Slaugos ligoninėje – dėmesys paliatyviajai pagalbai

  • Teksto dydis:

Paliatyvioji pagalba apibrėžiama kaip ligonio, sergančio pavojinga gyvybei, nepagydoma, progresuojančia liga, ir jo artimųjų gyvenimo kokybės gerinimo priemonė. Kaip geriau padėti žmogui, kuris nepajėgia be medikų pagalbos išgyventi, ir kurio dienos, o galbūt ir valandos jau suskaičiuotos?

Būtent siekdama atsakyti į šiuos klausimus į kokybiškesnę paliatyviosios pagalbos paslaugą ir gilinosi Klaipėdos medicininės slaugos ligoninė, vykdanti Europos Sąjungos (ES) finansuojamą projektą „Slaugos ir paliatyviosios slaugos paslaugų plėtra pasienio regione“. Šio projekto tikslas – kokybiškos ir savalaikės paliatyviosios pagalbos paslaugos sunkiai sergantiems žmonėms ir jų šeimoms. ES programos „Slaugos ir paliatyviosios pagalbos paslaugų plėtra pasienio regione“ finansavimui skyrė 986 691 Eur, projekto įgyvendinimo trukmė – 24 mėnesiai.

Paliatyviosios pagalbos projekto startas sutapo su koronoviruso pandemijos pradžia Lietuvoje ir pasaulyje. Tad Klaipėdos medicininės slaugos ligoninei teko dirbti sudėtingomis karantinų bei kitų apribojimų sąlygomis, priimti sprendimus pagal besikeičiančią situaciją, išmokti virtualaus bendravimo vykdant užduotis. Šiandien galima pasidžiaugti, kad ES projektas nesustojo, numatyti jame darbai buvo vykdomi atkaklaus ligoninės specialistų, medicinos darbuotojų darbo dėka. Pagerėjusias gydymo ir hospitalizavimo sąlygas jau teigiamai įvertino pacientai, o gydytojai ir slaugytojai džiaugiasi gauta nauja slaugos, gydymo ir kita įranga, kuri akivaizdžiai palengvina ir pagerina sunkių ligonių priežiūrą, slaugą ir gydymą.

Projektas dar nebaigtas, tačiau atlikti pagrindiniai darbai: renovuotos per 200 kv. m ploto paliatyviosios slaugos patalpos, įsigyta naujų funkcinių lovų, įvairių medicinių ir slaugos priemonių (deguonies koncentratoriai, priešpraguliniai čiužiniai, pacientų judėjimą lengvinančios priemonės ir kt.), buitinių priemonių pacientų reikmėms (televizoriai, šaldytuvai, skalbyklė, indaplovė), atnaujinta biuro įranga medicinos personalui (kompiuteriai, spausdintuvai). Viena iš naujovių – ypač sunkių pacientų, kuriems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, slauga: įsigyta ir praktikoje jau naudojama dirbtinės plaučių ventiliacijos įranga (didelės tėkmės deguonies koncentratorius, oskigenatorius ir kt.), taip pat įsigytas defibriliatorius, kuris yra nepamainomas prietaisas kaip skubi pagalba staigiai sutrikus paciento širdies veiklai. Sunkių ligonių priežiūrai nupirkti nauji gleivių atsiurbėjai, įsigytas stebėsenos aparatas, skirtas nuolat sekti paliatyviųjų pacientų kraujo spaudimą, širdies ritmą, kraujo įsisotinimą deguonimi.

Ligoninėje sėkmingai įvyko paliatyviosios pagalbos teoriniai ir praktiniai mokymai – startavo keturios mokymo programos: „Sunkiai sergančio žmogaus slaugos aspektai“, „Savanorių patirtis, teikiant paliatyviąją pagalbą“, „Ergonomika slaugoje“, „Paliatyviosios pagalbos paslaugų valdymas“. Mokymuose – teoriniuose ir praktiniuose užsiėmimuose – pagal kiekvieną programą dalyvavo po 20 dalyvių. Jau parengtos ir keturios metodinės rekomendacijos, kurios bus atspausdintos kaip atskiri keturi leidiniai-knygelės, ir taps pagalbininkais teikiant profesionalią paliatyviąją pagalbą.

Ši publikacija buvo parengta padedant Europos Sąjungai. Už publikacijos turinį atsako tik VšĮ Klaipėdos medicininės slaugos ligoninė ir jis negali būti laikomas atspindinčiu Europos Sąjungos požiūrį.

http://eni-cbc.eu/lr/en

https://ec.europa.eu/info/index_en



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių