygsta tokiam paslankumui savo kūno lankstumu. „Theater Rue Piétonne“ (Prancūzija/Vokietija) komanda, vadovaujama Justino Lenoiro, į publiką prabyla be žodžių, tačiau jos vaidinimai suprantami visiems ir visur – nuo Europos iki Japonijos. Judesio ir kaukių teatro, poezijos, vaidybos ir komedijos mišinys, „supakuotas“ į lanksčius vamzdžius ar kitokius pavidalus, virstančius keistais gyvūnais, daro neišdildomą įspūdį vaikams bei suaugusiesiems.

Bilietai į renginį – „Tiketoje“ (www.tiketa.lt). Svečiai galės pasirinkti jiems patraukliausią variantą iš bilietų, galiojančių penktadienį, šeštadienį (kaina – 17 Lt) arba abi dienas (22 Lt). Bilietas suteiks teisę prireikus palikti renginio teritoriją ir vėl sugrįžti į „Stebuklų šalį“ stebėti pasirodymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių