Radailių dvaras įtariamas slėpęs mokesčius, algas mokėjęs vokeliuose

Praėjusią savaitę pasklidusius gandus apie kratas Klaipėdos rajone įsikūrusiame „Radailių dvare“ pirmadienį patvirtino Klaipėdos apygardos prokuratūros FNTT atstovai. Įtarimai pareikšti įmonės vadovui.

Poilsio ir pramogų komplekse bei vadovo namuose kratos atliktos ketvirtadienį. Taip pareigūnai atskleidė įmonės vadovams kortas – tyrimas buvo pradėtas dar prieš kelis mėnesius gavus informacijos, kad darbuotojams šioje įmonėje buvo mokamos algos vokeliuose, o už banketus ir įmonėje vykusius renginius gautos lėšos buvo imamos grynais ir neapskaitomos finansiniuose įmonės dokumentuose.

Tyrimą koordinuojanti ir kuruojanti Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Dalia Mackevičienė patikslino, kad „Radailių dvaro“ kompleksą sudaro keli padaliniai, teikiantys maitinimo, sveikatinimo paslaugas, jos padaliniai yra picerija, ledainė, „Babilono sodai“ ir kiti.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas prieš kelis mėnesius. Dabar tiriamos dvi nusikalstamos veikos: apgaulingas įmonės apskaitos tvarkymas ir mokesčių vengimas, tai yra neteisingų duomenų apie pajamas, pelną, turtą pateikimas. Pagal mūsų turimą informaciją, nuslėpta nemažai mokesčių. Tyrimas bus didelės apimties, nes įmonėje įdarbinta daug žmonių, juos reikės apklausti, bus atliekami ir kitokie procesiniai veiksmai. Po to, kai paaiškės visa nusikalstamos veikos apimtis, pasitelksime specialistus, kurie paskaičiuos, kiek mokesčių galėjo būti išvengta. Tikiuosi, ikiteisminį tyrimą užbaigsime sėkmingai“, – kalbėjo prokurorė.

Nuslėpta nemažai mokesčių.

Kam tiksliai pareikšti įtarimai, prokurorė nenorėjo įvardinti, teigdama, kad nenori pažeisti nekaltumo prezumpcijos, bet įvardijo, jog tai yra juridinio asmens vadovas.

Internete viešai skelbiama, kad bendrovės „Radailių dvaras“ vadovė yra Vita Aušrienė.

Ji nėra sulaikyta, įmonei neuždrausta veikti.

Ar įtariamųjų bus daugiau, kol kas neatskleidžiama, bet ir neatmetama tokia galimybė.

Jei kaltė būtų įrodyta, už abu nusikaltimus gresia baudos, bet gali būti skiriama ir laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Tiriama penkerių metų įmonės veikla.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos viršininkas Dainius Rimkus teigė, kad tarnyba turėjo informaciją apie mokamą neapskaitomą atlyginimą. Patikrinę šią informaciją pareigūnai sužinojo, kad būtent taip ir yra – nemaža dalis darbuotojų buvo įdarbinti puse etato, bet dirbdavo visu etatu, dalį atlyginimo jie gaudavo vokeliuose. Taip dirbo barmenai, virėjai ir kiti darbuotojai.

Pasak pareigūno, taip buvo atlyginama už darbą maždaug 120-čiai žmonių, tiek žmonių dirba visose įmonės veiklose.

Nustatyta ir nelegalaus darbo faktų.

Neapskaitytos pajamos ne tik už banketus, renginius, dalis „Babilono sodų“ lankytojų sumokėtų pinigų taip pat buvo neapskaitomi.

Nuo 2022 metų sausio 1 dienos įstatymas įpareigoja įmones mokėti atlyginimus darbuotojams banko pavedimu.

„Operacija vyko standartiškai, buvo 20 mūsų pareigūnų, VMI atstovai, atlikome devynias kratas, įmonės veiklos vykdymo vietose, vadovo namuose. Rasti reikšmingi duomenys, kurie patvirtina įmonėje vedamą apgaulingą apskaitą. Kratų metu rasta ir grynųjų pinigų, bet ikiteisminio tyrimo metu nuspręsta neapriboti jų disponavimo, nes apribotas turtas, kurio turėtų pakakti žalai atlyginti. Kalbu apie pastatą ir žemės sklypus“, – teigė D. Rimkus.

Žala valstybei dar bus tikslinama, bet jau skelbiama, kad gali būti, kad neapskaityta per 500 tūkst. eurų pajamų. Dalis jų panaudoti atlyginimams vokeliuose sumokėti. Ši suma tyrimo metu dar gali keistis.

Metinė įmonės apyvarta siekia apie tris milijonus eurų.

Po pandemijos viešajam maitinimui buvo taikoma lengvata – taikoma 9 proc. PVM, kuri galioja iki šių metų pabaigos, bet mokesčiai vis tiek slepiami.

Kratos metu nustatyti du nelegalūs darbuotojai, tačiau pareigūnai neabejoja, kad jų bus kur kas daugiau.

Prokurorė D. Mackevičienė neabejojo, kad tyrimas gali užtrukti, nes jo apimtis – nemenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tetušys atmazins

Tetušys atmazins portretas
O bapkes is kur?Tovarišč zakatas?

:)))

:))) portretas
Kaip išsamiai nušviesta, kaip kruopščiai atlikta - gerai, o jei kitaip žiūrėt - žmonės algas gavo? Gavo? Išleido, už prekes, su PVM'u, vietinėje rinkoje? Tikėtina - taip. Tad dalis mokesčių pateko į biudžetą - FAKTAS. Žiūrim toliau - kas vyksta su surinktais mokesčiais - ką parodė SKAIDRINAM? Biudžeto grobstymas atsiskaitant su 120+ kortelių už kurą?! Čia tam reikia tuos mokesčius atiduoti? Kodėl apie tai nerašoma taip išsamiai? Artėja rinkimų (reklamos užsakymų, kuriuos apmoka iš biudžeto) metas, todėl geriau nesipykt? :)))

O kaip kitaip

O kaip kitaip portretas
Išgyvensi vagių ir žulikų valstybėje,jei mokesčiai 80%
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių