Pamaryje – vabzdžių išdaigos

Šiais metais Ventės rago ornitologinės stoties specialistai stebisi gamtos netikėtumais. Uodų trūklių masinio poravimosi pamarys taip ir nesulaukė, tačiau kitapus marių esančią Neringą užpuolė vabzdžių spiečiai.

„Mačiau, kad neringiškiai filmavo, kas dėjosi naktį, automobiliai nusėti vabzdžių. Bet taip ir nežinau tiksliai, ar tai uodai trūkliai, ar mašalai, kaip vietiniai juos vadina“, – svarstė Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Šaltas pavasaris koregavo daugybę gamtos reiškinių. Šiais metais vėlavo ne tik vabzdžių, bet ir paukščių tuoktuvių metas.

Kai kurie sparnuočiai lizduose kiaušinius ėmė dėti dviem ar net trimis savaitėmis vėliau.

Gegužę prognozuoto uodų trūklių antplūdžio taip pat nesulaukta.

„Aš mačiau tik vieno ar dviejų milimetrų dydžio vabzdžius, bet nesuprasi, ar ten uodai trūkliai. Paukščiams jų pasirodymas yra tikra puota. Bet jie ir taip ras ką lesti. Nenumirs iš bado. Keisti metai, vienoje marių pusėje vienaip, kitoje – kitaip“, – galvą lingavo V.Jusys.

Neringiškiai tikino, kad vos prašvitus jiems teko šepečiais ir šluotomis šveisti ne tik automobilių stogus, bet ir valyti vabzdžių nutūptus namų langus bei duris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių