Po šiukšlių trilerio Klaipėdoje – į teismą

Tūkstančius tonų šiukšlių Liepų gatvėje atvirai sukrovusi bendrovė "Ekonovus" atsakomybės neišvengs – aplinkosaugininkai jai skyrė baudą, kurios dydį nustatys teismas. Prabilta ir apie tai, kad neatsakingai atliekas tvarkiusiai įmonei būtų panaikinti leidimai verstis šia veikla Klaipėdos miesto teritorijoje. Užbėgdamas įvykiams už akių įmonės vadovas žada perkelti veiklą į rajoną.

Laukia teismo sprendimo

Kone pačiame miesto centre nuomojamoje apleistų angarų teritorijoje po atviru dangumi milžinišką sąvartyną užveisusi bendrovė sulaukė rimtų pasekmių.

Už leidimo sąlygų nesilaikymą juridiniam asmeniui gresia nuo 3 iki 6 tūkst. eurų bauda.

Maža to, "Ekonovus" privalo nedelsiant apsikuopti.

Jei nevykdys Aplinkos apsaugos departamento, pavaldaus Aplinkos ministerijai, nurodymų, bendrovė turės pakloti dar didesnę sumą.

"Atlikę patikrinimą surašėme protokolą, o baudą skirs teismas, kurio kompetencija tai yra. Taip pat liepėme per 15 dienų viską sutvarkyti, kad atliekų būtų tiek, kiek jiems yra leidžiama laikyti vienu metu. Kai kurias pozicijas bendrovė viršijo trimis, keturiais kartais", – aiškino Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Andrius Kairys.

Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Romualdas Dužinas dienraščiui teigė, kad "Ekonovus" turėjo teisę saugoti iki 80 tonų komunalinių atliekų, tačiau jų buvo kur kas daugiau nei bendrovė galėjo laikyti.

Šiukšles veža už miesto

Palyginti su tuo, kaip sąvartynas atrodė mėnesio pradžioje, dabar šiukšlių kiekis – sumažėjęs.

Tam, kad panašus scenarijus nepasikartotų, ieškoma naujos vietos užmiestyje.

"Norime skubiai išsikraustyti iš miesto. Kadangi sutartis dar nepasirašyta, ieškome patalpų. Vieną variantą lyg ir radome, bet kol kas nėra konkretaus susitarimo. Toje vietoje, kurioje esame dabar, neturime teisės laikyti ir rūšiuoti atliekų. Tai labai stabo veiklą. Nelankstu Kaune tvarkyti Klaipėdos regiono atliekas", – aiškino bendrovės "Ekonovus" generalinis direktorius Vaidas Sliesoraitis.

Pašnekovas tikisi perkelti bendrovės veiklą arčiau Dumpių sąvartyno, dairomasi ir kitų variantų Klaipėdos rajone.

Direktorius neslėpė, kad bendrovė miestą teršė iš rajono surinktomis šiukšlėmis, tačiau pats šio fakto nesureikšmina.

"Aš taip lokaliai turbūt nevertinčiau, mes visi vienoje šalyje gyvename", – tarstelėjo pašnekovas.

Aplinkosaugininkų skirtą baudą jis vertina realiai.

"Skaudu, bet iš tikrųjų nusipelnėme. Susimokėsime ir stengsimės sutvarkyti. Pastaruoju metu įmonėje įvyko daug permainų, pats vadovauju tik keturis mėnesius, turime naują ekologę, nes senoji nesusitvarkė. Visi pokyčiai – į gerąją pusę, bet reikia laiko", – kalbėjo V.Sliesoraitis.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas tokį vadovo sprendimą apibūdino kaip racionalų ir teisingą.

Esą jeigu "Ekonovus" vis dėlto persigalvotų, įmonės veikla atsidurtų po padidinamuoju stiklu.

Tiksinti užkrato bomba

Šiukšlių skandalas kilo po to, kai rugpjūčio 3-iąją klaipėdietis užfiksavo tiksinčią užkrato bombą Liepų g. 85, šalia atliekų tvarkymo įmonės "Ekonovus".

Buitinėmis ir stambiagabaritėmis atliekomis užversti apgriuvę angarai sukėlė klaipėdiečių aistras.

Įsikišus žurnalistams, situacija susidomėjo atsakingos tarnybos.

Nuvykę į vietą tikrintojai net žagtelėjo, savo akimis išvydę išties kraupų vaizdą.

Tąkart "Ekonovus" Klaipėdos padalinio vadovė pripažino, kad darbuotojai nebepajėgė suvaldyti situacijos.

"Anksčiau atliekos buvo vežamos į bendrovės Vilniaus ir Kauno padalinius ir ten tvarkomos. Tačiau po gaisro Vilniaus padalinyje visas krūvis atiteko Kaunui, ten padidintas pamainų skaičius. Atėjus šiltajam sezonui, smarkiai išaugo atliekų kiekis ir su tokiu darbo našumu, koks buvo Kauno padalinyje, mes tiesiog nepajėgėme susitvarkyti. Tam, kad situacija stabilizuotųsi ir ją suvaldytume, nuo praėjusios savaitės Kaune padidinome pamainų skaičių, darbo našumą, tad artimiausiu metu, manau, susitvarkysime", – kilus ažiotažui aiškino įmonės "Ekonovus" Klaipėdos padalinio vadovė Dovilė Bytautienė.

Pats V.Sliesoraitis dienraščio žurnalistams teigė, kad toks didelis atliekų kiekis uostamiestyje susikaupė per kelis mėnesius.

Kreipsis į ministeriją

Dėl nelegalaus sąvartyno centre sureagavo ir miesto valdžia.

"Nedelsiant, po viso to trilerio, daviau pavedimą, kad būtų atliekamas statinių, kuriuose ši bendrovė vykdo veiklą, įvertinimas. Ar jie tikrai atitinka reikalavimus tokiai veiklai miesto centre. Į vietą važiavo Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio inspektoriai", – komentavo V.Grubliauskas.

Meras patvirtino, kad jam grįžus iš atostogų – jau rytoj – jo vardu bus išsiųstas raštas Aplinkos ministerijai.

"Kad būtų įvertinama galimybė tokios veiklos miesto teritorijoje uždraudimui arba iškėlimui kitur", – žodžių į vatą nevyniojo V.Grubliauskas.

Mero manymu, "Ekonovus" turėtų nedelsiant išsikelti iš miesto.

"Kiek tai yra mano galioje, padarysiu viską, kad toks sprendimas taptų kūnu. Ir kiek įmanoma greičiau", – tikino jis.

Kiek tai yra mano galioje, padarysiu viską, kad toks sprendimas taptų kūnu.

Esą jei ne aktyvių piliečių reakcija, prastai tvarkomos atliekos Klaipėdai galėjo padaryti kur kas daugiau žalos.

Ne pirmas incidentas

Uostamiesčio savivaldybės administracija informavo, kad nei ji, nei Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras, kuriam pavesta administruoti atliekų tvarkymą Klaipėdos mieste, niekaip nesusiję su Liepų g. 85 užfiksuota netvarka.

"Ekonovus" šį pavasarį prašė savivaldybės leidimo čia krauti didesnį atliekų kiekį, tačiau administracija tokiam prašymui nepritarė.

Bendrovė nuo šių metų sausio 1-osios nebeturi sutarties su Klaipėdos miestu ir neberenka atliekų iš uostamiesčio gyventojų.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija dėl šio ekologinio incidento laukia oficialių valstybės institucijų išvadų.

Anot V.Grubliausko, tai – jau ne pirmas toks įvykis Klaipėdoje.

Prieš keletą metų kitas atliekų verslo subjektas buvo įrengęs nelegalų sąvartyną šalia LEZ teritorijos. Esą, jei istorija kartojasi, reikia imtis stipresnių priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmm

Hmm portretas
3000 eur cia ne bauda... cia veiklos sanaudos.

Antanas

Antanas portretas
Šiukšles rūšiuoti privalo visi klaipėdos gyventojai,privalo .Visa kita tai turi būti savivaldybės rūpestis.

To Marius

To Marius portretas
Biški atsipeikėkit, įvertinkit situaciją blaiviai, o ne aimanuokit kas kaltas...įmonė vykdo įsipareigojimus gyventojams/įmonėms- laiku išveža šiukšles iš jų kiemų (dabar iš rajono, iki 2017.12.31 vežė ir iš Klaipėdos m.) Ar geriau kad į viską nusispjautų ir paliktų sąvartynus prie namų, taip kaip vyksta Vilniuj???? Leidimus laikyti šiukšles mieste išdavė savivaldybė..Susitvarkys įmonė, turės atrast sprendimus kaip panaikint šiukšlių perteklių..o mes užuot dūsavę, atsisukime į save - ar visi nuoširdžiai teisingai rūšiuojame atliekas???
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    5
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
  • Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus
    Nuo triukšmo pavargę klaipėdiečiai: susirinkite vaikus

    Debreceno kvartale gyvenantys klaipėdiečiai pavargo, kaip patys įvardija, nuo nepilnamečių skleidžiamo triukšmo ir nepagarbaus elgesio. Esą jie ne tik šūkauja, bet ir keikiasi, spardo šiukšles ir net puola praeivius. ...

    5
Daugiau straipsnių