Susidėvėjęs vamzdynas – it tiksinti bomba

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio daugiabučių namų administratorių duomenimis, susidėvėję vandens ir kanalizacijos vamzdynai šiuose pastatuose lemia apie 50 proc. visų avarijų. Neretai jos gyventojams baigiasi ne tik dideliais nepatogumais, bet ir slegiančiais finansiniais nuostoliais. Kada svarbu susirūpinti šių tinklų būkle, kas gresia atsisakius įsiklausyti į ekspertų patarimus, kuo rizikuoja susidėvėjusių vamzdynų bendraturčiai, komentuoja bendrovės „Mano BŪSTAS“ bei Klaipėdos miesto savivaldybės atstovai.

– Kaip įvertintumėte šiandienos situaciją, kalbant apie daugiabučių namų vamzdynus: ar daug jų yra kritinės būklės ir reikalauja remonto?

– Daugiabučių namų vamzdynų būklė yra ganėtinai prasta, ir ypač tai pasakytina apie senamiesčio bei vadinamojo žvejybos uosto rajono teritorijas, kur didžioji dalis vamzdynų įrengta pogrindžio kanaluose. Žinoma, ne išimtis – ir kiti namai.

Pogrindžio kanaluose esančių vamzdynų apžiūrai turi būti paliktos revizinės angos, bet jų dažniausiai nebebūna, nes remonto metu pirmų aukštų gyventojai jas užbetonuoja ar kitaip panaikina. Todėl negalime prevenciškai įvertinti vamzdyno būklės, o įvykus avarijai – greitai rasti gedimo židinio. Dar daugiau – tokiais atvejais dažnai tenka ilgai įrodinėti, kad pirmo aukšto gyventojai privalo suteikti prieigą prie bendros namo inžinerinės įrangos. Tad pirmo aukšto patalpų savininkams remonto atveju primygtinai rekomenduoju grindyse palikti revizines angas, kad įvykus nelaimei nereikėtų ardyti grindinio ir būtų galima greičiau pašalinti gedimus.

Panaši situacija ir su sienose esančiais vamzdynais. Neretai gyventojai, atlikdami remontą bute, uždengia nišą plokšte, nepalikdami prieigos prie vamzdyno jo apžiūrai ir remontui. O taip elgtis nevalia – bendrojo naudojimo vamzdynų negalima uždengti aklinai. Šiuo atveju reikėtų montuoti revizines dureles.

Nuolat atliekame įvairaus tipo vamzdynų patikrą ir surašę defektinius aktus apie tai informuojame gyventojus. Jeigu nustatome, kad vamzdynų būklė išties kritinė, klientams siūlome nedelsiant pritarti remonto darbams ir nelaukti, kol įvyks nelaimė. Iš patirties galiu pasakyti, kad susidėvėję vamzdynai anksčiau ar vėliau trūksta, o tada bėdos tik prasideda.

– Tad kuo rizikuoja gyventojai, jei neįsiklauso į ekspertų raginimus tvarkyti susidėvėjusius vamzdynus?

– Kaip jau minėjau, per ilgus metus vamzdynai susidėvi, o tai reiškia viena – didelę avarijos tikimybę. Todėl jeigu gyventojai ignoruoja ekspertų išvadas ir nepritaria vamzdynų remontui, įvykus avarijai jų laukia ne tik finansiniai nuostoliai, bet ir dideli nepatogumai. Trūkus vamzdžiui ar susidėvėjus jo komponentams, užliejamos patalpos, sugadinamas butuose esantis turtas, kyla trumpojo elektros jungimo pavojai. O ką patiria butų savininkai, išsiliejus buitinėms nuotekoms, galime tik įsivaizduoti.

Todėl nuoširdžiai rekomenduoju gyventojams įsiklausyti į specialistų rekomendacijas ir jeigu atėjo laikas – pritarti vamzdynų keitimui ir planuoti ne lokalų, bet viso vamzdyno remontą. Taip, tokie darbai reikalauja investicijų, tačiau juos atlikus užliejimų ir avarijų rizika sumažėja iki minimumo.


Komentaras

Algis Gaižutis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Statinių administravimo skyriaus patarėjas

– Ką patartumėte gyventojams, kurie net ir po techninio prižiūrėtojo kasmetinės apžiūros išvadų dėl susidėvėjusių vandentiekio ir nuotekų vamzdynų bei būtinybės juos remontuoti kategoriškai atsisako pritarti šiems darbams?

– Vienareikšmiško atsakymo, ką tokiu atveju būtų galima patarti gyventojams, turbūt nėra. Statybos techninis reglamentas STR reglamentuoja, kokios procedūros privalomos avarijų arba kitais atvejais. Kita vertus, priimdami vienokį ar kitokį sprendimą, kuris priklauso nuo jų pačių valios, daugiabučio namo bendraturčiai prisiima ir atsakomybę už galimas pasekmes.

Pagal teisės aktus name patvirtintas techninis prižiūrėtojas, remdamasis STR nustatytais reikalavimais, turi fiksuoti nuotekų ir šalto vandens tinklų būklę, o savo stebėjimus pateikti žurnale. Kai specialistas konstatuoja kokias  nors problemas, jis savininkams pasiūlo ir atitinkamus sprendimus.

Jei gyventojai nepasitiki atestuoto techninio prižiūrėtojo pateikta informacija ir išvadomis, jog būtina imtis remonto darbų, galima samdyti ekspertą ir atlikti ekspertizę, kurios metu konstatuojama vamzdyno būklė, nurodomos rekomendacijos.

Jei ir ekspertizės išvados neįtikina žmonių, belieka gyventi nuolat laukiant kažkokio kritinio momento, avarijos, kai sprogs vamzdis, bus užtvindytos patalpos ar teks susidurti su kokia nors kita ekstremalia situacija ir jau reikės skubaus namą administruojančios įmonės specialistų įsikišimo bei sklandaus problemos sprendimo.

Tačiau įprastai tokie darbai reiklūs laikui – užtruks, kol bus atliktos visos pirkimų procedūros, parinktas rangovas ir panašiai, o tuo metu žmonėms teks patirti nemažų nepatogumų ir galimai papildomų išlaidų sukeltos avarijos padariniams šalinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių