Milijonų grobstytojas tyčiojasi iš valstybės

Milijonai į kišenę – valstybei centai, ir tai su sąlyga, jei pareigūnams pavyksta juos aptikti. Tokiu "verslu" ne vienus metus verčiasi Mindaugas Žalimas. Manoma, kad jis sugebėjo nugvelbti daugiau nei 10 mln. eurų.

Absurdiška situacija

Šią savaitę prezidentė Dalia Grybauskaitė prabilo, kad būtina griežtinti bausmes už ekonominius nusikaltimus. Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos duomenimis, dėl mokestinių nusikaltimų valstybei vien per trejus pastaruosius metus jau padaryta žalos daugiau kaip už 90 mln. eurų.

Teisininkai ironizuoja, kad net girti vairuotojai Lietuvoje gali būti griežčiau nubausti nei milijonų eurų vagys. Tai patvirtina ir M.Žalimo istorija.

Nesumaišykite – tai ne tas pats patologiniu melagiu įvardytas M. Žalimas, pagal kurio parodymus buvo sukurpta baudžiamoji byla Policijos departamento aukšto rango pareigūnams, kuriuos teismai išteisino, o Aukščiausiasis Teismas atmetė prokuroro kasacinį skundą. Pastarojo "policijos informatoriaus" bendravardis ir bendrapavardis, tik septyneriais metais vyresnis, pagautas sukčiaujant teismų nevengia.

Atvirkščiai, netgi atlikęs dalį bausmės, mušasi į krūtinę prašydamas pirma laiko paleisti, žadėdamas atlyginti dalį valstybei padarytos žalos. Bet jau trylika kartų teistas M.Žalimas, atrodo, yra patologinis sukčius, mat, vos užtrenkęs įkalinimo įstaigos duris, vėl griebiasi ankstesniojo amato. Ir kodėl gi ne – iki šiol Temidė jam buvo maloninga.

Teisėjos reveransai

Akmenės apylinkės teisme neseniai pagarsintas jau tryliktas nuosprendis mažeikiškiui M.Žalimui. Šešiolika metų Mažeikių rajono apylinkės teisme teisėjo padėjėja dirbusi ir vos metus Akmenės rajono teisme bylas nagrinėjanti teisėja Daiva Maneikienė savo kraštiečiui paskelbė ganėtinai švelnų apkaltinamąjį nuosprendį.

Už sukčiavimą panaudojant suklastotas sąskaitas faktūras ir kartu su bendrais pasisavinus beveik 53 tūkst. eurų PVM jam buvo skirta ketverių metų nelaisvės bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams, nurodant neišvykti už gyvenamosios vietos miesto ribų be priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, taip pat sumokėti 25 MGL įmoką į nukentėjusiųjų nuo nusikalstamų asmenų fondą. M.Žalimas taip pat buvo įpareigotas per bausmės atidėjimo laikotarpį padengti įsiskolinimą valstybei – 1,9 mln. eurų.

Bausmės vykdymas buvo atidėtas ir M.Žalimo bendrininkams – seseriai Neringai Žalimaitei ir Sergejui Borusui, kurie buvo nuteisti taip pat už sukčiavimą.

Teisėjos malonę sukčiams galima iš dalies pateisinti, tai pabrėžiama ir nuosprendyje. Mat teisme buvo nagrinėjami net dešimties metų senumo įvykiai. Kita vertus, teismo procesas ne vien dėl kaltinamųjų kaltės nepagrįstai užsitęsė. Būtent šios aplinkybės, kaip įprasta teismų praktikoje, leidžia švelninti bausmę.

Tačiau teisiamas M.Žalimas buvo ne šiaip eilinis pilietis. 2011 m. Klaipėdos miesto apylinkės teismo jis už sukčiavimą, dokumentų klastojimą, neteisėtą juridinio asmens veiklą ir pasikėsinimą padaryti neteisėta veiklą – klastojant PVM sąskaitas faktūras pasisavinta maždaug 180 tūkst. eurų PVM, buvo nuteistas net vienuolika metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo, bausmę atliekant pataisos namuose. Taip pat iš jo priteista sumokėti beveik 2 mln. eurų, kuriuos jis pasisavino nesumokėdamas PVM. Apeliacinis teismas bausmę sušvelnino net penkeriais metais, o praėjusiųjų metų gegužę Marijampolės apylinkės teismas M.Žalimą lygtinai paleido iš pataisos įstaigos neatlikus beveik ketverių metų bausmės.

Dar daugiau, 2006-aisiais, kai M.Žalimas darė nusikaltimus, jis buvo lygtinai paleistas iš įkalinimo įstaigos ir turėjo neišnykusį teistumą. Ar visa tai negalėjo būti aplinkybės pasvarstymui, ar tikrai jau dvylika kartų teistas M.Žalimas, darydamas analogiškus nusikaltimus, nusipelnė švelnios bausmės, ją atidedant?

Į panašų klausimą teisėja D.Maneikienė atsako kategoriškai: "Nors kaltinamasis M.Žalimas nusikalstamą veiką padarė turėdamas neišnykusį teistumą ir yra teisiamas už vieną sunkių nusikaltimų, buvo nusikalstamos veikos iniciatorius ir padėjėjas, tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad nuo 2013 m. gegužės 14 d., kai Mindaugas Žalimas buvo lygtinai paleistas iš pataisos įstaigos, naujų nusikalstamų veikų padarymu jis nėra kaltinamas, probacijos skyriaus duomenimis, jokių pažeidimų nepadarė."

Prokurorą nustebino

Bylą tyręs Telšių apylinkės prokuroras Sigitas Bružas prisipažino esąs nustebęs ne tik dėl paskirtos švelnios bausmės, bet ir teisėjos išvedžiojimų.

Jis yra nuteistas, bet lygtinai paleistas iš įkalinimo vietos, bausmės laikas nėra pasibaigęs.

"Teisėja nuosprendyje rašo, kad M.Žalimas – kaltinamasis. Bent man tai keistai skamba, nes šioje byloje teisiškai jis buvo nuteistasis. Ši sąvoka neišnykusi ir šiandien – jis yra nuteistas, bet lygtinai paleistas iš įkalinimo vietos, bausmės laikas nėra pasibaigęs", – kalbėjo prokuroras.

Teisėja nutartyje pažymėjo, kad būtent aplinkybė, jog M.Žalimui "iki lygtinio paleidimo pabaigos liko kiek daugiau kaip septyni mėnesiai", yra dar viena "reikšminga aplinkybė" paskirti bausmę, nesusijusią su realiu laisvės atėmimu.

S.Bružas prasitarė, kad Šiaulių apygardos prokuratūroje yra atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo stambiu mastu, kuriame pagrindinis įtariamasis – tas pats M.Žalimas. Teismas jį buvo leidęs suimti trims mėnesiams, tačiau, prokurorui sutikus, suėmimas nebuvo tęsiamas, o vyras paleistas anksčiau laiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Kai ,,teisėsaugai" reikėjo nuteisti venckienę, tai jie pasitelkė šitą Žalimą, o dabar teisia už milijonų grobstymą. Štai kas dedasi LT. Prezidentas tuutėtų sutvarakyti tą ,,teisėsaugą.

pažystantis

pažystantis portretas
tai gal cia to Zalimo kuris kunstituciniam teismuj vadovauja gimine -taip, pusbrolis Ar teisėja gaus drausminę nuobaudą ? - nu ir naivuolis tamsta: teisėja Maneikienė po šios bylos kaip ant mielių augo. Dabar Teisėja Maneikienė jau Telšių apylinkės teismo pirmininkė.

Anonimas

Anonimas portretas
a tai čia tas pats kur nuo bylų dėl bendrininkavimo Kedžio byloj jį atleido, tada da 40 000 eur dingo ar ne jis ir tuos priglobė
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių