Klaipėdietis dingo pakeliui į namus

Keistą ir net mįslingą jauno klaipėdiečio bandymą iš Anglijos grįžti namo apgaubė nežinia. Po aštuonių mėnesių darbo jo kelionė į Lietuvą mikroautobusu nutrūko netoli Lamanšo sąsiaurio. Vakar vaikino paieškos jau ėmėsi Klaipėdos policijos pareigūnai.

Kreipsis į Londono policiją

22 metų Gyčio Maluko atvaizdu bei prašymu padėti dalijasi tūkstančiai feisbuko naudotojų. Jaunuolio draugai prašo visų, kas tik galėjo jį matyti, pagalbos.

Vaikino mama antradienį ryte apsilankė Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate ir kelias valandas bendravo su miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus Nusikalstamų veikų registravimo poskyrio pareigūnu.

Tą pačią dieną buvo pradėta G.Maluko paieškos byla. Pareigūnai ketina skelbti tarptautinę paiešką ir kreiptis į Londono policiją pagalbos.

Veikiausiai netrukus ir Klaipėdos kriminalinių įvykių suvestinėje pasirodys pranešimas apie dingusįjį. Tyrėjai prašys atsiliepti ką nors žinančius apie 170 cm ūgio, smulkaus kūno sudėjimo, tamsių trumpų plaukų G.Maluką ir praneš, kad paskutinė vieta, kurioje jis buvo, yra Londono priemiestyje Hendone "Brent Cross" prekybos centre.

Lietuvis čia buvo pastebėtas kovo 30 d.

Vairuotojas užsuko pas čigonus

Kovo pabaigoje vaikinas buvo susiruošęs grįžti į Lietuvą.

Skirtingai nei porą kartų anksčiau, klaipėdietis ketino keliauti ne lėktuvu, o važiuoti mikroautobusu. Tačiau iš Anglijos vaikinas kažkodėl neišvyko.

Mama bandė susisiekti su mikroautobuso, kuriuo sūnus turėjo grįžti, vairuotoju.

Paaiškėjo, kad vairuotojas jį paprasčiausiai paliko Folkstone, mieste netoli tunelio po Lamanšo sąsiauriu.

Čia, pasak jaunuolio mamos, galimybės važiuoti jis laukė visą dieną. Sūnus pasakojo mamai telefonu turėjęs nemažai baimių, kai važiavo lengvuoju automobiliu, kuris surenka keleivius ir atgabena juos iki mikroautobuso.

Esą vairuotojas visą dieną važinėjo neaiškiais keliais, buvo užsukęs pas čigonus, gėrė su jais arbatą, pardavė jiems rūkalų.

"Aš įsivaizduoju, kad jam buvo baisu būti tarp tokių žmonių. Kai naktį reikėjo lipti į tą autobusiuką, kuris važiuoja tuneliu, jis neįsėdo ir pasiliko. Po to mes dar kalbėjome, planavome, kaip jam nuvažiuoti iki oro uosto, kad galėtų grįžti į Lietuvą lėktuvu. Jis nėra važinėjęs tokiomis vietomis, supratau, kad pasimetė. Bandžiau jį raminti. Dvi dienas gyveno viešbutyje", – apie sūnaus klajones pasakojo mama.

Moteris tikino, kad pirmadienio naktį jos sūnaus ieškojo Londono policija.

Nežino, kaip padėti sūnui

"Sakė, kad kažkas pirmadienį matė jį "Makdonalde" geriantį kavą. Bet su manimi jis negali susisiekti. Kaip suprantu, iš jo pavogta viskas. Jis man tiesiogiai to nesakė, bet leido suprasti, jog yra būtent taip. Tikino, kad nieko nebeturi, nors namo važiavo su pinigais. Tai buvo antras kartas. Pirmą kartą jį apvogė tas vairuotojas, kaip sūnus minėjo, žemaitukas. Dabar jis nebeturi telefono ir kreditinės kortelės", – atviravo dingusio vaikino mama.

Šiuo metu klaipėdietis veikiausiai yra svetimame mieste be daiktų, dokumentų ir telefono.

Mama baiminasi, kad vaikinas nežino, kaip kapstytis iš nepavydėtinos situacijos.

"Man atrodo, kad policija turėtų suteikti jam kažkokią pagalbą. Juk aštuonis mėnesius jis dirbo stiklo fabrike. Yra socialiai apdraustas. Nežinau įstatymų, bet per televiziją girdėjau, kad yra kažkokia programa, padedanti grįžti emigrantams. Jei teisingai suprantu, tai būtent tokia programa gali padėti mano sūnui. Dar neturėjau laiko įsigilinti, – teigė moteris. – Į kokias valdiškas įstaigas ar Lietuvos atstovybes jis gali kreiptis, jei neturi pinigų net maistui? Neturi ir dokumentų, kurie gali įrodyti, kas jis yra. Jis gyveno kitame mieste. Draugai, kaip ir sūnus, dirba po 16 valandų per parą, todėl iš jų pagalbos negaliu tikėtis."

Paskutinės žinios – yra gyvas

Galima tik viltis, jog pažinę tautietį Anglijoje jam pagalbos ranką išties lietuviai. Galbūt vaikinas pats susipras nukeliauti iki miesto, kuriame dirbo ir paprašys draugų pagelbėti.

Svarbu, kad paskutinės žinios suteikia vilčių – G.Malukas yra gyvas ir pajėgus savimi pasirūpinti.

Tikėtina, kad jam pavyks rasti labdaros organizacijų ar valdiškų įstaigų, kurių galioje suteikti į nepavydėtiną situaciją pakliuvusiam vaikinui bent kokią nors pagalbą ir apie tai pranešti labai išgyvenančiai mamai.

Reikia tikėtis, kad kažkokių žingsnių ieškant dingusiojo imsis ir pareigūnai. Policijos reforma pakoregavo daugelį policijos veiklos sričių, pasikeitė ir dingusių žmonių paieškos tvarka.

Kol nėra įtarimo apie ypatingą, rezonansinį nusikaltimą, tokius tyrimus atlieka teritorinių policijos komisariatų tyrėjai. Paprastai skelbiama tarptautinė paieška, per Tarptautinę ryšių valdybą suteikiama visa reikalinga informacija apie ieškomą asmenį, tuo pat metu pasiunčiami kitos šalies policijai prašymai atlikti tam tikrus veiksmus.

Šalies, kurioje dingo Lietuvos pilietis, teisėsaugos organų atstovai imasi tikrinti suteiktą informaciją.

Kur kas didesnės patirties ieškant pražuvėlių turi Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Šios valdybos pirmojo skyriaus vadovas Robertas Gurinskas pasakojo, jog dažniausiai nežinia kur esančių artimųjų ieškoma ten, kur mūsiškių daugiausia – Anglijoje, Airijoje, Vokietijoje, anksčiau – ir Ispanijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Brii

Brii portretas
Ar yra kokiu ziniu?!

R

R portretas
kad jaunas žmogus galėjo užsibaliavoti ir praūžti pinigus - tikėtina, būtų juk nemalonu pranešti tėvams, jog viską, ką uždirbau - prabaliavojau.. BET kad jį galėjo užpulti ir apiplėšti - irgi tikėtina.. bet nesueina galai.. apskritai, visad keliaudavo lėktuvu, o dabar pasirinko nesaugų kelią (pabrėšiu: įsėst į autobusiuką naktį? wtf? Vien tai išgirdus bėgt reikėjo) ir pasiėmė visus pinigus..Logikos nulis..be to, atseit nakvojo viešbutyje po to, kai buvo apiplėštas ir likęs be pinigų? Tai iš kur jau gavo pinigų viešbučiui? Taip pat norėčiau pabrėžti, jog bilietus galima gauti dabar nuo 20 EUR į vieną pusę..tad nereikia meluot, kad autobusiuku būtų pigiau.. taip kad straipsnis parašytas visiškai šūdinai, jokios informacijos nei apie žmogų, nei apie pačią situaciją..kažkokia nesamonė suvelta ir tiek..panašu, jog didžiąją dalį reporteris tiesiog prikūrė, kad įspūdingiau atrodytų straipsnis..tpfu ant tokios vadinamosios "pagalbos"

abs

abs portretas
Kas cia per minciu srautas??? Suverstas kazkoks slamstas i vena straipsni....
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių