Šeštadienį „Meridianas“ kels bures

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį burlaivis "Meridianas" vėl papuoš uostamiestį baltomis burėmis. Įspūdingą jų pakėlimo ceremoniją, kurios pradžia 12 val., galės stebėti klaipėdiečiai ir miesto svečiai.


 

Šį šeštadienį burlaivis "Meridianas" vėl papuoš uostamiestį baltomis burėmis. Įspūdingą jų pakėlimo ceremoniją, kurios pradžia 12 val., galės stebėti klaipėdiečiai ir miesto svečiai.

Tai bus jau antras sezonas, kai po rekonstrukcijos istorinė barkentina iškilmingai pakels bures simboliniam plaukiojimui.

Šįkart "Meridiano" burių pakėlimas taps ryškiu Europos jūros dienos ir tradicinio Klaipėdos laivų parado programos akcentu, o kartu – artėjančios vasaros ir jos renginių bei švenčių pranašu, mat šiemet į Klaipėdą užsuks net dvi tarptautinės didžiųjų burlaivių regatos, o būsima Jūros šventė skelbs fiestą baltų burių mieste.

1948 m. Suomijoje pastatyta barkentina "Meridianas" 20 metų buvo naudojama kaip mokomasis laivas, kuriame praktikos sėmėsi keli tūkstančiai Klaipėdos bei gretimų Baltijos uostamiesčių jūreivystės mokyklų kursantų.

Tęsdami šią tradiciją ir dabar barkentinos bures kels Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai, vadovaujami "Meridiano" kapitono Boleslovo Turčinavičiaus. Stovinčio laivo burės skiriasi nuo tų, kurios buvo naudojamos plaukiojimui – jos pasiūtos taip, kad praleistų orą ir nebūtų draskomos pakilus stipresniam vėjui. Tačiau jų skaičius ir plotas išlaikytas toks pat, kaip ir plaukiojimo laikais. Iš viso "Meridianas" turi 14 burių, bendras jų plotas siekia beveik 700 kv. metrų.

Pasak Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio "Meridianas" paramos fondo vadovų, praėjusiais metais pradėta tradicija bus puoselėjama ir ateityje, tad barkentinos burių pakėlimas kasmet ženklins vasaros, laivybos, pramogų ir švenčių sezono pradžią uostamiestyje.

Šį sezoną burlaivis pasitinka pasiruošęs priimti ne tik nuo praėjusių metų gruodžio veikiančio "Meridiano" restorano ir baro lankytojus, bet ir turistų grupes bei pavienius keliautojus, kurie savarankiškai ar lydimi laivo kapitono galės apžiūrėti burlaivį bei jame veikiančią ekspoziciją, už simbolinį mokestį įsigiję svečio pasą.

Visi surinkti pinigai keliaus į fondą uostamiesčio simboliui burlaiviui "Meridianas" bei jo reprezentacinei būklei išlaikyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių