Valstybiniame būste – be teisės rinktis pigesnį elektros tiekimą

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos būste gyvenantis Viktoras Balsevičius su šeima liko be nepriklausomo elektros tiekėjo sutarties. Pasirodo, žmonės turi tik pareigą mokėti mokesčius, tačiau teisės rinktis pigesnį elektros tiekimą neturi.

Mokės brangiai

Keturiasdešimt metų miško pjovėju išdirbusiam V.Balsevčiui belieka laukti Vyriausybės nutarimo. Tik tuomet bus leista būstą perduoti Neringos savivaldybei, kuri jau galės su gyventojais sudaryti nuomos sutartį.

"Iki spalio 1-osios turėjome pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Mes buvome pasirinkę įmonę "Perlas Energija". Tačiau įmonei bankrutavus, atsidūrėme tarp tų 180 tūkstančių, kurie liko be elektros tiekėjo. Artėja žiema, elektros kainos baugina, o mums paaiškino, kad už elektrą mokėsime brangiai, nes negalime sudaryti sutarties su nepriklausomu tiekėju", – pasakojo V.Balsevičiaus sūnus Tomas, ėmęsis žygių opiam tiekėjo klausimui išspręsti.

Įmonės "Ignitis" ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė patikino, kad V.Balsevičius, kaip ir jo šeima, nuo rugsėjo 1-osios išties pateko į visuomeninio elektros tiekimo kategoriją.

"Šiems klientams išsiųsta informacija ir pasiūlymas sudaryti sutartį. Jie yra "Ignitis" klientai. Kadangi klientai priklauso trečiajam elektros tiekimo liberalizavimo etapui, tikėtina, kad elektros suvartojimas yra nedidelis. Visuomeninio tiekimo sutartis yra laikina ir ji galioja be pasirašymo. Ji turėtų galioti iki tol, kol prasidės trečiasis etapas, o jis, kaip žinome, yra nukeltas", – paaiškino L.Beganskienė.

"Bet visuomeninio tiekimo kaina ypač pakilo, neaišku kiek teks mokėti žiemą. Nuvažiavome į įmonę "Ignitis", dar kelis kartus skambinome, atsakymas vienas – pateikite būsto nuomos sutartį, tuomet galėsite rinktis nepriklausomą tiekėją", – pasakojo T.Balsevičius.

Teismo verdiktas – iškeldinti

V.Balsevičius su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija 2009 m. buvo pasirašęs tarnybinių gyvenamųjų patalpų nuomos sutartį.

Direkcijos vyr. patarėja teisės klausimais Gintarė Čiakienė akcentavo, kad būstas buvo išnuomotas V.Balsevičiui, nes jis dirbo direkcijoje.

"Pasibaigus darbo teisiniams santykiams, atsirado pareiga išsikraustyti iš neteisėtai užimamų patalpų, tačiau patalpos nebuvo atlaisvintos, o V.Balsevičius ir jo šeima patalpomis naudojosi toliau. Dėl šios priežasties direkcija kreipėsi į teismą su ieškiniu dėl V.Balsevičiaus ir jo šeimos narių iškeldinimo iš tarnybinių gyvenamųjų patalpų. Klaipėdos apylinkės teismas 2018 metais direkcijos ieškinį atmetė", – įvykių chronologiją vardijo direkcijos teisininkė.

Tačiau Klaipėdos apygardos teismas po pusmečio panaikino Klaipėdos apylinkės teismo sprendimą ir priėmė naują – direkcijos ieškinį tenkino visiškai.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas jį panaikino ir bylą perdavė iš naujo nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

2019 m. sprendimu Klaipėdos apygardos teismas panaikino ankstesnę nutartį ir priėmė naują sprendimą – iškeldinti iš gyvenamosios patalpos nesuteikiant kitų patalpų.

Teismo sprendimo dalį dėl V.Balsevičiaus iškeldinimo su visais jam priklausančiais daiktais iš minėto turto įvykdymą atidėti trijų mėnesių terminui.

Mes nesiėmėme iškeldinimo procedūros, nes tai būtų buvę žiauru.

Savivaldybė turtą imtų

"Direkcijai žinoma, kad V.Balsevičius ir žmona kitos gyvenamosios patalpos neturi. V.Balsevičius yra įgijęs teisę į senatvės pensiją, todėl siekis veiksmingai naudoti valstybės turtą, turėtų būti įvertinamas laikantis proporcingumo principo. Atsižvelgiant į minėtą principą, nekilnojamasis turtas, kuriuo naudojasi V.Balsevičius, 2020 metais direkcijos komisijos sprendimu pripažintas nereikalingu direkcijos funkcijoms vykdyti ir nuspręsta šį turtą siūlyti Neringos savivaldybei", – situaciją komentavo direkcijos teisininkė.

Neringos savivaldybės taryba nusprendė turtą perimti.

Tačiau centralizuotam valstybės turto valdytojui – Turto bankui nesutikus, nekilnojamasis turtas buvo tik parengtas perduoti Turto bankui.

Negali nuomoti

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser tikino, kad žmogiškai puikiai supranta V.Balsevičiaus šeimos situaciją.

"Mes tikrai dėjome daug pastangų, kad pagelbėtume šiems žmonėms. Mums šio būsto nereikia, parkas nėra ta institucija, kuri turi aprūpinti žmones gyvenamuoju plotu. Tai gali daryti Neringos savivaldybė, o ji sutiko perimti turtą. Bet juk Turto bankas nesutiko perduoti. Mes dar turėjome įrodinėti, kad šis turtas nereikalingas valstybei", – pasakojo A.Feser.

Pasak jos, direkcija negali sudaryti būsto nuomos sutarties su pensininku, nors jis ir dirbo direkcijoje. O direkcija negali pasirinkti elektros tiekėjo, nors pats būstas kol kas priklauso jai.

"Mes nesiėmėme iškeldinimo procedūros, nes tai būtų buvę žiauru. Žmogus tiek metų mokėjo už elektrą. Visi laukėme, kad situacija jau tuojau išsispręs. Niekas nepagalvojo, kad gali taip viskas susidėlioti. Savotiški spąstai", – kalbėjo A.Feser.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė A.Feser įsitikinusi, kad labai jau kuklias gyvenamąsias patalpas derėtų kuo greičiau perduoti savivaldybei. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Perduoti sutinka

Turto banko komunikacijos konsultantė Jolita Skinulytė-Niakšu patikino, kad Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija išties yra kreipusis į Turto banką dėl valdomo turto, esančio Alksnynės gatvėje, Neringoje, perdavimo.

"Turto bankas centralizuotai valdo tik administracinį turtą, o kitos paskirties turtas, jei jis nėra reikalingas valstybės funkcijoms vykdyti, yra parduodamas. Šiuo atveju minėtame turte gyvena asmenys, kurie teismo sprendimu negali būti iškeldinti, taigi turtas yra reikalingas ir juo labiau negali būti parduotas su gyventojais", – aiškino J.Skinulytė-Niakšu.

Gyventojų aprūpinimo būstu programą įgyvendina savivaldybės, todėl parko direkcijai buvo pasiūlyta kreiptis į Neringos savivaldybę, kad pastaroji perimtų minėtą turtą.

"Ką direkcija ir padarė. Rugsėjo 19 d. gavome parko direkcijos kreipimąsi dėl minėto turto pripažinimo nereikalingu valstybės funkcijoms atlikti ir šio nekilnojamojo turto perdavimo Neringos savivaldybės nuosavybėn jos savarankiškajai funkcijai įgyvendinti. Turto bankas nedelsdamas pateikė savo išvadą, kad neprieštarauja tokiam sprendimui. Perduodamas turtas: gyvenamasis namas, tvartas, sandėlis ir priklausiniai – šulinys, tvora", – patikslino J.Skinulytė-Niakšu.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė A.Feser, išgirdusi, kad Turto bankas jau vis dėlto pritaria turto perdavimui, apsidžiaugė, kad situacija juda iš mirties taško.

"Turto bankui pritarus, bus rengiamas Vyriausybės nutarimas dėl turto perdavimo Neringos savivaldybės nuosavybėn. Kiek minėtas procesas užtruks, labai sunku nuspėti. Visų sutikimai jau yra. Tereikia Vyriausybės nutarimo, kurio kažkiek dar teks palaukti. Kuo greičiau reikia tą būstą perduoti. Mums nekyla ranka pradėti iškeldinimo procedūrų", – tikino A.Feser.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Geri gyventojai gyvena šiame name. Kaip matytis iš nuotraukos , ko gera 2 pasaulinio karo metu tankas užkliuvo laiptų, tai vargetos žmonės niekaip nesugebėjo susitvarkyti. Vis koja užkliūdavo alaus kamštelio ir pargriūdavo. Tokiems gyventojams negalima patikėti net šuns būdos eksplotuoti.

Elektros tiekimas

Elektros tiekimas portretas
yra strateginė šalies sritis ir ją išimtinai privalo vykdyti Valstybė.Šalin parsidavusių politikų sugalvotas žmonių apvaginėjimo schemas!

tik

tik portretas
apie kokias /teises/ galima isviso kalbet sioje kreivu /veidrodziu/ kreivio energobardake kai 50m tam pa c iam igniciui mokejes saziningai turedams min pensija gauni 1 dziaugsminga rasta su nauju kodu ir tarifu 032...toliau seka patycios nes terminalas nepriema toliau graziau as nefiksuotas rasau nauja prasyma vel dziaugsmo kupinas rastas tik sis dz iaugsmas jau 034 ...ir to maza atsiunte dar 1 /dziaugsma/ kur 7 lapu reikalavimai eit i pasta ir is naujo viska kartot as vos paeinu tai kai paskambinau igniciui tai tik per 3 konsultanta ar administratoriu paeiskejo klaida ir tik pareisku nepasitenkinima ju darbu atsiprase nes jau ruosiausi eit i teisma pasitares su advokatu tai akivaizdzios patycios ir uz si moralini ir psichologini veiksma teis ma s privaletu ivertynt materjaliskai tai siai administracijai praeitu noras lupikaut is pensininku ???===
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių