„Snaigei“ – 0,2 mln. eurų bauda

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas (LB) šaldytuvų gamintojai "Snaigė" skyrė daugiau kaip 207 tūkst. eurų baudą už tai, kad bendrovė neveikė jos ir visų akcininkų interesais. "Snaigė" svarsto skųsti LB sprendimą teismui, o analitikai pabrėžia, kad šiuo sprendimu centrinis bankas sukūrė precedentą rinkoje.

Rado pažeidimų

"Snaigei" praėjusią savaitę skyręs didelę baudą, LB pareiškė, kad bendrovė neveikė jos ir visų akcininkų interesais.

"Pažeidimo esmė – "Snaigės" vadovai neatsižvelgė į pačios bendrovės ir smulkiųjų akcininkų interesus. Bendrovė pažeidė Vertybinių popierių įstatymo nuostatas ir nepaisė mūsų nurodymų ištaisyti neatitikimus", – komentavo LB Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

Centrinis bankas pastebėjo, kad su pagrindine "Snaigės" akcininke – Rusijos grupe "Polair" – susijusios bendrovės iki 2017 m. rugsėjo 30 d. iš bendrovės yra gavusios 11,92 mln. eurų paskolų, už kurias nuo 2012 m. vidurio nemoka palūkanų. Šie pinigai nėra naudojami bendrovės reikmėms ir visų akcininkų naudai. Nurodomi ir kiti pažeidimai, kuriuos "Snaigė" turės ištaisyti.

"Polair" valdoma "Snaigė" per tris 2017 m. ketvirčius patyrė 244 tūkst. eurų grynųjų konsoliduotų nuostolių. Įmonės konsoliduotos pajamos sumenko 2,3 proc. iki 30,787 mln. eurų.

91,1 proc. "Snaigės" akcijų valdo "Polair" netiesiogiai kontroliuojama Kipre registruota bendrovė "Bevorano Holdings".

Sprendimą skųs?

"Snaigės" direktorius Gediminas Čeika tvirtino, kad įmonė svarstys galimybę skųsti teismui LB skirtą baudą. Jis patikino, kad bendrovės vadovybė laikosi visų galiojančių teisės aktų ir tinkamai atstovauja tiek bendrovės, tiek visų akcininkų interesams.

"Dividendai buvo išmokėti visiems akcininkams, ne tik stambiajam, todėl nėra jokio pagrindo teigti, kad mažesniųjų akcininkų interesai buvo pažeisti. (...) Nagrinėsime LB sprendimą ir svarstysime skundo galimybę", – kalbėjo G.Čeika.

Gali būti, kad toks LB sprendimas buvo suformuotas tik dėl skirtingo atskleistos informacijos vertinimo.

Anot jo, visi vadovybės ir valdybos sprendimai, gautinos sumos bei "kiti galimi neapibrėžtumai" buvo tinkamai atskleisti metinėse ataskaitose bei pakartotinai įvertinti vykdant LB Priežiūros tarnybos nurodymą.

"Gali būti, kad toks LB sprendimas buvo suformuotas tik dėl skirtingo atskleistos informacijos vertinimo", – svarstė G.Čeika.

Jo teigimu, bendrovės finansinė padėtis – stabili, ji veikia įprastai, o skirta bauda neturės reikšmingos įtakos nei bendrovės finansinei padėčiai, nei jos rezultatams.

Dvi medalio pusės

Analitikų nuomone, LB dėl "Snaigės" užėmė stiprią poziciją, tai esą turėtų paversti rinką skaidresne.

"Ankstesniais atvejais, kai pinigai buvo skolinami, tarkime, su pagrindiniu akcininku susijusioms įmonėms, tokių baudų nebuvo (...) Bendrai paėmus, tai yra tvirta pozicija, ir ji bus naudinga kapitalo rinkos vystymuisi", – pakomentavo Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas taip pat pažymėjo, kad griežtėjanti LB pozicija turėtų padaryti rinką skaidresnę.

"Su tokia bauda formuojamas rinkos precedentas – kad stambusis akcininkas nesijaustų visagalis ir nebaudžiamas, kaip tai būdavo, sakykime, praeityje ir netgi kitose įmonėse. LB šiuo veiksmu demonstruoja raumenis. Ko gero, tokie dalykai, kaip smulkiųjų akcininkų gynyba, gali prisidėti prie skaidresnės rinkos formavimosi", – pažymėjo M.Dubnikovas.

Vis dėlto jis pridūrė, kad LB paskirta bauda mažina pačios įmonės vertę.

"Vienas dalykas, kad investuotojai, kurie yra "Snaigėje" šiuo metu, nukenčia, nes įmonės vertė dėl to sumažėja (...) Kita vertus, rinkai tai yra signalas, kad kiti stambieji akcininkai taip nesielgtų, nes baudos yra stiprios", – aiškino M.Dubnikovas.

V.Plunksnis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad bauda gali atsiliepti "Snaigės" smulkiesiems akcininkams, kuriuos LB gina.

"LB, tarkime, konstatuoja, kad buvo skriaudžiami smulkieji akcininkai, tačiau, galima sakyti, kad jie proporcingai savo akcijų skaičiui ir susimokės tą baudą", – kalbėjo V.Plunksnis.

Vis dėlto V.Plunksnis sutiko, kad rinkai siunčiamas teigiamas signalas, nes "jeigu įmonė yra biržoje, vadovai turi suprasti, kad turi dirbti visiems akcininkams, o ne vien tam pagrindiniam".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raudė

Raudė portretas
Smaugia gamintojus, o tuo tarpu perpardavinėtojai, ofšorininkai gyvuoja ir vargo nemato. Tam Kėvišui niekam negali įkąsti po šiai dienai. Ot valstybė.

Anonimas

Anonimas portretas
Tik neapsišik :D Žėk gal jau kokią koją nuėdė ar dar ką kito :D

Liūdnas žmogus

Liūdnas žmogus portretas
Jei sitoj su*istoj lietuvoj dar kazka dirbi, gamini, vykdai tai tave nubaus, suės, kažką padarys kad taves neliktu...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių