Permainos Klaipėdoje: kūdikių namuose neliko kūdikių

Apsisprendus, kad našlaičiai turi augti šeimose, Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namuose faktiškai nebeliko kūdikių. Čia gyvena tik keli sunkią negalią turintys paaugliai, kurių atsisakė tėvai. O kūdikių namuose šiandien teikiamos įvairios neįgaliems vaikams būtinos paslaugos. Svarstoma įstaigai suteikti kitą pavadinimą, nes jis nebeatitinka savo esmės.

Našlaičiai auga šeimose

Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų vadovė Aušra Nikolajevienė patvirtino, kad 2017 m. pradėta įstaigos pertvarka eina į pabaigą.

Šios permainos apėmė visoje Lietuvoje esančius kūdikių namus. Kai kuriuose miestuose mažųjų našlaičių valdiškuose namuose taip pat beveik nebeliko.

Pertvarkos tikslas ir buvo, kad visi be tėvų globos likę mažyliai būtų apgyvendinti šeimose.

Dar prieš kelerius metus Klaipėdos kūdikių namuose gyvendavo apie 80 mažųjų našlaičių. Šiuo metu čia liko tik trys vaikai, turintys itin sunkią negalią. Jų atsisakė tėvai.

Tų vaikų vidutinis amžius – 12 m. Taigi jie – ne kūdikiai.

Nors dar prieš metus mažylių šiuose namuose buvo. Per tą laiką dalį jų įvaikino, kiti laikinai globojami šeimose, kol atsiras galimybė jiems apsigyventi naujose šeimose.

Pasikeitė pobūdis

Kol kas įstaiga dar vadinama Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namais, nors šiuo metu čia daugiausia teikiamos paslaugos bendruomenei, tai yra šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus.

„Faktiškai kūdikių namų pobūdis pakeistas, turbūt teks keisti ir pavadinimą. Esame palikę aštuonias vietas našlaičiams su įvairiais raidos sutrikimais. Kai prasidėjo pertvarkos procesas, vaikučių pas mus beveik nebeliko, jie patenka į globėjų šeimas“, – teigė A.Nikolajevienė.

Tačiau įstaiga nestovi ne darbo. Čia teikiamos įvairios paslaugos neįgaliems vaikams iš Klaipėdos.

„Per dieną į vaikų raidos sutrikimų ankstyvąją reabilitaciją atvyksta iki 40 mažylių. Šią paslaugą mes teikiame nuo 2014 m. Dar teikiame palaikomojo gydymo ir slaugos bei paliatyviosios pagalbos paslaugas. Padedame augantiems šeimose vaikams, kurie turi įvairių raidos sutrikimų“, – paaiškino A.Nikolajevienė.

Pritaikoma naujoms reikmėms

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė patvirtino, kad šiuo metu uostamiesčio kūdikių namuose šioms reikmėms kaip tik yra baigiamas įrengti liftas į antrą aukštą.

„Kol kas įrengtas tik liftas. Laukiame dar vieno projekto pradžios. Ten numatyta įstaigos plėtra. Įstaiga bus pritaikyta ir regionui, ne tik Klaipėdos miestui. Esamos kūdikių namų patalpos šiuo metu numatytos paslaugoms neįgaliems vaikams teikti, o be lifto iš dalies buvo ribojamas naudojimasis antru pastato aukštu. Manau, pertvarkos palengvins darbą“, – kalbėjo A.Dirgėlienė.

Įrengti liftą atsiėjo 113 tūkst. eurų.

A.Nikolajevienės teigimu, liftas labai reikalingas taikomoms ambulatorinėms paslaugoms vaikams su negalia.

Tėvai naudojasi atokvėpiu

Dar kūdikių namuose teikiamos ir reabilitacijos paslaugos vaikams su negalia, taip pat – atokvėpio paslauga tėvams, auginantiems tokius vaikus.

Čia tėvai, jei jiems reikia kur nors išvykti ar tiesiog trumpam pailsėti nuo kasdienių rūpesčių, gali laikinai palikti savo atžalas.

Esą klaipėdiečiai labai noriai naudojasi šia paslauga.

A.Dirgėlienės teigimu, artimiausiu metu planuojama gauti licenciją, kad šią paslaugą būtų galima teikti dar platesniam ratui šeimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Nuostabi įstaiga ,gaila kad patekti tokios dideles eiles ir tai tik du kartus per metus dvi savaites
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių