Po briedžio gelbėjimo – intriga dėl pinigų

Mingės kaime nuo ledo nukelto briedžiuko istorija įpūtė pasipiktinimo audrą tarp žvejų, kurie stengėsi padėti sužeistam gyvūnui. Gyvūno gelbėjimui žvejai suaukojo apie 800 eurų, tačiau, jaunikliui nugaišus, "Gyvūnų globėjų asociacija", iš biudžeto gaunanti lėšų laukinių gyvūnų priežiūrai, vis tiek taikosi į žvejų pinigus.

Pasisiūlė nušauti

Tokią išvadą padarė asociacijos "Klaipėdos rajono žvejai" pirmininkas Mindaugas Limontas, sulaukęs pirmadienį Gyvūnų globėjų asociacijos atstovo skambučio su klausimu, ar prisidės žvejai prie briedžio gydymo.

"Ši istorija tik patvirtina posakį – norėjome kaip geriau, o išėjo kaip visada", – dūsavo M.Limontas.

Rajono žvejai briedžio jauniklį aptiko ant ledo Mingės kaime sausio pradžioje. Netoliese buvo matyti didelė properša, todėl spėta, kad su jaunikliu buvusi motina įlūžo ir nuskendo.

Paaiškėjo, kad briedžiukas buvo sužeistas. Žvejams teko rūpintis, kaip jam pagelbėti. Vietos medžiotojų būrelio atstovas pareiškė, kad gali padėti tik tuo, kad nušautų besikankinantį gyvūną.

Briedis nugaišo

"Skambinome Kaune įsikūrusiai "Gyvūnų globėjų asociacijai", kuri ir gauna iš biudžeto pinigų tokiems laukiniams gyvūnams gelbėti. Tačiau mūsų asociacijos nariai nusprendė surinkti lėšų šiam briedžiui gydyti. Žmonės aukojo kas kiek galėjo – po du ar penkis eurus. Didžiausia auka – 50 eurų. Paaiškėjo, kad briedis neišgyveno. Teks šaukti asociacijos narių susirinkimą ir nuspręsti, ką daryti su pinigais", – aiškino M.Limontas.

Žvejai tarpusavyje svarsto, kad greičiausiai pinigus grąžins aukotojams.

"Mes tikėjomės sėkmingos baigties. Rinkome operacijai ir briedžio gydymui. Tačiau nariai galės siūlyti ir kitus suaukotų pinigų paskyrimo variantus – gal juos palikti kitiems nenumatytiems atvejams", – svarstė asociacijos pirmininkas.

Briedžio jauniklis buvo operuotas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvūnų klinikoje. Iš pradžių žvėris jautėsi puikiai, jį teko pakabinti specialiuose įtvaruose, kad jam neišsivystytų pragulų. Tačiau po kelių dienų gyvūnas nudvėsė. Teigiama, kad nuo streso.

Operacijų nefinansuoja

Gyvūnų globėjų asociacijos atstovė Jurgita Gustaitienė aiškino, kad iš biudžeto gaunamos lėšos esą tėra lašas jūroje, palyginti su visomis išlaidomis, kurių prireikia slaugant, prižiūrint ar pergabenant laukinius gyvūnus.

"Mes kaip tik pagalvojome, kad labai gražu, jog žmonės nori prisidėti. Teko briedį operuoti, jam atlikta kelio girnelės operacija. Vieni piktinosi, kad leidžiami pinigai briedžiui, kurį vėliau galbūt nušaus medžiotojai, gydyti", – kalbėjo J.Gustaitienė.

Ministerija nefinansuoja briedžių sąnarių ar kaulų operacijų.

J.Gustaitienė aiškino, kad dėl šio briedžio buvo išleista nemažai pinigų – reikėjo lėšų transportavimui, rentgeno nuotraukai, operacijai ir jo priežiūrai.

"Mūsų asociacija yra pasirašiusi sutartį su Aplinkos ministerija dėl laukinių gyvūnų priežiūros paslaugos teikimo. Tačiau iš tų pinigų, kuriuos gauname, galima būtų nuvažiuoti ir užmigdyti sužeistą gyvūną, lėšų jo gydymui neužtektų. Ministerija nefinansuoja briedžių sąnarių ar kaulų operacijų", – tikino J.Gustaitienė.

Ką daryti su surinktais pinigais, žvejai turėtų apsispręsti iki ketvirtadienio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

marius

marius portretas
tai ira gamta ji atsirenka kam giventi o kam pasitraukti is jos ir tu nieko nepapusi pries gamta

Anonimas

Anonimas portretas
Pinigus rinkę žvejai tikrai grąžino į sąskaitą. Nustebau ir išties net nusiminiau sužinojusi briedžiuko likimą.

cioce

cioce portretas
1 darbuotojas - 4 automobiliai http://rekvizitai.vz.lt/imone/gyvunu_globeju_asociacija/
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių