Belaukiant „XYZ” sprogimo Klaipėdoje

Antradienį „Švyturio menų doke“ lankėsi bohemiečių ir „Silence“ šeimos atstovai, kurių bendras eksperimentinis projektas „XYZ” čia sprogs rugsėjo 11-ąją.

Bus didelė šventė

Režisierė Dalia Ibelhauptaitė, prodiuseris Arūnas Matačius ir operos dainininkas Rafailas Karpis uostamiesčio žiniasklaidai pristatė precedentų neturinčią premjerą – elektroninę operos fantaziją „XYZ”. Svečius palaikė Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius, globojantis šį unikalų projektą.

„Šįsyk norėčiau paskatinti klaipėdiečius ne važiuoti į Vilnių, kad pasižiūrėtų bohemiečių premjerinį spektaklį, o kad ateitų čia – į „Švyturio menų doką“, nes bohemiečiai patys atvažiuos į Klaipėdą“, – neslėpė pasididžiavimo meras. Vis dėlto Klaipėda yra pirmasis miestas po Vilniaus, iš kurio garsiųjų bohemiečių pastatymai žengia į Lietuvą ir platųjį pasaulį.

„Atvežiau linkėjimus nuo visų bohemiečių. O mūsų kūrybinis desantas rugsėjo 11-ąją tikrai bus čia, – patvirtino D.Ibelhauptaitė. – Palaikykite mus – ateikite pasižiūrėti paties naujausio mūsų darbo, kuriame susijungs opera, elektroninė muzika, teatras, videomenas ir performansas. Ketverius metus, nuo pat mūsų sambūrio pradžios ieškojome galimybių pasirodyti Klaipėdoje. Ir štai jau po 10 dienų mes būsime čia. Ateikite – visiems mums bus didelė šventė.“

Režisierė paaiškino, kad tokia galimybė didžiuliams bohemiečių projektams pajudėti iš Vilniaus į Klaipėdą atsirado tik dabar, kai uostamiestyje atsidarė „Švyturio menų dokas“ – visais aspektais tinkama jiems erdvė: „Aš sužavėta šia industrine erdve miesto centre, paruošta dideliems meno projektams. Tikiu, ji taps didelės traukos centru. Tikiuosi, čia grįšime ir rodysime savo spektaklius“.

Ir pridūrė Klaipėdai visąlaik turėjusi labai daug sentimentų: „Nuo vaikystės mama atsiveždavo mane prie jūros. Gal ir dėl jos bei plačiai atsiveriančio horizonto visada atrodė, kad čia pulsuoja ypatinga energija, itin gyvybinga zona, kur labai norėjosi būti“.

Siekia jaunimo dėmesio

„Bohemiečiai siekia, kad opera būtų ne antikvarinis muziejus, o XXI a. šou. Kad ji sudomintų ir jaunimą. Mes pastatėme penkis spektaklius, per ketverius metus Vilniaus kongresų rūmuose parodėme juos 102 kartus – tai patvirtina publikos pritarimą mūsų idėjoms. Dabar žengiame dar toliau. Prieš pusmetį „Silence“ prodiuseris A.Matačius susirado mane per internetą. Jis – iš elektroninės muzikos pasaulio, ir jam gimė idėja sujungti dvi šeimas – bohemiečius ir „Silence“ – operą ir elektroniką. Iš tikrųjų mes labai panašūs. Mūsų atlikėjai dirba svetur ir grįžta į Lietuvą, kad čia įgyvendintų savo svajones, patys sau vis aukščiau iškeltų kokybės kartelę. „XYZ” – naujas iššūkis mums visiems“, – pasakojo D.Ibelhauptaitė.

Jos žodžiais, „XYZ” sutalpins 16 žymiausių operų arijų ir duetų, kuriuos yra girdėjęs turbūt kiekvienas iš mūsų. Operos solistai dainuos, o jiems akompanuos ne orkestras, o „Silence“ – talentingiausi Lietuvos jaunosios kartos elektroninės muzikos kūrėjai ir atlikėjai, iš žinomų klasikos fragmentų su bohemiečių solistais sukūrę elektroninės muzikos ir operos kompozicijas. Viskas vyks čia ir dabar, bohemiečių dainininkams dainuojant ir „Silence” kompozitoriams-prodiuseriams grojant gyvai.

„Bus didžiulis šou. Sumaišę du muzikos žanrus siekiame parodyti jaunai auditorijai, kad opera gali būti „funky, sexy ir cool“, o klasikos mėgėjai galės susipažinti su technologine pažanga mene“, – žadėjo „XYZ” režisierė D.Ibelhauptaitė.

Jos sumanymu, jam bus panaudoti Juozo Statkevičiaus kostiumai ir dekoracijos, sukurtos ankstesniems bohemiečių spektakliams. Reginį praturtins trijų dimensijų videoprojekcijos – to Lietuvos teatre dar nėra buvę.

„Mes ruošiame įspūdingą pasirodymą visiems tiems, kuriuos kamuoja krizė, kuriems dabar gyvenimas sunkus. Norime, kad iš „XYZ” žmonės išeitų susižavėję opera ir elektronine muzika“, – tvirtino D.Ibelhauptaitė.

Į Klaipėdą atvažiuos stipriausios bohemiečių pajėgos: operos solistai Edgaras Montvidas, Asmik Grigorian, Joana Gedmintaitė, Lauryna Bendžiūnaitė, Dainius Stumbras. Taip pat dalyvaus Jeronimas Milius, šįsyk išdrįsiantis dainuoti ištraukas iš „Don Žuano“ ir „Nabuko“ operų. R.Karpis „XYZ” projekte atliks ariją iš „Rigoleto“ ir pasirodys „Užburtosios fleitos“ duete.

Įdomiau nei klasikinė

Scenoje jiems talkins „Silence” komanda – Vidis, Leonas Somovas, Few Nolderis ir Mario Basanovas – europiniu lygiu įvertinti lietuvių elektroninės muzikos kūrėjai. Poromis pasiskirstę operos solistai ir elektroninės muzikos prodiuseriai ruošia 16 remiksuotų žymiausių operų arijų ir duetų. Bohemiečių solistai, atlikdami kiekvieną kūrinį, eksperimentuos vis su kitu „Silence“ atstovu.

R.Karpio teigimu, dirbant su „Silence“ kyla įtarimų, kad elektroninė operos performanso versija gali nuskambėti daug įdomiau nei klasikinė. Ir, anot jo, tai turėtų būti labai įdomu jaunimui. „Teko dirbti su „Pieno lazeriais“, tai nėra man svetima. O šis eksperimentas – novatoriškas, tikras iššūkis“, – mano dainininkas.

„Ir kitiems bohemiečiams net patiems nesitiki, kad gali taip gerai skambėti, – juokėsi „Silence“ prodiuseris A.Matačius. – Opera kitaip, bet emocinis krūvis – didžiulis, publikai svaigs galva.“

„Mūsų produktas – plačių interesų žmogui. Kaip jau minėjau, stengėmės, kad tai būtų kiekvienam pažįstama, girdėta. Kartu tai bus nauja ir be galo įdomu“, – antrino D.Ibelhauptaitė.

„Mes norime jaunimui parodyti, kad opera nėra visiškas atavizmas. Ir visai be reikalo elektroninė muzika vadinama narkomanų muzika, ji turi inteligencijos, yra protinga ir intriguojanti. Norime įrodyti, kad ši operos ir elektronikos simbiozė gali būti įdomi, – teigė A.Matačius. – Mes tai vertiname, kaip Europoje precedento neturintį įvykį. Puiki galimybė čia pamatyti aukšto lygio kultūrinį performansą ir pasisemti bent savaitei energijos daryti gera.“

"XYZ" premjera Klaipėdoje - rugsėjo 11 d. 20 val. "Švyturio menų doke" (Naujoji Uosto g. 3). Bilietai - po 55, 75, 110, 130, 160 litų. Juos platina "Bilietai.lt".

Būti ar nebūti?

A.Matačius džiaugėsi, kad Klaipėda labai svetinga „Silence“ šeimai – jos atstovai dažnai remiksuoja uostamiesčio scenose, čia visada laukiami ir nuolat kviečiami. „Klaipėda – labai muzikalus miestas. O ši vieta – „Švyturio menų dokas“ – norėčiau, kad tokia būtų Vilniuje“, – šypsojosi prodiuseris.

„Labai svarbu miestui turėti tokią alternatyvią erdvę kultūrai“, – įsitikinusi D.Ibelhauptaitė.

Klaipėdos meras R.Taraškevičius prasitarė, kad ir jam ši vieta patinka, gaila bus nugriauti, kaip planuoja „Memelio miesto“ savininkai. „Po šio ir kitų projektų gali paaiškėti, kad verta šį statinį palikti“, – užsiminė meras.

Lyg tyčia lietus ėmė barbenti į aukštą „Švyturio menų doko“ stogą, miesto vadovui priminęs, kaip prieš kone dešimtmetį buvo priimtas sprendimas dėl Klaipėdos koncertų salės rekonstrukcijos: „Tuomet dar Muzikos centru ji vadinosi. Klausėmės ten berods gitaristų koncerto. Ir pradėjo lyti. Lietus viską gožė, trukdė klausytis muzikos. Matyt, tai buvo paskutinis lašas – labai greitai apsisprendėme, kad tą pastatą reikia rekonstruoti ir paversti modernia koncertų sale“.

„Švyturio menų dokas“ irgi laukia sprendimo – būti ar nebūti. Jam duoti treji metai. O vėliau jo vietoje turėtų imti augti šiuolaikiniai pastatai su komfortabiliais biurais. Bet jau po pusmečio aktyvios veiklos „dokininkai“ sukėlė pagrįstų spėlionių, ar ne verta būtų juos čia ilgesniam laikui palikti. „Švyturio menų dokas“ – vienas, o biurų uostamiestyje – kaip grybų po lietaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių