Uostamiestis pakvipo stintomis: kainos – bauginančios?

Stintų kvapas uostamiesčio turgavietėse savaitgalį tvyrojo vos vieną valandą. Pirmosios šios žuvys už nemenką kainą pirkėjų buvo išgraibstytos akimirksniu. Žvejai džiūgauja, kad tikrasis stintmetis jau ne už kalnų.

Pirmosios stintos jūros priekrantėje dažniausiai pasirodydavo spalio viduryje. Tačiau šį rudenį trūko dienų, kai pūstų šiaurės vakarų vėjai.

Klaipėdietis Marius Narbutas tikino, kad pirmąsias stintas gaudė gaudyklėmis.

"Vieni įsikuria netoli Palangos, Šventosios, mes gaudyklėmis dvi dėžės sugavome netoli Klaipėdos uosto vartų. Nors socialiniame tinkle žinutė apie stintas sulaukė daugybės skaitytojų, virš šimto tūkstančių, tačiau tokio pirkėjų būrio nebuvo", – stebėjosi M.Narbutas.

Vyras pasakojo žuvimis prekiaujantis prie Dangės upės esančioje prekyvietėje.

"Matyt, daugiau emociškai žmonės domėjosi. Pirmųjų stintų kaina – nemaža. Bet tai juk pirmosios stintos", – akcentavo klaipėdietis.

O štai šeštadienį kelios stintų dėžės Naujajame turguje buvo išpirktos akimirksniu. Į žuvų paviljoną pirkėjai užsuko vedami uoslės.

Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Mickus tikino, kad aštuonių eurų kaina už stintų kilogramą klaipėdiečių neatbaidė.

"Išpirko viską ir mikliai. Tik šeštadienį žvejai turėjo stintų, bet viliamės, kad stintmetis jau prasidės", – pastebėjo V.Mickus.

Žvejai pasakojo, kad pirmosios stintos priekrantėje pasirodė šiek tiek vėluodamos. Tiesa, pačios žuvys į marias jau traukia pilnos ikrų.

"Spalio mėnesį pūtė netinkami vėjai. Pasisukus vėjams iš šiaurės ir šiaurės vakarų, stintų turėtų būti daugiau. Svarbu, kad tinkami vėjai išsilaikytų keturias paras. Tuomet susiformuoja srovės, o su šaltu vandeniu atkeliauja ir stintos", – tikino Lietuvos jūrų muziejaus biologas Remigijus Dailidė.

Žvejai mėgėjai stintas ima gaudyti nuo Palangos tilto. Kai kurie sugauna po kelias dešimtis žuvelių.

Pirmieji žvejai pasirodė ir uosto krantinėse, tačiau kol kas laimikiais niekas nesigiria.

"Jau laukia pirmieji ir alkanieji. Bet jiems dar teks palūkėti. Šiuo metu tik labai kukli stintmečio pradžia. Kol kas gaudo tik priekrantės žvejai jūroje. Bet netrukus jos ims gausiau sukinėtis ir apie uosto vartus", – įžvelgė R.Dailidė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
Baikit cia jus triesti tek ziniasklaida, tiek koentatoriai, nepirkit jei neikandat.

Puciu

Puciu portretas
Laikas uzdrausti versline zvejyba.

Šiaip tai yra

Šiaip tai yra portretas
kur daugiau, ekonomiškiau, prasmingiau išleisti pinigus.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių