Poilsiautojus atakuoja širšės

Paplūdimiuose prasideda širšių sezonas. Palangoje į gelbėtojus kasdien kreipiasi po keletą sugeltų poilsiautojų.

Kurorto gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas teigė, jog masiškas širšių puolimas dar neprasidėjęs, tačiau per artimiausias kelias savaites situacija gali pasikeisti į bloga. Jau dabar per dieną į gelbėtojus kreipiasi 2-3 nukentėjusieji nuo vabzdžių, tačiau toks skaičius, anot J.Pirožniko, tik pati širšių siautėjimo pradžia. "Daugiausiai sulaukiame skambučių iš mažamečių tėvų, kurių atžaloms įgelta. Vabzdžių taikiniu tampa mažųjų rankos, kojos, žandai", – tvirtino J. Pirožnikas. Gelbėtojams, atvykusiems prie nukentėjusiojo, užtenka suteikti elementarią pirmąją pagalbą – įgėlimą patepti specialiu tepalu ar apipurkšti šaldančiu skysčiu.

Antrosios Melnragės gelbėjimo stotyje gelbėtoju dirbantis Redas Dičkus tvirtino, kad šiemet uostamiesčio paplūdimiuose dar neteko skubėti į pagalbą širšių užpultiems poilsiautojams.

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gydytojo Vygando Puškoriaus teigimu, širšės suaktyvėja šilčiausiu metų periodu – liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje.

"Širšės skrenda ieškoti maisto, kuriuo galėtų pamaitinti lervas ir prikaupti atsargų žiemai. Paplūdimiuose gausu saldaus maisto, kurį atsineša žmonės. Tai jas ir privilioja",– aiškino V. Puškorius.

Paprastai širšės nepuola be jokios priežasties. Žmonės, pamatę aplink zujantį vabzdį, ima mosuoti rankomis. Tai širšės suvokia kaip puolimą ir ginasi geldamos.

Priartėjus vabzdžiui patariama išlikti ramiems, nedaryti staigių judesių. Taip pat reikėtų vengti viešose vietose vartoti saldžius gėrimus ir maistą, kadangi tai privilioja širšes.

Įgėlus vabzdžiui būtina kreiptis pagalbos, nes jų nuodai veikia žmonių kraujotakos sistemą, smarkiai sumažindami kraujo spaudimą ir sulėtindami kraujo apytaką. Gali prasidėti anafilaksinis šokas, ištikti koma.


Šiame straipsnyje: širšėsatostogos 2009

NAUJAUSI KOMENTARAI

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Sakoma, kad bites igelta yra sveika, o sirses ir vapsvos yra pavojingos ar nuodingos ?

dfdf

dfdf portretas
Akirkite širšes nuo vapsvų. Nauotraukoje ir tekste kalba eina apie vapsvas.

Maksas

Maksas portretas
man nesenei igele sirse y kakta skausmas tai galvojau isprotesiu po paros laiko taip sutino dvi dienas su viena akim nemaciau nieko anksciau igeldavo ir nieko
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių