V. Čepas medalio nenusipelnė?

Laisvės gynėjų dienos proga Prezidentas Gitanas Nausėda Sausio 13-osios atminimo medaliais apdovanos 12 asmenų, kurie prieš 30 metų aktyviai gynė šalies laisvę ir nepriklausomybę, saugojo visuomenės rimtį ir žmonių sveikatą. Tačiau tarp jų ir vėl nėra klaipėdiečio Vytauto Čepo, kurio dėka tuo įtemptu metu Klaipėdoje buvo išvengta kraujo praliejimo.

Tragiškų Sausio 13-osios įvykių išvakarėse šalies prezidentai paprastai apdovanoja labiausiai tuomet Lietuvai ir jos žmonėms nusipelniusius asmenis.

Per visą nepriklausomybės laikotarpį šalyje buvo įteikta per 4,3 tūkst. Sausio 13-osios atminimo medalių.

Sausio 8 d. dekretu Laisvės gynėjų dienos proga Prezidentas G.Nausėda Sausio 13-osios atminimo medaliais apdovanos 12 asmenų, kurie 1991 m. sausio–rugsėjo mėnesiais aktyviai gynė šalies laisvę ir nepriklausomybę, saugojo visuomenės rimtį ir žmonių sveikatą.

Šiemet tarp apdovanotųjų – 58 m. klaipėdietis Virginijus Gečas, kuris 1996 m. metais pagerbtas ir Kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu.

Taip pat šiemet Sausio 13-osios medaliu bus apdovanotas ir Klaipėdos rajono gyventojas Vladimiras Okunevas, gimęs 1956 m.

Deja, tarp apdovanotųjų už nuopelnus valstybei bei žmonėms ir šiemet nėra V.Čepo, kuris 1991-aisiais padarė viską, kad uostamiestis nepasrūtų krauju, kad galingi sovietų armijos daliniai nesiimtų priešiškų veiksmų, kad atsikuriančiai nepriklausomai Lietuvai nelojalūs klaipėdiečiai, kurių čia buvo itin daug, nekeltų sumaišties.

Jis tuomet vadovavo Klaipėdos miesto tarybai, nuolat vedė derybas su sovietų pulkininkais, tikindamas, kad, išvažiavę tankais į gatves, jie nieko nepasieks.

Klaipėdoje išvengta smurto protrūkių ir svarbiausia – žmonių aukų, sovietų kariškiai nepanaudojo ginklų.

Tai didelis šio politiko nuopelnas Lietuvai, kuris valstybės lygiu liko nepastebėtas iki šiol.

V.Čepas, skirtingai nei kiti kur kas mažiau nei jis nusipelnę asmenys, jokių garbingų apdovanojimų neturi, tik 2000-aisiais jam įteiktas Lietuvos nepriklausomybės medalis.

Nors pats V.Čepas niekada nesijautė neįvertintas ir į apdovanojimus iki šiol teigia tebežiūrintis ironiškai, toks valstybininkų požiūris į šio žmogaus nuopelnus kelia nuostabą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To meto liūdininkas Romas

To meto liūdininkas Romas portretas
sakoma, revoliucija ryja savo vaikus... taip ir yra. Pirmieji , kurie stiojo už savo miestą, jo žmones ir kultūrą yra stumiami į užmaštį, o "švonderiai", kurie kažkada slėpėsi už pirmųjų tikrų veikėjų nugaros dabar kuria savo "istoriją". Klausimėlis: 1991 sausio 13 d. kokiose gretose stovėjo ir ką veikė "dūdorius" ir aukštas ir gražus iš Klaipėdos, negi jie šiandien nežino kas tada buvo Vytautas Čepas ??? Gėda Klaipėdos miesto tarybai, merui ir tam gražuoliui iš Daukanto aikštės. Daktare VYTAUTAI ČEPAI, JŪS ŠAUNUOLIS IR KLAIPĖDOS ŽMONĖS NEPAMIRŠO JŪSŲ. AČIŪ JUMS UŽ SĄŽININGAI ATLIKTĄ PAREIGĄ SAVO MIESTUI IR TĖVYNEI. Žmonių pagarba ir atmintis yra vertesnė už bet kokius medalius.

taip

taip portretas
komunistuojantiems medaliai nepriklauso

Antanas Barabanas

Antanas Barabanas portretas
Manau, kad tai švelniai sakant ,yra hu-jo- vai. Apie kokį sausio 13 medalį jūs čia vapate. 300 klaipėdiečių jį turi, o asmuo labiausiai to vertas ne.Negi jis net tokio apdovanojimo nenusipelnė ? JEI JAM KADA NORS TA MEDALI IR DUOS AŠ JO VIETOJE JO NEIMČIAU. Kažkokios šlykščios dvaro intrigos.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių