Šildymo sezonas Klaipėdoje – ne už kalnų

Gyventojai su tam tikru nerimu laukia šio šildymo sezono. Vis dėlto pagrindinis dalykas, kaip ir praėjusiais metais, – šilumos suvartojimo kiekiai. Nuo to labiausiai ir priklausys būsimų sąskaitų dydis.

Žmonės laisvi apsispręsti

Kol kas oro sąlygos šį rudenį dar gana palankios.

Akivaizdu, kad šiemet Klaipėdoje šildymo sezonas prasidės jau antroje spalio pusėje, tad pirmosios sąskaitos už šildymą gyventojų neturėtų labai išgąsdinti.

Uostamiestyje per pastaruosius 17 metų šildymo sezonas vėliausiai – spalio 27 d. – buvo pradėtas 2008 m., anksčiausiai – spalio 7 d. 2019 m., o pernai – spalio 12-ąją.

Jau šiandien, spalio 17 d., šildymo sezono pradžią skelbia uostamiesčio kaimynai – Klaipėdos rajono savivaldybė.

Administracijos direktoriaus įsakymu bus pradėtos šildyti rajono švietimo įstaigos.

Paklaustas, ar bendrovė pasirengusi šildymo sezonui uostamiestyje, "Klaipėdos energijos" vadovas Antanas Katinas patikino, kad įmonė visada pasiruošusi.

"Mūsų klientai gali šildyti būstus ir vasarą, jei tik norėtų. Kadangi didžioji dauguma šilumos punktų yra modernūs, gyventojai gali atsisukti šildymo sklendę kada nori. Šildymo sezonui mieste parengti visi pastatai. Ir visai nebūtina laukti savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo dėl šildymo sezono pradžios, statinio savininkai balsų dauguma gali nuspręsti, kada šildyti namą", – teigė A.Katinas.

Antanas Katinas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Šildymo sezonas oficialiai skelbiamas, kai trijų parų iš eilės vidutinė oro temperatūra neviršija 10 laipsnių šilumos.

Šiemet yra tam tikro nerimo, kad žmonės neskubės pradėti šildytis net ir oficialiai paskelbus šildymo sezoną.

"Naujos statybos ar renovuotų namų sąskaitos už šildymą tikrai yra gerokai mažesnės už senų, neatnaujintų pastatų. Tad naujų ar renovuotų namų gyventojai tikrai neturėtų bijoti pasišildyti savo būstus, jei to reikia, jau dabar", – sakė "Klaipėdos energijos" vadovas.

A.Katinas patikino, kad įmonė turi pakankamai kuro, kurio dalis sukaupta įmonės teritorijoje, yra sudariusi sutartis su tiekėjais.

Vadovo teigimu, padarytos savalaikės investicijos – bendrovė 80 proc. šilumos pagamina iš vietinių, atsinaujinančių energijos išteklių.

Mūsų klientai gali šildyti būstus ir vasarą, jei tik norėtų.

Vietinis kuras esą irgi brangsta, bet ne tiek, kiek iškastinis. Vietinis visada būdavo apie 30 proc. pigesnis.

Situacija rinkoje permaininga

Smarkiai padidėjus dujų kainoms, pasak A.Katino, per pastaruosius dvejus metus prašančiųjų prijungti prie centralizuotos šildymo sistemos tinklo skaičius žymiai išaugo. Tai liudija kintančią situaciją šilumos rinkoje.

"Turime penkis nepriklausomus šilumos gamintojus. Yra vienas atliekų degintojas, taip pat pramonės įmonės, kurios parduoda atliekamą po gamybos šilumą. Mes visą tą šilumą paimame, transportuojame vamzdynais ir parduodame klientams", – teigė A.Katinas.

Lapkričio šilumos kainos bus aiškios tik kitą savaitę, po šilumos aukcionų "Baltpool" biržoje.

Tada paaiškės, kokias kainas pasiūlys nepriklausomi šilumos gamintojai.

"Siekdami, kad ir toliau mūsų tiekiamos šilumos kainos per daug nekiltų, planuojame investicijas į elektros gamybą savo reikmėms, kad savo katilinėje, naudodami vietinius išteklius, galėtume pasigaminti elektros", – planus dėstė A.Katinas.

Prognozuoti kainų nesiryžta

Prognozuoti žiemos mėnesių šilumos kainų kol kas niekas nesiryžta.

Žmonės jau dabar tarsi apsidrausdami teikia paraiškas kompensacijoms už šildymą.

Ar padaugės skolininkų, kurie nepajėgs atsiskaityti su šilumininkais, kol kas irgi neaišku.

Pavyzdžiui, kai pernai gruodį smarkiai šoktelėjo dujų kainos, "Klaipėdos energijos" skolininkų skaičius padidėjo tik vienu procentu. Tai nėra labai didelis skaičius.

Tačiau pernai dar nebuvo tokio elektros kainų didėjimo, koks fiksuojamas dabar. Tiesa, pastaruoju metu jau skelbiama, kad elektros energijos įkainiai po truputį mažėja, nebegirdėti ir apie kainų rekordus biržoje.

Šildymo sezono pradžia Klaipėdoje

2005 m. – spalio 18 d.

2006 m. – spalio 26 d.

2007 m. – spalio 15 d.

2008 m. – spalio 27 d.

2009 m. – spalio 13 d.

2010 m. – spalio 11 d.

2011 m. – spalio 19 d.

2012 m. – spalio 17 d.

2013 m. – spalio 15 d.

2014 m. – spalio 22 d.

2015 m. – spalio 9 d.

2016 m. – spalio 10 d.

2017 m. – spalio 11 d.

2018 m. – spalio 22 d.

2019 m. – spalio 7 d.

2020 m. – spalio 15 d.

2021 m. – spalio 12 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipedos gyventoja

Klaipedos gyventoja portretas
Nu vot ir vaikas susirgo pusantru metu. Sloga prasidejo. Nors namie siltai aprengiu. Paprastos kojines, siltos kojines, megztinis. Pati dabar sedziu rasau komenta, su megztiniu ir dar halata ant virsaus uzsidejau. Ne salta jeigu judeti. Atsistoti ir sokineti))) Nu nezinau su tokiu taupimu visi snargliosim greitai ir kveposim pelesias. Vaikai pradeda sirgti, cia jau visai negerai. Reikia silumos

Danutė

Danutė  portretas
Penkiaaukščio namo penktame aukšte, nors butas ne kampinis, bet kampai ir lubos jau pelyja, trūksta šilumos, drėgna.Jau seniai reikėjo minimaliai šildyti.Valdininkai nesirūpina daugiaaukščių namų, butų gyventojais. Labai reikalingas šildymas !!!

Klaipedos gyventoja

Klaipedos gyventoja portretas
Pats laikas ijungti syldima. Gyvename penkiu aukstu daugiabutije 5 aukste, butas ne kampinis.Pora savaiciu kaip atsirado pelesiai namie. Niekada to ne buvo. Butas kaip pusantru metu po kapitalinio remonto. Dregna namie. Skalbiu daznai, namie mazas vaikas. Jau galvoju pirkti oro sausintuva.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių