Premjerė: keltui „Klaipėda“ linkiu visada palankaus vėjo

"Klaipėda" – taip nuo šiol oficialiai vadinamas naujasis keltas. Specialiai "Smiltynės perkėlos" poreikiams pritaikytas ir uostamiestyje pastatytas laivas palengvins kelionę į Neringą. Laivo vardo suteikimo ceremonijoje dalyvavo ir premjerė bei susisiekimo ministras.

Pagamintas Klaipėdoje

"Tuo, ką sukūrėme, galime pagrįstai didžiuotis. Aš labai didžiuojuosi mūsų įmonėmis – ir valstybinio ir privataus kapitalo – kurios Lietuvoje kuria dalykus, kurių mums tikrai gali pavydėti kiti. Kurios turi praktinės patirties, geba projektuoti ir kurti aukštą pridėtinę vertę ir kartu pagaminti daiktą "iki rakto". Linkiu šio kelto vairininkams kuo didžiausios sėkmės ir visada palankaus vėjo", – kalbėjo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

6,5 mln. eurų kainavusią "Klaipėdą" projektavo Vakarų laivų gamyklos įmonė "Western Baltic Engineering", statė – Vakarų Baltijos laivų statykla.

"Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad laivas pagamintas ne kažkur, o Klaipėdoje – Lietuva yra laivus gaminanti šalis. JAV karinės jūrų pajėgos yra užsisakiusios šešis gelbėjimo laivus, ir mes juos gaminame čia", – džiaugėsi susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Perkels automobilius

60 m ilgio, 14 m pločio universalus keleivinis-krovininis keltas "Klaipėda" – išskirtinis. Nors varomas dyzeliniu varikliu, statytojų teigimu, jis atitinka naujausius ekologinius standartus.

Pagal konkrečius bendrovės "Smiltynės perkėla" poreikius pastatytu laivu bus galima pervežti iki 1 tūkst. keleivių arba ne mažiau 40 lengvųjų automobilių ir 600 keleivių.

"Šiandien kalbame apie naują gyvąjį tiltą tarp Klaipėdos ir Neringos. Mes juokaudami su kolega Neringos meru Dariumi Jasaičiu sakėme, kad būtų gražus solidarumo krantus jungiantis ženklas, jei ant vieno borto būtų parašyta "Klaipėda", ant kito – "Smiltynė" arba "Neringa". Tik bijau, kad laivybos taisyklės to neleistų", – juokavo uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Pašventino vienuolis

Kelto krikštamotė – Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

"Man belieka tik padėkoti "Vakarų laivų gamyklai" ir "Smiltynės perkėlai" už man suteiktą didelę garbę. Anoje pusėje Kopgalyje mes pasakojame laivų istorijas ir juos saugome. Laivų pasižiūrėti ir pasiklausyti istorijų lankytojus atgabena keltai. Tad mūsų ryšys tikrai nenutrūkstamas ir amžinas", – prieš perkirpdama simbolinę juostelę kalbėjo O.Žalienė.

Laivą pašventino Pranciškonas brolis Benediktas.

"Šiai progai man teko sukurti liturginį tekstą, nes šiaip mūsų apeigynuose to nėra. Jūs primenate mums posakį, kad neperplauksi jūros stovėdamas ant kranto. Tikrai atidavėte daug, kad mes klaipėdiečiai ir miesto svečiai galėtume didžiuotis jūsų jėga, išmintimi ir meile", – kalbėjo brolis Benediktas.

Pradėjus eksploatuoti "Klaipėdą", Naujojoje perkėloje vienu metu galės dirbti keturi keltai. Prireikus – Senojoje perkėloje du.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OŽIO pastumdėle šimonyte, a t v y k,

OŽIO pastumdėle šimonyte, a t v y k, portretas
ruošiuosi sutrikti v a r d ą ŠUNIUI.---Tai betikslės PASTUMDĖLĖS gastrolės po Lietuvą--kuri NEGEBA s u v o k t i,jog NESPRENDŽIAMOS d a u g y b ė problemų su MIGRANTAIS--kuri turėtų s t o v ė t i PIRMOJE linijoje juo priimant.

Klpd. Aiškinu nežinantiems(to..ir pan.)

Klpd. Aiškinu nežinantiems(to..ir pan.) portretas
Eligijus Masiulis aktyviai dalyvavo parduodant Mukrano ir kt keltus su linijomis už vieno tokio kelto kainą.Hebrytė viena ranka su bankais, metodiškai pasitvarkė kad Lietuvos jūrų Laivininkystė išnyktų o Kai Kam atneštų kosminį pelną : buvo paimtos paskolos daugumai laivų kapitaliniam remontui o paskui kai jis buvo padarytas, visus juos pardavė. O paskolas išsimokėti paliko LJL kurioje buvo tik 11 laivų, kurių darbas (mano nuomone) buvo specialiai organizuojamas taip, kad jie dirbtų nuostolingai..Taip ir damušė..Buvo ruošiamas ir Smiltynės perkėlos privatizavimas (tam buvo įjungti visi jau įprasti Lietuvoje bankrotinimo juodieji mexanizmai). Jeigu jis būtų išsilaikęs kad ir liberalų sąjūdžio vadovo kėdėj, tai tikrai būtų daėjusi ir Smiltynės perkėlos eilė..Na o Rokutis tai irgi veikė..tik apie jo veiklą kur kas sunkiau sužinoti nei apie eligijaus..daug aukštesnis, tarptautinis lygmuo ir gaujos..Na bet man čia per daug rašymo..tingiu..:D)

Ha

Ha portretas
Kaimas yra kaimas.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių