Pajūrio pušys neatlaikė naštos

Pagerėjus orams klaipėdiečiai pasklido po pajūrio miškus. Grožėdamiesi gamta miesto žmonės stebisi, kiek daug žalos pridarė gruodžio snygis ir stiprūs vėjai.

Bauginančiai pasviro

Klaipėdietis Vladimiras savaitgalį su šeima vaikštinėjo po Girulių mišką ir užklydo iki „Memel Nord“ bunkerio, kartais diletantiškai vadinamo juodąja tvirtove.

Vyras atviravo, kad buvo baugu pro tokius medžius eiti, vis atrodė, kad jie bet kurią akimirką gali nugriūti ir sužeisti žmones.

Stebinančiai atrodo ir miškas atokiau nuo jūros, kur akį džiugina augalotos pušys ir eglynai. Šiemet daugelyje šių vietų jaunos pušaitės nulaužytos lyg milžino pirštais.

Dažnas takas užvirtęs senų pušų šakomis, kurios taip pat neišlaikė gausaus sniego naštos.

Šiemet darbų bus daugiau

Klaipėdos miesto ribose esantys miškai yra Valstybinių miškų urėdijos Kretingos padalinio valdos.

Šio padalinio vadovas Tomas Zaleckis pasakojo, kad Girulių miškas priskirtas Palangos girininkijai, specialistai jau apžiūrinėja, žymi, kuriuos nulūžusius ar pavojingai pakrypusius medžius reikės pjauti.

Tai yra kasmetinis mūsų darbas.

„Tai yra kasmetinis mūsų darbas. Miško tvarkymą visada planuojame baigti iki kurortinio sezono pradžios. Ši žiema buvo išskirtinė dėl sniego gausos gruodžio mėnesį. Miškuose labai daug nulaužtų medžių, kai kurių nulūžo viršūnės ar stambesnės šakos. Tiesa, prie jūros snygis nebuvo toks gausus, kaip toliau į žemyną. Bet sunkaus sniego neišlaikė kai kurios jaunesnės pušelės. Šiuo metu pastebėta, kad nemažai medžių nudžiūvo ir dalis ir gyvų pasviro“, – pasakojo T. Zaleckis.

Samdo ir aukštalipius

Urėdijos darbuotojai ne tik patys apžiūri mišką, bet sulaukia nemažai ir žmonių pranešimų.

Šalinant nulaužtas, bet dar nenukritusias šakas, tenka nuomoti bokštelius ir prašyti, kad aukštalipiai darbuotųsi aukščiau.

Smiltynėje, prie kelio į Nidą, miškininkai dirbo kartu su kelininkais.

Nuo Palangos pusės miškininkai didžiumą miškų jau apžiūrėjo ir pradėjo darbus.

Kai visi būtini formalumai prieš miško valymą bus sutvarkyti, rangovai imsis darbo ir arčiau Klaipėdos.

Svarbu nudžiūvusius ir nulaužtus medžius pašalinti iki kol pradės skraidyti kinivarpos. Priklausomai nuo orų jos suaktyvėja gegužę ar anksčiau ir pirmiausia įsiveisia nusilpusiuose medžiuose suformuodamos ištisas kolonijas, kurios kelia pavojų ir sveikiems medžiams.

Tokiems darbams samdomi rangovai, aukštalipiai, komunalininkai, tariamasi su savivaldybėmis dėl technikos nuomos.

„Girulių miške bei pajūrio zonoje tenka naudoti mažesnių gabaritų techniką, kad galėtų važiuoti tarp medžių ir nežalotų miško“, – paaiškino T. Zaleckis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
senos pusys jau.. reik raut visas ir sodint naujas..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių