„Diktatorius“ įveda naują įstatymą Lietuvoje

Filmo „Diktatorius“ pasaulinės premjeros išvakarėse, Filmų indeksavimo komisija prie LR Kultūros ministerijos suteikė šiam filmui cenzą N-16 (filmai, skirti žiūrovams nuo 16 metų), nepaaiškinusi tokio sprendimo motyvų. Indeksas N-16 yra niekaip neargumentuotas pasaulinių cenzų šiam filmui kontekste ir suteiktas vien dėl to, kad vėluoja amžiaus cenzo N-13, kuris būtų adekvatus šiai komedijai, įsigaliojimas šalyje.

Filmų platintojai, kompanija „Forum Cinemas“, atsižvelgdama į partnerių „Paramount Pictures International“ rekomendacijas Europoje bei atsakingai peržiūrėjusi filmą iki prašymo pateikimo balandžio mėnesį, prašė Filmų indeksavimo komisijos „Diktatoriui“ suteikti indeksą T (filmai, kuriuos vaikams iki 16 metų rekomenduojama žiūrėti su tėvais), motyvuodama, kad šis filmas nekursto prievartos, neskatina religinės, nacionalinės nesantaikos ar seksualinės prievartos, neturi šokiruojančių ar morališkai gniuždančių aspektų ir gali būti nepriimtinas vaikams tik dėl kai kurių teminių elementų, skirtų juodosios komedijos žanrui sustiprinti. Vakarų civilizacijos praktikoje takoskyra tarp vaiko-paauglio brėžiama naudojant indeksus nuo 12 iki 14 metų. Lietuvos atveju, nuo 13 metų – dėl to vieningai sutaria Lietuvos psichologai.

„Atsižvelgdami, kad Belgijoje „Diktatoriui“ skirtas amžiaus cenzas – A (visiems žiūrovams!), Švedijoje N-11, Vokietijoje – N-12, Kanadoje N-14, ir ignoruodami Airijos ar Amerikos duomenų bazes, kur filmai reitinguojami iki peržiūrų arba remiantis kitais, istoriškai susiformavusiais ir pakankamai komplikuotais principais, norime atsakingai pareikšti, kad filmas apie diktatorių Aladyną Lietuvos Respublikoje nenusipelno cenzūros bausmės su N-16 ir, daugeliui tėvų pageidaujant vestis savo atžalas į kiną ir kartu žiūrėti komediją, turi būti prieinamas kino teatruose ir žiūrovams nuo 13 metų, nes neturi psichiką žalojančių elementų šiai amžiaus grupei“ – įsitikinęs įmonės „Forum Cinemas“ generalinis direktorius Arūnas Baltrušaitis.

Nauja Kino įstatymo redakcija dar pernai priimta LR Seime.  Tačiau dėl stringančių poįstatyminių procedūrų, kiną rodančios organizacijos toliau praranda žiūrovus dėl neadekvačių, tikrovės neatitinkančių indeksavimo sprendimų, žlugdančių vietinę rinką ir skatinančių piratavimą bei paauglių sėdėjimą namuose prie kompiuterių, siunčiantis nelegalias filmų kopijas iš interneto.

Todėl, remiantis jau priimtu ir 2012-05-01 įsigaliojusiu KINO ĮSTATYMU, kuris numato ir naujas amžiaus cenzo kategorijas su trūkstamu N-13 jų tarpe, kino platinimo kompanija „Forum Cinemas“ vienašališkai spartina šio ir kitų, naujame, bet seniai lauktame, įstatyme numatytų, amžiaus cenzų praktinį  įsigaliojimą ir jų taikymą, ragindama Kultūros ministeriją kuo skubiau pradėti juos taikyti, o visiems šalies kino teatrams rekomenduodama pradėti naudoti naujas indeksavimo kategorijas jau nuo dabar.  

Parduodant bilietus į įmonės platinamą kino filmą „Diktatorius“, siūloma vadovautis kategorijos N-13 Kino įstatyme apibrėžta prerogatyva.


Šiame straipsnyje: kinasfilmaikultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kitas filmas ''MAKAKAS''
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių