Vokietijos karo laivų grėsmė Baltijos jūrai

Lenkija siekia įtikinti Vokietiją, kad ši imtųsi iniciatyvos tvarkyti įvairiose Baltijos jūros vietose Antrojo pasaulinio karo metais nuskendusius laivus, kurie kelia pavojų aplinkai.

Lenkija paragino Vokietiją

2020 m. liepos 1 d. Vokietija dvejiems metams perėmė pirmininkavimą HELCOM Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisijai.

Lenkija paragino Vokietiją, kad ši imtųsi iniciatyvos Baltijos jūroje tvarkyti Antrojo pasaulinio karo laivų nuolaužas. Lenkija pirmiausia nori, kad Vokietija atkreiptų dėmesį į jos pakrantėje esančius nuskandintus Antrojo pasaulinio karo laivus.

Didžiausią pavojų kelia Lenkijos pakrantėje, Gdansko įlankoje, 1945 m. balandį po sovietų lėktuvų atakos nuskandintas 179 m ilgio nacistinės Vokietijos tanklaivis „Franken“.

Laivas perskilo per pusę. Jūros dugne jo vidurys ir laivagalis yra už 420 m. nuo laivapriekio.

Kai laivas nuskendo, jame buvo 2,7 tūkst. tonų degalų. Dalis jų ištekėjo, tačiau šiuo metu 5 bakuose dar yra nuo 573 iki 1 221 tonos kuro. Prakiurus bakams to kiekio užtektų užteršti Gdansko įlankos vandenis ir paplūdimius.

Istorija: nemaža dalis karo laikų skenduolių dar kelia pavojų. (Interneto nuotr.)

Tebeieško metodų

Lenkijos valdžia gavo oficialų Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atsakymą. Jame teigiama, kad Vokietijos federalinė vyriausybė žino apie galimas aplinkos taršos problemas Gdansko įlankos rajone, įskaitant Antrojo pasaulinio karo laivų nuolaužas.

Ar Vokietija imsis kokių nors veiksmų, kad pavojus būtų pašalintas?

„Pavojingų medžiagų pašalinimas, pavyzdžiui, sunkiojo aliejaus iš laivų nuolaužų, dar nėra gerai įvertintas. Bandymai tai daryti gali sukelti pavojų, kad pavojingos medžiagos išsklis į aplinką. Todėl tarptautinės mokslininkų grupės dar kuria pavojingų medžiagų pašalinimo iš laivų nuolaužų metodus“, – teigiama Vokietijos užsienio reikalų ministerijos dokumente.

Faktas: Gdansko įlankos dugne su sonaru užfiksuotos dviejose vietose išmėtytos Vokietijos tanklaivio „Franken“ nuolaužos, kurių vienoje dalyje yra daug kuro. (Interneto nuotr.)

Pavojingos per 100 nuolaužų

Pagal preliminarius mokslininkų skaičiavimus, Baltijos jūroje, įskaitant ir jos įlankas, yra nuo 8 iki 10 tūkst. įvairių laivų nuolaužų. Nemaža dalis jų iš Antrojo pasaulinio karo laikų.Taršos aplinkai pavojų kelia mažiausiai 100 laivų nuolaužos, kuriose yra likę degalų.

Nuskendusių laivų nuolaužų su užsilikusiu kuru, tepalais yra įvairiose Baltijos jūros vietoje, daugiausia ten, kur vyko didesni mūšiai.

Lenkijos pajūris yra vienas labiausiai Antrojo pasaulinio karo laivų nusėtų vietovių Baltijos jūroje. Tam įtakos turėjo skubus nacistinės Vokietijos karo laivų atsitraukimas, civilių gyventojų evakuacija 1945 m., kuriuos lydėjo nuolatiniai sovietų karo lėktuvų ir povandeninių laivų antpuoliai.

Lenkijos pajūryje kraujuojančia žaizda laikomos ir vokiečių laivo „Štutgart“ nuolaužos Pucko įlankoje. Kuro nutekėjimas iš jo prasidėjo dar 1999 m. Tekėjimo intensyvumas ir užterštumo zona nuolat didėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

..Rusai, britai ir prancūzai nuskandino tuos laivus,..

..Rusai, britai ir prancūzai nuskandino tuos laivus,.. portretas
Na o prie ko cia dabar PRANCUZAI? Jeigu . pasirasant vokieciu kapitulicija - Fedmarsalas Keitel susuko-- " nejagi ir jus- prancuzai -MUS NUGALEJOTE??

to Vv

to Vv portretas
Ir, Klaipeda(MEMEL) irgi--...miestą ir uostą 99 metams Vokietijos administracijai. ? Geras mintis!! Nes, tais laikias- Memelio centre stovejo tyk senas , slubotas vokietis, diedukas su medine lazda!! Ir tvarka buvo!! O, ne taip kaip dabar yra .-- prie" Lietuvos administracija".:))

>Vv

>Vv portretas
O Gdyne, Kolobrzegas, Scecinas..?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių